Tuulola on hakenut lisähappea ulkomailta

LIIGA / Haastattelu
Avaus lähtee edelleen napakasti ja tarkasti.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Marko Tuulola rikkoo seuraennätyksiä, mutta ei halua tehdä asiasta numeroa. Pitkän uran salaisuus löytyi ulkomailta.

Marko Tuulola rikkoi viikonloppuna seuraennätyksiä. Ilvestä vastaan syntyi HPK-uran 252. tehopiste. 42-vuotias konkaripakki oli ennätyksestä tietoinen, mutta ei halunnut asialla päätään vaivata niin kauan, kun ura jatkuu.

− Sitten kun pelit on pelattu, ovat nämä ajankohtaisia. Eiköhän tässä ole parempi edelleen keskittyä seuraavaan vaihtoon ja seuraavaan peliin, Tuulola pohti vakavana.

Merkkipaalu tuli vastaan tutussa Rinkelinmäen hallissa. Vaikka asiasta oli ollut puhetta Tuulolan ollessa tasapisteissä Teppo Kivelän kanssa, tuli tilanne puolustajalle hieman yllättäen.

− Meni vähän ohikin jopa se tilanne. Olisin voinut ehkä yleisöäkin kiittää siinä tilanteessa.

"Tuskin Somervuori on valehdellutkaan niistä läpiajoista"

Tuulola siirtyi yksin pörssikärkeen tavalla, joka on tullut Liigan ystäville kovin tutuksi. Puolustaja lähetti tavaramerkiksi muodostuneen pitkän avauksen oman siniviivan takaa. Kiekko napsahti tarkasti Borna Rendulicin lapaan hyökkäyssinisellä ja kroatialainen pääsi yksin läpi.

Syöttöpisteitä HPK:n paidassa on nyt kasassa 203. Useat hyökkääjät ovat saaneet nauttia napakoista avauksista urallaan. Ketään yksittäistä pelaajaa Tuulola ei meinannut osata ensin nimetä. Pienen miettimisen jälkeen yksi muisto kuitenkin nousi mieleen.

− Aikoinaan Somervuoren Eero sanoi, että on hienoa mennä pelaamaan, kun pääsee aina kerran pelissä yksin läpi.

Somervuori ja Tuuloa pelasivat HPK:ssa yhdessä kaudet 2001-2003. Hyökkääjän maaliennätys, 25 osumaa, on ensimmäiseltä yhteiseltä kaudelta. Seuraavallakin kaudella verkko heilui vielä 21 kertaa. Tuulola keräsi takalinjoilla yhteensä 67 syöttöpistettä.

Myös HPK:n apuvalmentaja ja Tuulolan pitkäaikainen kilpakumppani vastustajan paidasta, Vesa Viitakoski, arvostaa puolustajan kiekollista osaamista.

− Tuulola pystyy rytmittämään peliä paremmin, kuin moni nuorempi pelaaja. Eivät nuo pisteet vahingossa ole tulleet, Viitakoski kehaisi.

− Yksi parhaista varsinkin avauksissa. Tuskin Somervuori on valehdellutkaan niistä läpiajoista.

Pitkälti yli 1000 ottelua eri maiden pääsarjoissa pelannut Tuulola mielletään "syrjähypyistä" huolimatta Kerho-legendaksi. Lukossa ja Jokereissa vietetyistä kausista huolimatta, Liigassa Tuulolan joukkue on HPK. Siitä kertoo myös viikonloppuna saavutettu toinen merkkipaalu: 600 ottelua HPK-paidassa. Sekin enemmän kuin kenelläkään muulla.

Piste-ennätyksestä puolustaja oli ollut hajulla etukäteen, mutta toinen merkkipaalu tuli sankarille itselleen aitona yllätyksenä.

− Siis tuli jo? Okei, Tuulola naurahti.

Pitkälle uralle mahtuu myös kolme kautta Ruotsissa Brynäs-paidassa, sekä kaksi vuotta Sveitsissä. Tuulola nostaakin ulkomaanreissut esiin uran kannalta.

− Ulkomailla vietetyt vuodet ovat olleet oleellisia pitkän uran aikana.

Pieni irtiotto kotimaan kuvioista on välillä paikallaan. Tuulola pitää siitä, että saa välillä valmistautua itsekseen kauteen. Tehdä kesän harjoutukset omalla tahdilla, eikä jatkuvasti tarvitse tuijotella samoja naamoja.

− Siinä on saanut valmistautua itsekseen ja on saanut vähän happea joukkueesta 11 yhteisen kuukauden jälkeen.

− Ne ovat varmasti tuoneet lisävuosia ja intoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle