Jortikka, Kapanen – ja katastrofi?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Onko kaikki hyvin, Nuoret Leijonat?
Kuva © Getty Images
Kyllä? Ei? Pitkän linjan jatkoaikalainen, Veikkauksen kertoimenlaskija Teemu Eirtovaara ja Jatkoajan toimittaja Vilja Päätalo ovat eri mieltä, onko uudesta päävalmentajasta Hannu Jortikasta, Kasperi Kapasesta ja muista alle 20-vuotiaista suomalaiskiekkoilijoista mihinkään.

Päätalo: Okei, minä uskon, että Suomi vie Kanadassakin mitalin. Kokoonpano on muuttunut paljon ja puolustus on vähän heikentynyt, mutta ei se haittaa. Malmön menestyksen tärkein yksittäinen tukipylväs, maalivahti Juuse Saros, on yhä mukana. Saros on jo osoittanut, etteivät menestyspaineet ole hänelle mitään. Hän nappasi ykkösvahdin paikan Liigassa heti, kun sai näytön paikan ja torjui mestaruuden mylvivän ruotsalaisyleisön edessä. Ei mikään turha ukko.

Eirtovaara: Sarosta en kyseenalaista yhtään. Huikea jätkä. Jos kesän ensimmäinen harjoitusottelu Lake Placidissä yhtään antoi osviittaa, tämä kausi on viime kauttakin jäätävämpi. Voittaa yksinään tukun pelejä Kerholle ja vie Nuoret Leijonat... noh, jonnekin.

Mutta miten toinen avainhenkilö, päävalmentaja. Onko Jortikka kova kuin Kivi?

Päätalo: Jortikan motivaatiota on helppo lähteä kyseenalaistamaan, mutta ainakin Petri Karjalaisen mukaan Jortikka on ihan oikeasti innoissaan tästä projektista. Eikä miehen meriittejä käy kiistäminen. Pelaajilla voi olla hieman liikaakin intoa otteissa sitä mukaan, mitä lähemmäs Kanadan kisat tulevat, mutta uskoisin, että Jortikka kyllä pitää poikien jalat maan tasalla.

Kokemus ja nuoruuden into. Homma saattaa murentua, mutta näin keittiöpsykologina näkisin tässä yhdistelmässä aika suuren mahdollisuuden. Etkö sinä ole valmis antamaan Jortikalle edes mahdollisuutta?

Eirtovaara: On perusedellytys, että valmentaja on innoissaan. Ei siitä ylimääräisiä pisteitä jaeta. Mahdollisuutta? Totta kai! Toivon että Jortikka on Vuoden valmentaja 2015. Mutta kertoimenlaskija ajattelee realiteettien kautta.

Ei Suomi ollut suosikki tai selvästi paras joukkue Malmössäkään. Karri Kivi, suuri suosikkini, onnistui mainiosti niin taktisella kuin henkisellä puolella, ja kaukalossa oli onnea mukana. Kaikki natsasi täydellisesti. Nyt Nuorilla Leijonilla on vähän heikompi ryhmä ja vähän vähemmän nykyvalmentamisen ytimessä oleva valmentaja. Jos ajatellaan mestaruutta, kaiken pitäisi loksahtaa kohdilleen vielä paremmin kuin täydellisesti.

On se mahdollista, mutta niin on sekin, että minä isken valtakunnan halutuimman sinkkunaisen. Todennäköisyydet eivät vaan taivasta hivo.

Päätalo: Ei jääkiekko ole mitään kertoimia. Realiteeteista taas en muuta tiedä, kuin että Suomen valmennuksen lisäksi myös kenttäpelaajat ovat laadukkaita. Valtakunnan halutuin eli Connor McDavid on Kanadalla, mutta meillä on Kasperi Kapanen, jos pysyy tänä vuonna ehjänä, ja siellä on Julius Honka. Vai kertooko kristallipallosi, tai siis kertointaulukkosi, että Kapanen plus Honka on huonompi profiilikaksikko kuin Teuvo Teräväinen plus Rasmus Ristolainen?

Eirtovaara: Ehkä joo. Teräväinen on loistava pelintekijä, teki ketjukaveri Saku Mäenalasesta paria luokkaa paremman pelurin. Kapanen on hyvä, johtajuudestaan en tiedä, mutta kun Suomen ylivoimaa katseli Lake Placidissa, niin luovuus voi olla ongelma. Onko Aleksi "Muse" Mustonen riittävän hyvä kiekollinen ykkössentteri?

Honka voi hyvin olla tämän vuoden Ristolainen. Mutta enemmän olen huolissani muista pakeista. Kuka tukee Honkaa?

Päätalo: Okei, katsotaanpa. 17-vuotiaalla Sami Nikulla on potentiaalia kulkea toisen nuoren JYP-kasvatti-puolustaja-Samin eli Vatasen jalanjäljissä. Jos Marko Virtanen suo nuorukaiselle peliaikaa Liigassa, niin Niku voi olla hyvä vahvistus Nuorille Leijonille jo tänä talvena.

Tapparan kookas Atte Mäkinen on näin elokuussa ajateltuna ehkä se toiseksi kovin pakki Hongan jälkeen. Kyllä sieltä varmuutta löytyy, usko nyt. Emme me ole Saroksen varassa. Emmehän?

Eirtovaara: Nikua ainakin kehuttiin JYP-Akatemian riveissä viime talvena. Ja tämä on oleellinen pointti. Jotta Nuorilla Leijonilla olisi mahdollisuuksia, nämä nuoret puolustajat tarvitsevat peliaikaa Liigassa syksyllä. Paljon. Viimeisimpinä syksyinä he ovat sitä saaneet, siinä yksi taustatekijä viime talven mestaruudelle.

Toivottavasti asian suhteen ollaan hereillä myös nyt. Ehkä vaikkapa Miro Keskitalon peluuttaminen TPS:ssä maksaa kokemattomuuden myötä pari pistettä turkulaisille pitkän syksyn aikana - mitä väliä.

Mutta kyllä me Saroksen varassa pitkälti ollaan. Liian pitkälti.

» Lähetä palautetta toimitukselle