Ville Uusitalo: ”Porissa ei kierrellä eikä kaarrella”

LIIGA / Haastattelu
Uusitalo jaksaa kantaa viiksiään, kunhan joukkue voittaa.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Ässien kapteeni Ville Uusitalo saa kuulla palautetta peleistä jopa ruokakaupassa. HPK-voiton jälkeen kehuja irtosi joukkueelle ja Isonmäen jäähallille. Piikkiä irtosi vaisun sikakatsomon suuntaan.

Marraskuun ensimmäisen voiton ottanut Porin Ässät ansaitsi pisteensä komealla suorituksella. Ottelun jälkeen hallilla nähtiin hyväntuulinen Ässät-kapteeni Ville Uusitalo. Voittoa Uusitalo on odottanut kauemmin kuin Movember-viiksien ajamista kuun lopussa.

− Ei näillä viiksillä ole mitään väliä. Voin pitää näitä vaikka kuinka kauan. Voitto oli tosi tärkeä.

Puolustajan mielestä HPK ei tullut peliin takki auki, vaikka vastassa oli seitsemän peräkkäistä tappiota kokenut joukkue.

− Kyllä me olimme mielestäni se freesimpi joukkue. Olimme viisikkona tasapainoinen koko 60 minuuttia. Kaverit löytyivät läheltä - oli helppo syöttää.

Uusitalon näkemyksen mukaan Ässät on pelannut hyvin myös tappiopeleissä. Merkittäviä muutoksia ei ole pelitapaan tehty.

− Olemme me vähän yksinkertaistaneet peliä,mutta periaatteessa samalla tavalla me olemme jauhaneet koko ajan. Nyt saimme palkinnon kovasta työstä. HPK ei päässyt oikein mihinkään.

"Gretzkyhän teki tuollaisia"

Illan komeimmasta maalista vastasi Sami Mutanen, joka pujotteli ohi kolmesta Kerhon pelaajasta ja ohitti lopulta myös maalivahti Juuse Saroksen. Mutanen sai kehuja Pekka Virralta ja kapteeni Uusitalolta.

− [Wayne] Gretzkyhän teki yleensä tuollaisia. Sellainen työmyyrä, mitä Mutanen on, niin kaikki onnistumiset sille suo.

Virta kehui maalia ilmiömäiseksi.

− En ole kovin pitkään Samin uraa seurannut läheltä, mutta en ole koskaan nähnyt tuollaista harjoituksissa tai edes salibandyssä.

Uusitalo nosti esille Mutasen työmäärän.

− Sami on yksi kovimmista jätkistä, vaikkei se tekisikään maaleja. Ei valita mistään ja tekee paljon työtä, vaikka ei puhuisikaan paljon, Uusitalo kehui.

Muuten Uusitalo ei halunnut erotella pelaajia. Tappioputkenkaan aikana kapteenilla ei ole ollut valittamista työnteosta tai asenteesta.

− Muuttuuhan se jäykemmäksi väkisin kun ei voittoja tule. Tuntuu välillä että me emme saa mistään sisään, vaikka hakataan se kymmenen kertaa ja kaveri saa yhdestä paikasta. Siinä halutaan niin paljon, että sitten tulee se 1-2 virhettä, joista vastustaja rokottaa.

Ässät on pelannut hyviä pelejä myös silloin, kun joukkue on hävinnyt.

− Antaahan se erilaisen kuvan kun kirjoitetaan että Ässät oli ihan paska hävitessään SaiPalle 4-1. Se ei ollut totta. Itse asiassa pelasimme hyvin siinä pelissä ja myös Jypiä sekä Kärppiä vastaan. Onhan sinne mahtunut toki huonojakin pelejä, Uusitalo sanaili.

"Uutta hallia en halua"

Porissa ei Uusitalon mukaan jääkiekosta "kierrellä tai kaarrella". Mikä mahtaa olla erikoisin paikka, jossa kapteeni on kuulut palautetta?

− No kyllähän sitä joka paikassa tulee jonkun verran. Joka kerta kun menen ruokakauppaan niin ne ovat pitkiä reissuja. Joku tulee nykimään hihasta ja kertomaan miten ylivoimaa tulee pelata, mutta se on hyvä juttu. Se tarkoittaa, että ihmiset ovat aidosti mukana. Porissa ei kierrellä tai kaarrella, Uusitalo kehui.

− Kyllähän minä yritän lähteä jos menee ihan sikailuksi, mutta ei niin ole toistaiseksi käynyt.

Isomäen vanha jäähalli on Uusitalolle kuin toinen koti. Hallissa on puolustajan mukaan kunnon "vanhan liiton meininkiä".

- Jos joku kysyy minulta että haluanko uuden hallin, niin en halua. Totta kai parannuksia, mutta en haluaisi muuttaa tuota. Olisihan se kiva, jos ihmisten ei tarvitsisi odottaa kymmentä minuuttia toisesta erästä, että ne saavat sen makkaran ja kaljan, mutta samalla jotain katoaisi.

Porin seisomakatsomon tapoja Uusitalo kehuu ja ihailee.

− Siellä on niitä tyyppejä, jotka ovat katsoneet pelejä 35 vuotta. 3000 hengen seisomakatsomo, jossa on omat paikat. Seisot kaksi metriä tolpasta, Uusitalo nauraa.

"Aika vaisu oli sikakatsomo"

Uusitalo on huomannut pelireissuilla pienen laskun Liigan yleisömäärissä. Syitä yleisömäärän vähenemiselle on mietitty monelta kantilta taloudellisesta tilanteesta Uusitalon arvioimaan lämpimään syksyyn, joka on pitänyt ihmisiä mökeillään.

− Kyllä se sitten kun lumi alkaa tulemaan niin jengi löytää taas hallille. Osa, joka ei niin paljon seuraa, saattaa myös valita Nelosen mahtavan paketin. Ne hakevat lipunhinnalla sen sixpackin ja ottavat ehkä saunan erätauolla, Uusitalo kuvaili.

Haastattelun lopuksi Uusitalolta irtosi piikkiä Hämeenlinnan sikakatsomon suuntaan. Hämeenlinnassa faneista roolia on ottanut hallin toinen kulma. Vanhasta sikakatsomosta ei irronnut Uusitalolle huutoja.

− Olen ollut täällä niin että minut on buuattu pihalle. Toisaalta se luo omaa tunnelmaa kun kuulee "mulkkua" ja "paskaa" pitkin peliä.

− Aika vaisua oli. Ehkä niillä ovat maksat paukkuneet. Muutama haimatulehdus liikaa, Uusitalo virnuili.

» Lähetä palautetta toimitukselle