Emil Larmi palasi Lahteen ja torjui vakuuttavan vierasvoiton CHL:n avauskierroksella – “On jossain syvällä DNA:ssa, että haluaa voittaa”

CHL / Haastattelu
Voittajan on helppo leveillä.

Pelicans ja Växjö Lakers aloittivat oman CHL-kautensa Lahdessa ottelussa, jossa nähtiin osin askelmerkkejä, paikoin hämmentävän valmista pelaamista, lukuisia maaleja, ulosajo sekä kosolti tunteiden kuohuntaa.

Yksi ottelun avainhahmoista oli Pelicansin kasvatti, Emil Larmi, joka palasi entiseen kotikaupunkiinsa rentona ja voitonnälkäisenä. Osin Larmin torjuntojen siivittämänä Växjö voitti ottelun lopulta selvin lukemin 5–1.

Vierasjoukkue oli lopulta hallitseva osapuoli osin kotijoukkueen rangaistusten ja osin ajankohtaan suhtautettuna varsin laadukkaan pelaamisen ansiosta.

– Aika sekava ottelu lopulta, jäähyt sekoittivat pakkaa melkoisesti. Varmasti näkee kanssa, että molemmilla joukkueilla on kausi hyvin varhaisessa vaiheessa, arvioi Larmi ottelun tauottua.

Rangaistusten kyllästämässä ottelussa tuomittiin lopulta 37 rangaistusminuuttia kotijoukkueelle ja kahdeksan vierasjoukkueelle. Vaikka pelin taso vaihteli rangaistumäärän takia jonkin verran, Larmi löytää kuitenkin positiivisen kulman kahnauksiin ja tunteiden kuohuntaan kaukalossa.

– Luulen, että se tuo omat väriläiskänsä peliin. Tykkään aina, että siellä on vähän tunnetta mukana. Se osoittaa sen, että asioilla on merkitystä.

26-vuotias maalivahti on kerennyt nähdä urallaan paljon. Lahdesta hän ponnisti Hämeenlinnan kautta Pohjois-Amerikkaan ja sieltä HPK:n ja Pelicansin kautta nykyiseen seuraansa. Reissumiehen palkintokaappiin on vuosien varrella tarttunut kultaa niin 20-vuotiaiden MM-kisoista, Liigasta kuin myös viime vuodelta Ruotsista. Kauden päätteeksi Larmi palkittiin myös SHL:n pudotuspelien arvoikkaimpana pelaajana.

Pelaaja vakuuttaa kuitenkin uuden kauden kynnyksellä olevansa edelleen varsin valmis kilpailemaan uusista arvomitaleista.

– Kyllä se on jossain syvällä DNA:ssa, että haluaa voittaa. Ihan se ja sama, mitä siellä menneisyydessä on tapahtunut. Kyllä se aina vaan kasvattaa nälkää.

Menestyksen tavoittelua ja kilpaurheilijan eloa helpottaa se, että Larmi on kotiutunut sanojensa mukaan mainiosti uuteen kotiinsa Ruotsissa.

– Oikein hyvältä on tuntunut. Noin puolentoista kauden aikana on päässyt asettumaan Ruotsiin. Kotona on kaikki asiat kunnossa, ja on oikein hyvä fiilis olla siellä. Olen erittäin tyytyväinen, että saan olla siellä.

"Joko mennään täysillä tai ei mennä ollenkaan"

Niin laajalti kuin Larmi on nähnyt kiekkomaailmaa, hän osaa silti antaa arvoa CHL:lle, joka on maalivahdille uusi kokemus. Uudet haasteet ovat maalivahdin mielestä mahdollisuus.

– CHL on hauskaa vaihtelua myös siihen perusarkeen. CHL on myös hieno paikka oppia ja kehittyä ja nähdä vähän erilaista peliä. Totta kai niitä pelejä näkee telkkarista, mutta nyt pääsemme kokemaan sen myös kaukalon puolella. Saamme siitä ehkä myös jotain omaan peliin. Ainakin nähdään, mitkä asiat meillä toimii.

Erilaisten pelityylien lisäksi CHL tarjoaa sauman arvioida sarjojen välisiä eroja. Larmi myöntää itsekin, että kausi on vielä nuori, mutta hän rohkenee silti arvioida Liiga ja SHL-joukkueiden välisiä eroja. Maalivahti näkee SHL:n olevan askeleen verran Liigaa edellä pelin laadun ja yksilöiden taitotason osalta.

– Ehkä tänäänkin näki, että (SHL:ssä) on vauhtia pikkuisen enemmän ja osa on pykälän taitavampaa porukkaa. Etenkin se kärki on pienen stepin edellä, Larmi pohtii sarjojen välistä eroa.

CHL tuo mukanaan haasteen myös pelimatkojen osalta. Turnauksen myötä joukkueet joutuvat matkustamaan ja pelaamaan entistä enemmän, mikä tuo oman haasteensa urheilijan elämään. Ylimääräisen kuormituksen kanssa auttaa Larmin mukaan ammattimainen organisaatio, joka mahdollistaa laadukkaan arjen.

– Tulimme charterilla Helsinkiin ja suoraan tänne ja kohta lähdemme takaisin, Pääsemme kotiin yöksi nukkumaan, niin ei tässä nyt hirveästi pääse rallattelemaan ylimääräistä, maalivahti paaluttaa urheilijan arkea.

Larmi palauttaa keskustelun lopulta perustekijöihinsä ja muistuttaa urheilun perimmäistä ajatuksesta: voittamisesta ja kilpailemisesta.

– Onhan se ihan selvää ja onhan se ihan ääneenkin sanottu, että me olemme täällä menestymässä. Jos lähdetään vain läpsyttelemään, niin on parempi olla menemättä ollenkaan. Kyllä Växjö on organisaatio, jossa voittaminen on isosti DNA:ssa. Joko mennään täysillä tai ei mennä ollenkaan, Larmi päättää keskustelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle