Katse kohti puolivälieriä - millä eväillä Kanada kaadetaan?

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Saako Suomi juhlia Kanadaakin vastaan?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Suomi sijoittui B-lohkossa toiseksi ja saa vastaansa A-lohkon kolmosen Kanadan. Pohjoisamerikkalaiset ovat yksi kisojen suurimmista ennakkosuosikeista, joten Suomi saa paiskia täyden päivätyön välieräpaikan eteen.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ei heti Tšekki-pelin päätyttyä ollut ehtinyt keskittyä vielä tulevaan puolivälierävastus Kanadaan.

− Kanadasta ei ole vielä mitään ajatuksia. Tiedetään kyllä, että he tulevat vastaan, mutta vielä ei jaksa kyllä vielä miettiä. Meillä on heistä kyllä paljon tietoa. Apuvalmentaja Antti Pennanen menee katsomaan vielä Ruotsi-Kanada-ottelua ja sieltä saadut huomiot vaikuttavat paljon pelivalintoihimme.

Suomen alkulohko sujui monivivahteisissa merkeissä. Joukkue otti selkeät voitot Valko-Venäjästä ja Slovakiasta, niukemman voiton Tšekistä ja hävisi niukasti Venäjälle. Neljässä ottelussa oma verkko pölisi yhteensä 13 kertaa, joka oli kolmanneksi eniten kaikista joukkueista. Puolustamisessa olisi siis skarpattavaa.

− Kyllä meillä tuo puolustaminen on se, mitä pitää parantaa. Kun tullaan omalle alueelle, hyökkääjien ja puolustajien yhteistyö, siinä oli paljon ongelmia torstaina. Hyville pelaajillekin tuli lapsuksia, erikoisia juttuja. Niitä ei vaan yleensä kestä. Koko joukkueen pitää puolustaa jämäkämmin.

Yksi oleellinen osa puolustamista on myös alivoimapelaaminen. Tšekki-pelissä alivoimapeli otti askeleen hyvään suuntaan.

− Jäähyjä on käyty läpi, ja jätkät sitoutuivat aika hyvin jäähyjen välttämiseen. Ehkä olisi voinut jättää muutaman jäähyn ottamatta, niin olisi päästy ylivoimalle. Alivoimalle ei juuri jouduttu, mutta tasavoimalle kyllä. Alivoimalla äijät tsemppasivat hyvin.

Suomi on myös pyrkinyt monipuolistamaan hyökkäyspelaamistaan. Yksioikoinen puskeminen ei tule toimimaan kovia maita vastaan, vaan tarvitaan vaihtelevuutta.

− Totta kai olemme hakeneet muutoksia, ei aina pääse nopeasti lähtemään. Emme me puskemaan lähde, vaikka se välillä siksi menikin kuitenkin. Enemmän pitäisi odottaa, kun vastustaja ei tule päälle ja lähteä sitten hyökkäämään.

− Siellä on tiivis viisikko vastassa, joten esimerkiksi kolmella viittä vastaan on aika epätoivoista. Kyllä hyökkäystäkin pitää miettiä Kanadaa vastaan, mutta se on huomisen murheita, päävalmentaja Jalonen totesi.

Jos omaan maaliin päästettiin alkulohkossa liikaa maaleja, niin kyllä vastustajienkin verkot soivat tiiviiseen tahtiin. Suomi takoi yhteensä 23 maalia alkulohkossa, selkeästi eniten kaikista maista. Jalonen myhäili tyytyväisenä, kun puhe kääntyi Suomen poikkeuksellisen kovaan hyökkäyspelaamiseen.

− En muista, että tällaista pakettia olisi ollut koskaan kasassa. Nyt pitää tiedostaa se, että ketä vastaan tässä pelataan. Tämä ei ole mikään neljän maan turnaus, täällä on kaikilla joukkueilla parhaat äijät mukana tietenkin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

− Tämä on kuin olympialaiset tämänikäisille kavereille. Siihen nähden hyökkäysarsenaalimme ja -voimamme on aika huikeaa luokkaa. Lisäksi mielestäni on vielä potentiaalia parempaankin.

Vaikka alivoima on takellellut välillä, ylivoima on toiminut tasaisemmin. Erikoistilanteiden hyödyntäminen ja jäähyjen välttäminen ovat suuressa roolissa myös jatkossa.

− Kyllä meidänkin ylivoimasta näkee, kun siellä on taitavia pelaajia, niin kyllä ne vain siellä maaleja virkkaavat. Siellä ei ole kenenkään helppo puolustaa. Johonkin jää aina aukko ja hyökkääjät ovat kaikilla maailmanluokkaa. Voittaminen vaatii, että jäähyjä ei juurikaan oteta, niihin ei ole varaa, Jalonen summaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle