Teemu Aallolla riittää pelihuumoria

LIIGA / Haastattelu
Teemu Aallon lyöntilaukaus on yksi liigan kovimmista.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
David Kolomatiksesta odotettiin alkusyksyn CHL-otteluiden perusteella Tapparan kokeneen puolustuksen pisterohmua, mutta toisin kävi.

Takaisin parrasvaloihin palannut Teemu Aalto on pelaamissaan 19 ottelussa tehnyt yhteensä kymmenen tehopistettä, mikä oikeuttaa Tapparan sisäisen pistepörssin jaettuun kolmanteen tilaan yhdessä Pekka Jormakan kanssa.

Aallolla on etenkin pisteiden valossa takanaan erinomainen syksy, sillä koko viime kaudella mies viimeisteli yhteensä "vain" 16 tehopistettä. Kyseinen lukema oli puolustajan koko uran huonoin noteeraus yli kymmeneen vuoteen.

"Ei me kuitenkaan niin hyviä pelaajia olla, että ihan surffailemalla pystyttäisiin näitä pelejä voittamaan."

− Hyvältä on tuntunut pelata, pelihuumoria on ollut. En nyt osaa sanoa mitään tiettyä syytä (pisteisiini), mutta kuten sanoin niin pelihuumoria on ollut heti sarja-avauksesta lähtien.

− Olen vain koittanut nauttia pelaamisesta, turha se on puristella liikoja. Pyrin pitämään kiinni tästä hyvästä meiningistä mikä minulla on nyt ollut, hyväntuulinen Aalto kertoo.

Kahden edelliskauden hopeajoukkue Tappara aloitti kautensa yllättävänkin nihkeästi, mutta tauolle kirvesrinnat siirtyivät kymmenen ottelun pisteputkessa. Putken aikana aikana joukkue voitti peräti yhdeksän ottelua peräjälkeen.

Mitä tapahtui?

− Jossain vaiheessa tajuttiin, että jos me ollaan vähän hajallaan jäällä eikä viisikko pelaa tiivisti yhteen, niin ei me pärjätä. Ei me kuitenkaan niin hyviä pelaajia olla, että ihan surffailemalla pystyttäisiin näitä pelejä voittamaan.

− Tiivis viisikkopuolustus on meillä ihan kaiken a ja o. Jossain vaiheessa tajuttiin mistä homma kiikastaa ja tultiin hyvin yhteen, sen jälkeen niitä voittoja alkoi tulemaan, arvioi puolustajien pelattujen otteluiden tilastoissa sijaa 15 pitävä Aalto joukkueensa kurssin kääntymisen syitä.

Tapolalle kiitosta

Tapparan kokemattomasta päävalmentajasta Jussi Tapolasta on syksyn aikana riittänyt paljon puhetta. Teemu Aallolla ei ole valittamista keltanokkavalmentajan toimintatapojen suhteen.

− Olen kyllä pitänyt Tapolan tyylistä, ei ole ollut mitään valittamista. Olen tykännyt hyvin paljon kaikesta mitä olemme tehneet. On ollut ihan virkistävää, vaikka todella hyvät systeemit oli kahdella edelliselläkin kaudella.

Tapola nojaa pelisysteemissään pitkälti Jukka Rautakorven teeseihin, mikä on Aallon mielestä vain hyvä asia.

− Eihän meillä ole hirveästi pelillisiä muutoksia viime kauteen verrattuna. Se on ihan selvä asia, että hyväksi havaittua linjaa ei ihan vain vaihtamisen vuoksi ole syytä vaihtaa. Totta kai jokainen valmentaja haluaa tuoda omat mausteensa, mutta isossa kuvassa pelisysteemi on hyvin pitkälti samanlainen.

− Pelimme nojautuu tiiviiseen viisikkopuolustukseen. Huonosti jos puolustat, niin ei siitä hyökkäämisestäkään oikein tahdo tulla mitään. Siinä mielessä samoilla teeseillä on menty kuin viime kaudella. Se on kuitenkin tuottanut meille sen tuloksen missä olemme nyt, toteaa Tapparan tehopuolustaja.

