Esittelyssä KHL:n alkukauden parhaat pelaajat

KHL / Artikkeli
KHL-kausi on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Kahdeksatta KHL-kautta on kulunut reilu kuukausi, ja kausi on lähtenyt yllätyksellisesti käyntiin. KHL julkaisee virallisilla sivuillaan joka viikon parhaat pelaajat pelipaikoittain sekä viikon tulokkaan. Alla esitellään tähän asti nimetyt pelaajat.

MAALIVAHDIT

36-vuotias kazakkivahti Vitali Kolesnik nimettiin ensimmäisen viikon parhaaksi maalivahdiksi. Isokokoinen Kolesnik on pelannut KHL:ssä koko liigan historian ajan ja on voittanut Gagarin Cupin Salavat Julajev Ufassa vuonna 2011. Tämä kausi on Kolsenikille neljäs Lokomotivissa. Vakuuttavista otteista huolimatta Kolsenik ei ole joukkueen ykkösmaalivahti, vaan viime viikkoina on ollut Aleksei Muriginin vuoro loistaa.

Toisen viikon parhaaksi maalivahdiksi valittiin 27-vuotias Stanislav Galimov. Hän on Traktor Tšeljabinskin kasvatti, joka on pelannut KHL-urallaan Ak Bars Kazanissa ja Atlantassa. Tällä hetkellä hän edustaa toista kautta Moskovan TsSKa:ta. Galimov on isokokoinen maalinvartija, joka on viime vuosina kuulunut KHL:n maalivahtien parhaimmistoon. Tällä kaudella Galimovilla on tilillään kuusi ottelua, joista neljä on päättynyt voittoon. Ensimmäisten viikkojen jälkeen Galimovin otteet ovat hieman ailahdelleet ja niinpä joukkueen toiset maalivahdit, Viktor Fasth ja Ilja Sorokin, ovat päässeet kokeilemaan onneaan.

Kolmannen viikon paras vahti Riku Helenius ei kauheasti esittelyjä kaipaa. Vaikka Henrik Karlsson on saanutkin enemmän vastuuta Jokereiden maalilla, on Helenius esittänyt vuorollaan vakuuttavia otteita.

Neljännellä ja viidennellä viikolla maalivahdeista parhaiten esiintynyt Aleksei Murigin on viimein päässyt oikeuksiinsa Lokomotiv Jaroslavlissa. Aiemmin Murigin pelasi pitkään Amurissa, jossa heikon puolustuksen takana hän joutui tekemään kovasti töitä näyttääkseen edes keskinkertaiselta. Vaikka Murigin komeileekin tällä hetkellä maalivahtien tilastojen kärkipaikalla yli 97 torjuntaprosentilla, niin Vitali Kolesnik tarjoaa iästään huolimatta hyvän vastuksen, kun kilpaillaan Lokomotivin ykkösmaalivahdin paikasta. Murigin ehti jo myös kirjoittaa nimensä historiankirjoihin pitämällä maalinsa pisimpään nollilla koko KHL:n historian aikana (266 minuuttia ja 10 sekuntia).

PUOLUSTAJAT

Dinamo Moskovan kanadalaispuolustaja Mat Robinson on tehnyt tähän mennessä kolmeentoista otteluun 15 tehopistettä. Hänet olisi voitu valita vaikka joka viikko parhaaksi puolustajaksi, mutta tämän kunnian hän sai kuitenkin vain ensimmäisellä viikolla. Robinson on pelaa nyt kolmatta kauttaan KHL:ssä ja on suoriutunut todella vakuuttavasti. Vahvasti hyökkäävällä ja nopealla Robinsonilla on hyvä laukaus, mikä pelottaa taatusti vastustajaa, etenkin ylivoimalla.

22-vuotias Salavat Julajevin kasvatti Aleksei Vasilevski sai nimensä toisen viikon parhaaksi puolustajaksi, vaikka ennen kauden alkua ei ollut edes varma, pelaako hän KHL:ssä vai kakkossarjatasolla VHL:ssä. Vasilevski on pelannut Avtomobilist Jekaterinburgin paidassa tällä kaudella viisitoista ottelua ja tehnyt niissä yhteensä kahdeksan tehopistettä. Myös rangaistusminuutteja on kertynyt jo kiitettävästi. Aleksein veli on NHL:ssä pelaava maalivahti Andrei Vasilevski.

Kolmannen viikon parhaan puolustajaksi valittu 25-vuotias Michal Kempny pelaa ensimmäistä kauttaan KHL:ssä. Hän on ehtinyt tekemään Avangardin riveissä seitsemän tehopistettä viiteentoista otteluun. Aiemmin tšekkiläinen Kempny teki tuhojaan kotimaansa Extraliigassa, jossa hän lukeutui kiekollisten puolustajien kärkeen.

Taitavana luistelijana tunnetun Matthew Gilroyn nimi saattaa olla tuttu NHL-peleistä. Hänet valittiin neljännen viikon parhaaksi puolustajaksi. KHL:ssä Gilroy pelaa toista kauttaan edustaen paluun tehnyttä Spartak Moskovaa. Hyökkäävänä puolustajana hän on ollut tärkeä apu joukkueelle ja onkin ehtinyt tehtailla neljä maalia.

Jokereiden Jesper B. Jensen nimettiin yllättäen viime viikolla parhaaksi puolustajaksi. Hänellä on tähän mennessä tilillään kolme tehopistettä (2+1). 24-vuotias Jensen on ollut tuttu näky Tanskan maajoukkueessa viime vuosina ja nyt hän valtaa Siperiaa menestyksekkäästi. Siihen ei ihan jokainen tanskalainen jääkiekkoilija ole yltänyt: tälläkin hetkellä KHL:ssä pelaa ainoastaan neljä tanskalaista, joista kolme Jokereissa.

HYÖKKÄÄJÄT

Hyökkääjistä ensimmäisellä viikolla parhaaksi valittiin Sibirin David Ullström, joka on yksi joukkueen kantavista voimista. Monipuolinen ja isokokoinen ruotsalaispelaaja on tehnyt tähän mennessä viidessätoista ottelussa tehot 5+4. 26-vuotias Ullström pelaa kolmatta kauttaan KHL:ssä ja on aiemmin pelannut myös NHL:ssä.

Toisella viikolla hyökkääjistä vahvimmin esiintyi Metallurg Novokuznetskin Maksim Kazakov. 22-vuotias Kazakov on aiemmin pelannut Avangardissa, mutta nyt hän on saanut reilusti enemmän näyttöpaikkoja Metallurgissa. Hän on ehtinyt tehtailemaan jo 13 (7+6) tehopistettä viidessätoista ottelussa. Kazakov on muuten heikosti menestyvän Metallurgin valopilkku.

Jokereiden pohjoisamerikkalainen vahvistus Brandon Kozun on pienestä koostaan huolimatta todella tehokas pelaaja. Hän on tehnyt 8+11=19 pistettä neljääntoista otteluun ja hänet merkittiin kolmannen viikon parhaaksi hyökkääjäksi.

Neljännen viikon paras hyökkääjä on vielä Kozuniakin pienikokoisempi Justin Azevedo, joka pelaa toista kauttaan Ak Bars Kazanissa. Hän on tehnyt kuuteentoista peliin kuusitoista tehopistettä. Kylmäpäinen Azevedo pyörii vastustajan päädyssä kuin hyrrä ja on todella vaarallinen sekä vaikea pideltävä. KHL:n iso kaukalo ja pelityyli sopivat hänelle erinomaisesti, eikä pieni koko ole edes hidaste.

Traktorin loistavan juniorikasvatuksen yksi esimerkki on viime viikon parhaaksi hyökkääjäksi nimetty Anton Burdasov. Hän pelaa nyt neljättä kauttaan Pietarin SKA:ssa ja on viimein tehnyt todellisen läpi murron. 24-vuotiaalla Burdasovilla on tähän mennessä jo saman verran pisteitä kuin koko viime kaudella (17). Hän on taitava ja röyhkeä pelaaja, joka ei pelkää käyttää isoa kokoaan hyväksi.

TULOKKAAT

Ensimmäisen viikon tulokkaaksi nimettiin Torpedossa pelaava 20-vuotias hyökkääjä Daniil Iljin. Hän on saanut mukavasti vastuuta ja tähän mennessä ehtinyt pelaamaan 11 ottelua tehden tehot 2+1.

Metallurg Novokuznetskin maalivahti Andrei Karejev sai kunnian olla toisen viikon tulokas. 20-vuotias Karejev on päässyt tällä kaudella pelaamaan jo 12 ottelua (joista kolme luukkuvahtina) johtuen Filip Novotnyn heikoista otteista. Joukkueen puolustus on todella vaatimaton, joten Metallurgin maalilla ei ole helppo paikka olla. Pienehköstä koostaan huolimatta Karejev on säpäkkä ja potentiaalinen maalivahti. Hänen torjuntaprosentti on tällä hetkellä 92,4.

Jugrassa pelaava puolustaja Oleg Pogorishni valittiin kolmannen viikon tulokkaaksi, vaikka hän ei ole tehnyt yhtään tehopistettä tällä kaudella pelaamissaan kolmessatoista ottelussa. 21-vuotias Pogorishni on kuitenkin saanut hyvin peliaikaa.

Neljännen viikon tuloskastittelin saanut isokokoinen hyökkääjä Ilja Mihejev pelaa Avangardissa. Joukkueen oma kasvatti on tehnyt kolmessatoista ottelussa tehot 1+1.

Ladan 18-vuotias hyökkääjä Denis Gurjanov nimettiin viime viikon tulokkaaksi. Hänet varattiin viime kesän NHL:n varaustilaisuudessa kahdentenatoista Dallas Starsiin. Gurjanovia pidetään taitavana kiekonkäsittelijänä, joka käyttää isoa kokoaan hyvin hyödyksi. Hänellä on myös hyvä laukaus, eikä nopeuttakaan puutu. Tällä kaudella Gurjanov on pelannut seitsemässä KHL-ottelussa tehoin 1+1.

» Lähetä palautetta toimitukselle