Ilveksellä iloinen, Tapparalla vaikeahko ja Pelicansilla murheellinen CHL-avaus

CHL / Artikkeli
Växjö Lakers murskasi Pelicansin.

CHL käynnistyi uudistuneeella sarjajärjestelmällä, ja avauspäivänä kolme neljästä Liiga-joukkueesta oli kaukalossa. Sarjaan neljäntenä Liiga-joukkueena paikkansa ansainnut Lukko aloittaa urakkansa vasta perjantaina.

Tappara matkusti Tanskaan Aalborg Piratesin vieraaksi, Ilves avasi urakkansa Tšekkeissä Dynamo Pardubicen vieraana ja Pelicans sai Lahteen vieraakseen hallitsevan SHL-mestari Växjö Lakersin.

Tappara nousi sillasta jatkoaikavoittoon

Tappara avasi kautensa Aalborgissa 1 954 katsojan nauttiessa tasaisesta kamppailusta. Jatkoajalle venynyt ottelu päättyi vieraiden voittoon lukemin 1–2.

Vauhdikkaan avauserän hallitsija oli vierasjoukkue Tappara, sillä kotijoukkue Aalborg Piratesilla ei nähty montaa kunnollista maalipaikkaa ilman vieraiden virheitä. Tappara sai avauserässä huolia puolustukseensa, kun Valtteri Kemiläinen jätti kaukalon eikä palannut enää otteluun.

Tappara ei kuitenkaan hyvistä paikoista huolimatta pystynyt ohittamaan George Sørensenia isäntien maalilla, vaikka Veli-Matti Savinainen kilautti avauskympillä ylärimaan. Tapparalla oli avauserässä ongelmia aloituksissa, sillä joukkue voitti 10 aloituksesta vain kolme.

Toisen erän alkuminuuteilla Nick Baptistella oli parikin huipputonttia, joista jälkimmäisellä syntyi ottelun avausmaali Anton Levtchin syötöstä. Vieraat jatkoivat avauserästä tuttua laadukasta peliään, mutta isännät paransivat hitusen omaa peliään ja sai ansaitun palkinnon Calder Brooksin tasoittaessa ottelun.

Rikkonaisessa erässä vihellettiin kaksi kaksiminuuttista kummallekin, joissa molemmilla oli omat hyvät paikkansa. Erän loppupuolella Matt Salhany blokkasi jalallaan laukauksen kompastuen ikävästi laitaan.

Tasainen kolmas erä oli Tapparalta ajoittain vaisua peliä. Ilman Christian Heljangon paraatipelastuksia olisi pirteästi erään tullut kotijoukkue juhlinut voittoa. Varsinaisen peliajan parhain paikka oli isäntien Jeppe Jul Korsgaardilla, mutta ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta.

Jatkoaika pelattiin kolmella kolmea vastaan, jossa kumpikin vahti joutui töihin. Kummallakin joukkueella oli omat hyvät paikkansa, kunnes nihkeän pelin pelannut vierasjoukkue ratkaisi ottelun Baptisten osumalla.

− Tiesimme, että tästä pelistä tulee tiukka ja sellainen se oli, Tapparan päävalmentaja Rikard Grönborg huomautti ottelun jälkeen.

– Valtteri Kemiläinen putosi nopeasti pelistä pois ja (Oskari) Manninen oli sivussa alun perin. Nuoret puolustajamme pelasivat tänään hyvin, Grönborg kehui joukkuettaan.

Ilves aloitti CHL-urakkansa vahvasti Dynamo Pardubicen hyvästä ottelusta huolimatta

Pardubiceen matkasi runsaasti Ilves-kannattajia, jotka saivat palkinnoksi matkastaan keltavihreiden voiton lukemin 3–1. Kamppailu oli kahden hyökkäysvoittoisen joukkueen viihdyttävä näytös, jota seurasi 6 423 katsojaa.

