Mielipide

Kun voittokaan ei riitä

LIIGA / Kolumni
Liigan kärkeen ennakoidut HIFK ja Kärpät kohtaavat yllättäen jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Ottelusarjan häviäjälle kausi on katastrofi, mutta puolivälieriin pääsykään ei vielä pelasta pettymykseltä.

Pyrrhoksen voitto -termillä tarkoitetaan tilannetta, jossa menestyksen saavuttaminen vaatii niin suuria uhrauksia, että voittaja on heikommassa tilassa kuin ennen menestystä.

HIFK ja Kärpät ovat tilanteessa, jossa ottelusarjan voittaminen pelastaa vain astetta suuremmalta katastrofilta.

Ennakkoon arvioituna kummankin suurseuran piti olla runkosarjan jälkeen paljon korkeammalla sarjataulukossa. HIFK on viime kevään finalisti, Kärpät taas voitti mestaruuden 2014 ja 2015.

Tällä kaudella toinen joukkueista aloittaa kesälomat pudotuspelien ensimmäisen kierroksen jälkeen, ja toinen kohtaa puolivälierissä joko Tapparan tai TPS:n. Kumpikaan vaihtoehto ei kuulosta hyvältä. HIFK hävisi runkosarjassa kaikki neljä peliään Tapparaa vastaan, Kärpät onnistui kerran voittamaan kirvesrinnat. TPS:n molemmat voittivat kertaalleen.

Puolivälieriin pääsevällä joukkueella on toki mahdollisuudet edetä pudotuspeleissä pidemmällekin, mutta runkosarjamenestyksen valossa suosittelisin seurajohtoa, valmennusta ja pelaajia miettimään valmiiksi hyviä selityksiä.

kun joukkueellinen laadukkaita pelaajia alisuorittaa, niin valmennuksessa, pelitavassa tai joukkueen ilmapiirissä on jotain pahasti pielessä.

Varsinkin HIFK:lla riittää seliteltävää katastrofikaudestaan.

Helsinkiläisillä on toki ollut myös kärkipelaajien loukkaantumisia, mutta kun joukkueellinen laadukkaita pelaajia alisuorittaa, niin valmennuksessa, pelitavassa tai joukkueen ilmapiirissä on jotain pahasti pielessä.

Erityisesti Liigan siirtorajalla KooKoosta hankittu kolmikko Kai Kantola, Jarkko Malinen ja Ryan O'Connor on epäonnistunut pahasti. Kymmenessä pelissä hankintojen saldo oli yhteensä kaksi maalia ja seitsemän pistettä, vaikka KooKoossa jokainen pystyi merkittävästi tehokkaampaan peliin.

Joe Finley sentään toteuttaa brändin mukaista peliä, mikä tosin saattaa kostautua Kärppien tehokasta ylivoimaa vastaan.

Kärpät muuttui viime kauden jälkeen rajusti, mutta synninpäästöön ei sekään oikeuta. Ilman Mika Pyörälää Kärpät tuskin olisi päässyt edes näin pitkälle, vaikka kokoonpanossa on laatua, kokemusta ja lahjakkuutta.

Yleensä pudotuspelit on se osa kautta, jota odotetaan innolla. Pitkän runkosarjan jälkeen alkavat tosipelit, joissa ratkaistaan mestaruus. HIFK:n ja Kärppien kohdalla pudotuspelien alku on enemmän pelkoa ja ahdistusta kuin innostavaa odotusta.

Surkean runkosarjan voi hyvittää vain menemällä pudotuspeleissä päätyyn asti, mikä ei ole molemmille mahdollista. Tuskin kummallekaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös