KalPa yrittää horjuttaa kestomenestyjä JYPiä

LIIGA / Artikkeli
Tulevasta pudotuspelisarjasta tulee varmasti kuumaverinen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Pönttövuoren derbyssä taistellaan tällä kertaa finaalipaikasta. KalPa pudotti varsin vakuuttavan pudotuspelisarjan jälkeen Pelicansin, kun taas JYP taisteli itsensä välieriin HPK:ta vastaan. KalPa pääsee sarjaan paremmin levänneenä, kun JYP joutui urakoimaan täydet seitsemän ottelua.

Runkosarjassa sijoille kolme ja neljä sijoittuneet KalPa ja JYP aloittavat keskiviikkona oman taistelun finaalipaikasta. Jyväskyläläiset ovat saaneet maistaa menestystä lähes vuosittain viime aikoina, mutta KalPalla mitalipeleissä oleminen on harvinaisempaa herkkua. Jatkoajasta tulevaa pudotuspelisarjaa ennakoivat Kuopion toimituksesta Jaakko Gummerus ja Jyväskylän toimituksesta Otto Leinonen.

KalPan runkosarjan loppu oli hieman tahmea, mutta puolivälierissä Pelicansia vastaan joukkue löysi hyvän lennon päälle. JYPillä päinvastaisesti runkosarjan loppupuoli oli loistava, mutta HPK:ta vastaan joukkue ei ollut niin suvereeni kuin ennakkoon arvioitiin. Kumpi lähtee sarjaan ennakkosuosikkina?

Gummerus: Runkosarjan loppu tosiaan oli heikompi KalPalta ja se herätti ajatuksia ja jopa huolta siitä, miten joukkue pärjää pudotuspeleissä. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi ja kuopiolaiset selvittivät tiensä ensimmäisenä välieriin.

KalPan aktiivinen pelitapa maustettuna uudenlaisella fyysisemmällä otteella oli Pelicansille myrkkyä. Lahtelaiset pystyivät horjuttamaan kilpipaitojen peliä erittäin tiiviillä keskialueen sumpulla ja ajamalla hyökkäyksiä kulmiin. Tämä on myös se asia, millä jyväskyläläiset voivat yrittää riisua KalPaa aseistaan. 

Sanoisin, että KalPa saa ottelusarjaan lähdettäessä pienen edun. Joukkue tuntuu olevan tällä hetkellä kuuma ja nälkää menestykseen löytyy. Pekka Virran hioma pelitaktiikka on sujahtanut uomiinsa, maalivahtipeli toimii ja ratkaisijoita löytyy. Pelimatkat tai -ohjelma ei aiheuta suurta kuormitusta, joten KalPa saa parhaat mahdolliset eväät toteuttaa raikkautta vaativaa pelitapaansa.

Leinonen: KalPa saanee pienen edun näin ennakkoon. JYPin peli HPK:ta vastaan ei ihan vielä lähtenyt parhaimpaan lentoonsa, mutta uskon, että jyväskyläläisjoukkueella on paljon vielä varastossa. Erittäin tasainen sarja on tulossa, siitä ei pääse mihinkään. Joukkueet pelasivat runkosarjassa kuusi ottelua ja molemmat voittivat kolme. 

"KalPa oli Pelicansia vastaan erittäin hyvä"

KalPa oli Pelicansia vastaan erittäin hyvä. Tämän sarjan ratkaisu nähdään siinä, että pystyykö JYPin mies-vastaan-mies- puolustuspelaaminen omalla puolustusalueella horjuttamaan KalPan hyökkäyspelaamista. JYP on oman puolustusalueen puolustuspelaamisessa ollut erittäin hyvä ja jämäkkä.

JYP myös sai tukahdutettua HPK:ta vastaan HPK:n keskushyökkääjien haut hyökkäyksiinlähdöissä varsin hyvin. Tätä nähdään myös KalPaa vastaan ja tähän KalPan pitää pystyä vastaamaan.

Maalivahtipeli nousee luonnollisesti erittäin suureen rooliin pudotuspeleissä. JYPin maalivahtiduo ei kestä vertailua KalPan veräjänvartijoita vastaan?

Gummerus: KalPan maalivahtiosasto on tunnetusti Liigan parhaimmistoa. Eero Kilpeläinen palasi pudotuspeleissä vakuuttavasti tolppien väliin lyhyen poissaolonsa jälkeen, eikä sulamisesta ole näkynyt merkkejä. Niin ikään Denis Godla osoitti Pelicans-sarjan alkupuolella, että häneen voi tarvittaessa luottaa.

Kilpeläisellä voi olla huonoja muistoja runkosarjan loppupuolen otteluista JYPiä vastaan, mutta ne pitää olla käsiteltyinä ja sivuutettuina pudotuspeleihin lähdettäessä. Muutenkin joukkueessa tuntuu olevan erinomaisen hyvä fiilis, joka entisestään tukee maalivahtien itseluottamusta. 

JYPin maalivahtikaksikko on erittäin tasainen, mutta sanoisin, että se jää hituisen perään KalPan duon tasosta. Juho Olkinuora sai jyväskyläläisten maalivahdeista enemmän vastuuta sarjassa HPK:ta vastaan, mutta ei ollut täysin vakuuttava.

Leinonen: Olkinuora ja Pekka Tuokkola eivät erityisesti säväyttänyt HPK-sarjassa. Molemmat maalivahdit pomputtelivat kiekkoja eteensä ja torjunnoissa oli havaittavissa pieniä jännittämisen merkkejä, varsinkin Olkinuoran kohdalla.

Kilpeläisellä tosiaan on huonoja muistoja Jyväskylästä ja näitä asioita ei pidä yhtään väheksyä. Jos muutama helppo maali menee heti ensimmäisessä Jyväskylän-ottelussa, niin lopuista vierasotteluista voi tulla erityisen vaikeita. Nyt mitataan Kilpeläisen henkinen kantti tältäkin osin.

Vaikka Olkinuora paransi ratkaisevassa ottelussa HPK:ta vastaan, niin sanoisin itsekin tämän vertailun menevät KalPan eduksi. 

Eero Kilpeläiseltä odotetaan isoja torjuntoja.
Eero Kilpeläiseltä odotetaan isoja torjuntoja.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

JYPin Michel Miklik johtaa pudotuspelien pistepörssiä ja Janne Tavi on tehnyt myös hyvät tehot. KalPan puolelta muun muassa Janne Keränen ja Jesse Mankinen ovat keränneet pisteitä. Kumman tulosyksikkö ratkaisee ottelut nimiinsä?

Gummerus: Kuopiolaisten Janne Keränen oli Pelicansia vastaan suorastaan ilmiliekeissä ja osaltaan isossa roolissa lahtelaisten kaatamisessa. Jesse Mankinen jäi sarjassa ehkä vähän Keräsen varjoon, mutta keräsi silti "kaikessa hiljaisuudessa" tehot 2+4, pisteen enemmän kuin Keränen.

Lisäksi ykkössentteri Jaakko Rissanen paukutti ketsuppipullon kunnolla auki Pelicans-sarjan loppupuolella. Rissanen ei ole mikään maalipyssy, eikä omien sanojensa mukaan elä maaleista, mutta kahden maalin tekeminen tuo varmasti entisestään lisää itseluottamusta.

Kirkkainta tulosyksikön kärkeä on ollut säestämässä erinomaisesti muun muassa Balazs Sebok ja Matias Myttynen. Laajuutta kuopiolaiset tarvitsevat tehojen muodossa myös JYPiä vastaan.

Leinonen: Tämä on mielenkiintoinen vertailukohde. Miklik paransi otteitaan läpi HPK-pudotuspelisarjan ja oli ratkaisevassa roolissa ratkaisuottelussa kahdella maalillaan. Tavi kunnostautui pelintekijänä ja häneltä JYP odottaa maaleja.

"Vaaka alkaa kallistumaan JYPille enemmän ja enemmän"

Näiden miesten takaa JYPiltä nousivat esiin myös kapteeni Juha-Pekka Hytönen ja Anssi Löfman. Kun tähän joukkoon lisää vielä kultakypärä Antti Suomelan ja vähän käynnistymisvaikeuksissa olleen Joonas Nättisen, niin vaaka alkaa kallistumaan JYPille enemmän ja enemmän.

Suomela tai Nättinen ei kumpikaan saanut ihan kaikkea parasta itsestään irti vielä HPK:ta vastaan, joten näiltä herroilta on lupa odottaa isoja tekoja. Nättinen oli läpi HPK-pudotuspelisarjan erittäin aktiivinen hyökkäyssuuntaan, mutta palkinto uurastuksesta vielä odotutti itseään.

Molemmilla joukkueilla on selkeät omanlaisensa peli-identiteetit, joiden kautta KalPa sekä JYP ovat tulleet tutuksi. KalPa on laadukas kiekkokontrollijoukkue, JYP riisto-ja kamppailupelaamisen joukkue. Finaaleihin menee joukkue, joka toteuttaa tätä laadukkaammin?

Gummerus: Kevään edetessä näin pitkälle alkaa pelillisten asioiden toteuttaminen olla erittäin suuressa roolissa. Molemmilla joukkueilla on omat identiteettinsä taktisella puolella ja etenkin Kuopiossa kauden jo tähänastinen menestys pohjaa vahvasti siihen, että joukkue on sitoutunut ja sisäistänyt Virran pelitavan.

Kilpipaidat tunnetaan aktiivisesta kiekkokontrollistaan, mutta joukkue näytti Pelicans-sarjassa, että se pystyy vastaamaan myös fyysisyydellä ja kamppailupelaamisella. KalPa ei esittänyt fyysisyyttä turhaan, eikä näin ollen vaarantanut sillä oman pelitavansa onnistumista. Tässä asiassa on tärkeä onnistua myös JYPiä vastaan.

Jos KalPa pystyy jatkamaan kevään kehityspolkuaan siitä mihin jäi Pelicansia vastaan, on JYPille odotettavissa aivan erilainen kuopiolaisvastus kuin mitä runkosarjan loppupuolella nähtiin.

Leinonen: JYP kohtasi HPK:ta vastaan laadukkaan kiekkokontrollijoukkueen ja silloin JYP oli vahvempi. Nyt vastaan asettuu pari napsua laadukkaampi kiekkokontrollijoukkue, joten on mielenkiintoista nähdä, että miten JYP pystyy tähän vastaamaan.

JYPin riisto- ja kamppailupelaaminen on toiminut varsinkin kotikaukalossa ajoittain erinomaisesti. Aktiivista karvauspelaamistaan hurrikaanipaidat pystyivät varioimaan sen mukaan, miten HPK lähti omista. Jos peli sitä vaati, ajoivat joukkueen hyökkääjät armotta taklaukset loppuun. Jos ei, niin sitten laitettiin keskialue tukkoon ja estettiin keskushyökkääjien haut tiukalla miesvartioinnilla.

JYPin pitäisi pystyä hyökkäämään laadukkaasti ja organisoidusti, jotta se pääsee paremmin riisto- ja kamppailupelaamiseen jo hyökkäysalueella. Se vaatii aiempaa nähtyä parempia ja paremmin rytmitettyjä hyökkäyksiinlähtöjä. Johdon saadessaan JYPin pitää opetella puolustamaan kiekolla, muuten käy kylmät.

» Lähetä palautetta toimitukselle