Avauserä oli isäntien hallintaa, mutta hallinnasta huolimatta vieraiden Joona Ikonen avasi komealla rannelaukauksella ottelun maalinteon tasavajaalla Lukáš Radilin ja Eemeli Suomen rauhoittuessa pienestä pystypainista. Ilves sai maalista virtaa luoden muutamia hyviä maalipaikkoja erän jälkimmäisellä puoliskolla. Isännät eivät kuitenkaan lannistuneet takaiskusta ja jatkoivat vahvaa hyökkäyspeliään fyysisessä erässä.

Rikkonaisessa toisessa erässä isännät jatkoivat avauserässä nähtyä hyvää peliään, mutta Ilvekseltä nähtiin parempaa peliä vastahyökkäyksillä. Vastahyökkäykset toivat tulosta, kun Samuli Ratinen lisäsi vieraiden johtoa. Ratinen sai laukoa irtokiekon maaliin Oula Palveen laukoessa kiekon Milan Kloučekin vartioimalle maalille. Vieraat selvittivät erän aikana Jarkko Parikan kaksiminuuttisen, kun isäntien ylivoimakuviot olivat tehottomia.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla vieraiden kapteeni Niklas Friman sai kasvoihinsa osuman kotijoukkueen pelaajan mailasta. Puolustaja palasi paikkauksien jälkeen takasin kaukaloon. Toisen kaksikymppisen loppuhetkillä Ilves pääsi ylivoimalle, mutta muutamasta laadukkaasta laukauksesta huolimatta maaleja ei enempää erässä tarjoiltu.

Kolmannen erän aikana kotijoukkue pääsi jälleen peliin paremmin mukaan vieraiden höllentäessä otetta. Jakub Málek piti torjunnoillaan joukkueen voitossa kiinni, vaikka Radiln osuma musersi nollahaaveet. Suomi naulasi ylivoimaosumallaan pelin pakettiin ja Ilvekselle helpottavan avausvoiton.

− Tämä oli todella kova peli, ehkä jopa vaativampi kuin osasimme odottaa, Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen summasi ottelun.

Pelicans jäi Växjön jalkoihin

Lahdessa Pelicans taipui 2 103 katsojan edessä vahvasti pelanneelle Växjö Lakersille lukemin 1–5. Rangaistusten sävyttämä ottelu sai lisää sähköä toisessa erässä Petteri Riihisen ulosajon myötä.

Avauserän aikana isäntien kakkosketju Lars BryggmanPatrik CarlssonRyan Lasch väläytti muutamaan otteeseen, mutta vieraiden Marcus Sylvegårdin laukoma erän ainoa osuma tuli isäntien puolustuksen virheestä. Pelicansin peliä rikkoivat erässä otetut rangaistukset ja joukkueella oli myös haasteita oman alueen lähdöissä. Växjö pelasi vähäisistä harjoitusotteluista huolimatta tasapainoisen ja aktiivisen erän.

Rikkonainen toinen erä alkoi tunnustelevasti, mutta lopulta verkko heilui molemmissa päissä. Ensiksi Joachim Blichfeld ohitti Jussi Olkinuoran, minkä jälkeen Lars Bryggman kavensi ottelun herättäen kotijoukkueen uuteen intoon. Riihinen ansaitsi aikaisen suihkukomennuksen taklattuaan Victor Stjernborgia erän keskivaiheilla ulosajon arvoisesti.

Vierasjoukkue onnistui maalinteossa vielä kolme kertaa Tobias Riederin, Blichfieldin ja Brian Cooperin ansiosta.

Isännillä oli muutama ylivoima kolmannessa erässä, mutta Pelicansin erikoistilannepelaaminen jäi tällä kertaa selvästi vierasjoukkueen osaamisen varjoon.

Rikkonainen ottelu jäi harmittamaan myös Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelää.

− Jäähyt veivät rytmin meidän pelistämme, mutta hyvää oppia tämä oli, Niemelä arvioi.