Kahden hopean jälkeen Tappara on tälläkin kaudella vahva mestariehdokas. Joukkueen maltillinen tavoite runkosarjassa on kuitenkin edelliskausien tapaan sijoittua kuuden parhaan joukkoon.

Entä mitkä ovat pirteän syksyn pelanneen Aallon henkilökohtaiset tavoitteet?

− Itselläni ei ole mitään sen kummoisempia tavoitteita, mutta toivoisin että pystyn pitämään tämän saman pelihuumorin päällä koko kauden. Se on iso tavoite. Tämä pelaaminen on kuitenkin aika hienoa hommaa ja se, että pystyisi nauttimaan siitä illasta toiseen koko kauden ajan on kova tavoite, mutta siihen pyritään.

Sääntömuutokset ja CHL Aallon analyysissa

Kaukalon päätyalueita päätettiin suurentaa kuluvalle kaudelle ja sääntömuutoksen myötä etenkin Aallon kaltaiset viivapyssyttäjät saivat lisää tilaa operoida vastustajan hyökkäysalueella.

Miehen itsensä mielestä sääntömuutoksella ei kuitenkaan ole ollut suuren suurta vaikutusta.

− Ei sillä mielestäni niin isoa merkitystä ole ollut kuin mitä alkuun oli puhetta. Toki hyökkäyspäässä on vähän enemmän tilaa ja hyökkäykset saattavat olla vähän pidempiä, mutta ei se kuitenkaan ihan hirveästi auta kun vastustajat blokkaavat laukauslinjat niin hyvin. Viivaa ei ole päästy kovin hyvin hyödyntämään vaikka näennäisesti siellä sitä tilaa enemmän onkin.

− Keskialue on tietysti vähän ahdas eikä syöttely ole aina niin helppoa. Monta kertaa on tullut hyviäkin riistoja, pohtii Aalto 675 liigassa pelatun runkosarjaottelun kokemuksella.

Kuluvalle kaudelle lanseerattiin myös uusi kansainvälinen sarja Champions Hockey League, josta on etenkin viime aikoina riittänyt paljon parranpärinää reissupelien aiheuttaman kuormituksen vuoksi. Aallon mielestä CHL on kuitenkin ollut pelaajien kannalta ehdottomasti positiivinen lisä.

− Ehdottomasti siitä on ollut hyötyä. Totta kai ne ovat hienoja pelejä kun pääsee vähän reissaamaan muissa maissa ja muun maan joukkueita vastaan, se on ehdottomasti positiivinen asia. Reissut myös yhdistävät joukkuetta kun niitä on sopivassa suhteessa, eikä niitä tässä tapauksessa ole ollut missään nimessä liikaa.

"Liiga on ihmisille näköjään kuitenkin se ihan ykkösjuttu."

− CHL-pelit tuovat oman lisämausteensa arkeen, kun pelaajat pääsevät näkemään minkälaista peli on esimerkiksi Ruotsissa. Ja onhan se ihan erilaista kuin täällä.

Laadukkaista otteluista huolimatta suuri yleisö ei ole kuitenkaan löytänyt vielä tietään CHL-otteluihin. Aalto arvelee, että sarjaa ei ole saatu kunnolla markkinoitua ihmisille.

− Se on vähän kaksipiippuinen homma, kuinka paljon sitä sarjaa sitten arvostetaan muuten kuin pelaajien keskuudessa. Pelaajat kyllä tietävät, että näissä peleissä vastustajat ovat todella kovia joukkueita, mutta sitten taas toisaalta eihän me saada oikein yleisöäkään halliin vaikka siellä on ihan huippujätkiä vastassa.

− Ehkä CHL:ää ei ole saatu oikein markkinoitua täysin läpi. Syksyllä ne pelit kiinnostavat varmasti enemmän kuin perinteiset harjoituspelit liigajoukkueita vastaan, mutta talvella Liiga on ihmisille näköjään kuitenkin se ihan ykkösjuttu, päättää puheenvuoronsa seitsemän mitalin mies Aalto.

» Lähetä palautetta toimitukselle