Tuokkola: "Hyvä fiilis tästä joukkueesta on"

LIIGA / Haastattelu
Tuomas Tuokkola astui Ilveksen päävalmentajaksi viime talvena.
Kuva © Jarno Hietanen

Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola on aloittamassa ensimmäistä täyttä kauttaan tamperelaisseuran perämisessä. KalPassa aiemmin valmentanut Tuokkola siirtyi Ilveksen peräsimeen kesken viime kauden, kun seuralegenda Raimo Helminen laitettiin sivuun joukkueen käytännössä menetettyä mahdollisuutensa välttää karsinnat.

Tupsukorvilla on kasassa ainakin paperilla paras joukkue moneen vuoteen, mikä ei tietenkään haittaa päävalmentajaa.

- Hyvä fiilis tästä joukkueesta nyt on. Aikaahan tämä joukkue tietenkin vaatii, se on selvä. Peruspelin sisäänajaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Puitteet työn tekemiseen ovat nyt kuitenkin hyvät, Tuokkola pohtii.

Tuokkola tunnetaan modernin pelitavan valmentajana, ja pelitapaintoilijat näkivätkin karsintoihin valmistautuneessa Ilveksessä jo paljon Meidän pelin merkkejä. Kiekkokontrolli ei kuitenkaan ole ollut Tuokkolan pääohjenuora kauteen lähdettäessä.

- Urheilullisuus on ollut meidän pääteemamme. Siinä me olemmekin menneet eteenpäin. Seuraava iso juttu on sitten saada se näkymään myös jäällä, sen eteen me teemme töitä, että se näkyy kuukausi kuukaudelta siellä aina vain enemmän.

Ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa pelitapaa, vaan kyllä se minun mielestäni on rikkaus, että meillä on useampia erilaisia pelitapoja.

- Kaikkihan pelitapoja jakaa johonkin suuntaan. Ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa pelitapaa, vaan kyllä se minun mielestäni on rikkaus, että meillä on useampia erilaisia pelitapoja. Jokaisella valmentajalla on se oma filosofiansa, miten lätkää pelataan, Tuokkola miettii.

Ilveksen pelitapaa on Tuokkolan mukaan hankala lokeroida vain yhteen kategoriaan.

- Emme missään nimessä pystysuunnan joukkue ole kuitenkaan. Tämä on pelaajan peli, ja pelaamisen perään minä peräänkuulutan. Kyllä me pyrimme kontrolloimaan peliä, ja varmasti kontrolloimmekin. Nopea pelin kääntäminen ja suora hyökkääminen sekä siihen reagoiminen on kuitenkin iso asia myös. Me haemme sellaista tasapainosta tapaa pelata: koska on oikea paikka kontrolloida ja koska lähteä pelaamaan pystyyn.

Ilves ei nojaa tilastoihin

Jääkiekkomaailmassa, erityisesti Pohjois-Amerikassa, on käynnissä kova myllerrys tilastoinnin osalta. Baseballin Moneyball-ilmiön jälkimainingeissa edistyneet tilastomenetelmät ovat tekemässä tuloaan myös jääkiekkoon. Tuokkola ei kuitenkaan pidä tilastoja ihmeidentekijöinä.

- Tilastoja ei saa tehdä vain tilastojen takia, kyllä niiden pitää auttaa jotenkin. Kyllä minä tykkään esimerkiksi plus-miinus-tilastosta omana tilastonaan. Se kertoo jotain, jos olet kymmenen vastustajan maalin aikana jäällä, mutta vain kerran kun itse teemme maalin, niin se on raaka peli.

- Toinen meille tärkeä on tilasto on pelaajakohtainen maalipaikkatilasto, jota me teemme itse. Jos me saamme maalipaikan, niin katsomme, ketkä ovat olleet rakentamassa sitä ja puolestaan jos vastustaja saa maalipaikan, niin katsomme ketkä ovat olleet siinä osallisena. Nämä kaksi ovat oikeastaan ne tilastot, joita me pyöritämme koko ajan arjessa mukana, ja käytämme niitä, kun tarvetta on.

Amerikassa suurta julkisuutta saaneesta ja joidenkin NHL-managerienkin kehumasta advanced stats -ilmiöstä ei Tuokkolalla ole tietoakaan.

- Sellaisesta en ole kuullutkaan. Tämä pelikin määrää sitä aika paljon. Tilasto on hyvä apuväline kertomaan ja ohjaamaan, mutta ei se kuitenkaan kerro kaikkea. Me käytämme videoita paljon enemmän, se kertoo itse pelistä paljon paremmin, Tuokkola sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle