KHL:n välikatsaus - Itäinen konferenssi

KHL / Artikkeli
Jugrakin on käynyt vääntämässä Helsingissä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Itäisen konferenssin ensimmäinen neljännes on ollut vauhdikas ja yllätyksellinen. Viime kauden finalisti Ak Bars ja kesällä vahvistunut suurseura Salavat ovat kompuroineet urakalla. Positiivisia yllättäjiä ovat kärkiosastonsa täydellisesti pakon sanelemana uusinut Sibir, ilman ulkomaalaisvahvistuksia kauteen lähtenyt pikkuseura Jugra ja valtavat muutokset kesällä läpikäynyt Avtomobilist.

Alla käydään lyhyesti läpi itäisen konferenssin joukkueiden tilanteita. Sulkeissa olevat luvut kertovat seuran sijoituksen sarjataulukossa 1.10. pelattujen pelien jälkeen.

Itäinen konferenssi kulkee Martin Eratilla vahvistuneen Avangardin komennossa - Jugra alkukauden suurin yllättäjä

Piikkipaikalla oleva Avangard Omsk (1.) saalisti yhdestätoista ensimmäisestä pelistään vähintään pisteen. Viimeisestä kuudesta pelistä se on kuitenkin hävinnyt neljä. Vahvan alun merkitystä korostaa myös se, että Avangardin otteluohjelma on ollut sarjan haastavimmasta päästä, mutta silti joukkue johtaa itäistä konferenssia.

Avangard vahvisti hiljattain ennestään vahvinta osa-aluettaan, kun mittavan NHL-uran tehnyt Martin Erat saapui seuran hyökkäykseen. Eratin ensimmäinen KHL-peli oli TsSKA:n vieraana, mutta siinä Avangard ei päässyt juuri edes huippupaikolle, puhumattakaan maaleista. Uran toinen KHL-peli toi tilille voittomaalin Severstalin vieraana. Jotain Avangardin hyökkäyksen tasosta ja laajuudesta kertoo se, että Eratia on peluutettu nämä kaksi peliä kolmosketjussa. Avangardin hyökkäysarsenaali on pelottavan kova, mutta puolustus- ja maalivahtipeli eivät ole samaa tasoa.

Alkukauden kovimmasta yllätyksestä on vastannut omaa divisioonaansa johtava Jugra Hanti-Mansijsk (2.), jonka pitäisi materiaalinsa puolesta taistella paikasta itäisen konferenssin kolmen viimeisen joukossa. Tähtihyökkääjä Nikita Gusevin johdolla seura on järjestänyt lukuisia isoja yllätyksiä alkukaudesta. Jugra pelasi jakson, jossa se ei päästänyt maaliakaan reiluun kymmeneen erään, vaikka vastassa olivat Avangardin, Barysin ja Dinamo Minskin kaltaiset joukkueet.

Jugran pelaajamateriaali on todella nimetön, eikä sillä pitäisi olla pitkässä juoksussa eväitä pudotuspeleihin. Joukkuetta rakennettiin kuitenkin mielenkiintoisesti useilla pelaajilla, jotka ovat pyörineet suurseuroissa pienissä rooleissa. Nyt heistä moni on saanut itsestään paljon irti Jugran väreissä. Kotona seura on ollut hurjassa iskussa, kun kahdeksasta pelistä on kasassa 19 pistettä, maalisuhde 19-11.

Viime kaudella lähes sensaatiomaisesti itäisen konferenssin toiseksi runkosarjassa sijoittuneen Sibir Novosibirskin (3.) alkukausi on ollut erinomainen, kun huomioi vielä sen, että Sibir menetti erinomaisen kärkiketjunsa kokonaisuudessaan. Päävalmentaja Andrei Skabelkan joukkojen pelillinen ilme on edelleen kurinalainen, yhtenäinen, periksiantamaton, todella työteliäs ja voittava. Sibir on edelleen todella vaikea vastustaja kenelle tahansa. Kotona 7500 katsojaa vetävä areena on illasta toiseen loppuunmyyty. Seuralle tukensa antavat erittäin äänekkäät ja fanaattiset kannattajat.

Sibir on ollut KHL:n selvästi paras joukkue alivoimalla, joka ei sinällään ole yllätys. Joukkueen taistelutahto on illasta toiseen valtava, mutta alivoimaprosentti 93.5 on erittäin kova. Seuraa vastaan on tehty vain neljä maalia ylivoimalla. Sibir on itäisen konferenssin paras joukkue, jos puhutaan puhtaasti joukkuepelaamisesta, vaikka materiaalilta se ei kärkijoukkueisiin lukeudukaan. Joukkueessa ei ole vapaamatkustajia, jotka pelaisivat omaan pussiin.  

Suuria muutoksia kesällä kokenut Avtomobilist Jekaterinburg (4.) on nähty jopa itäisen konferenssin kärkipaikalla. Se on nojannut tiiviiseen joukkuepelaamiseen, sillä materiaalilta seura ei missään nimessä kuulu itäisen konferenssin parhaisiin. Siinä missä Linus Omark on Salavatin sisäisen pistepörssin kärkinimi, niin on Jokereiden viime kauden ykkösketjun toinen lenkki Petr Koukal ollut seuransa tehokkain pelaaja pisteillä 3+7.

Suomalaisista puolustaja Tommi Kivistö on kantanut isointa ruutua Avtomobilistin puolustuksessa. Hyökkäyssuuntaan tehoja ei ole tullut syöttöpistettä enempää, mutta hänen merkityksensä on suuri alakerralle, varsinkin avainpuolustaja Aleksandr Loginovin myynnin jälkeen. Liigassa viime kaudella maalipörssin toiseksi sijoittunut Eero Elo on tehnyt pisteet 2+4. Hän on pelannut Koukalin rinnalla ykkösketjussa.

Ak Barsin puolustuksessa näkynyt karulla tavalla Ilja Nikulinin ja Jevgeni Medvedevin menetykset

Toissa kevään KHL-mestari Metallurg Magnitogorskissa (5.) nähtiin alkukaudesta mielenkiintoinen kokeilu, kun kaksi kautta sarjan eliittiin kuulunut superketju: Sergei Mozjakin - Jan Kovar - Danis Zaripov rikottiin. Zaripovin tilalle päävalmentaja Mike Keenan koitti Torpedosta hankittua tähtihyökkääjä Wojtek Wolskia. Uuden koostumuksen peli toimi hyvin, mutta viime peleissä on kuitenkin vanha tuttu ketju laitettu kasaan.

Kaudet vaihtuu, mutta sama kaksikko taistelee vuodesta toiseen KHL:n pistepörsin voitosta. Nelinkertainen KHL:n pistepörssin voittaja Sergei Mozjakin ja kolminkertainen KHL:n pistepörssin voittaja, TsSKA:n Aleksandr Radulov ovat valloittaneet pistepörssin kolme kärkisijaa yhdessä Jokerien Brandon Kozunin kanssa. Mozjakin ja Kozun ovat kolme pistettä Radulovia perässä. Tähtipuolustaja Chris Lee on pakkien pistepörssin toisella sijalla.

Vahvaa fyysistä peliä tuova Oskar Osala on pelannut yllättäen paljon sentterin tontilla. Hänen aloitusprosentti onkin erinomaisesti hieman päälle 60. Osalalla on kasassa tehot 1+5, mutta hänen merkitystään on turha arvioida pisteiden perusteella, sillä väkivahva voimahyökkääjä tekee paljon näkymätöntä työtä.

Kaukoidän kahdesta seurasta paremmin alkukaudesta on esiintynyt Admiral Vladivostok (6.), jolla on hieman parempi pelaajamateriaalikin kuin "paikallisvastustaja" Amurilla. Admiral tuli tunnetuksi parin viime kauden aikana erinomaisena kotijoukkueena, kun se sai jopa suurseurat ahtaalle NHL-mittaisessa kotikaukalossaan. Nyt tekeminen on ollut heikkoa, eikä sitä vanhaa tuttua Admiralia ole nähty. Vieraissa Admiral on sen sijaan ollut koko sarjan parhaita joukkueita, joka on kantanut sen pudotuspeliviivan yläpuolelle.

Neftehimik Nižnekamsk (7.) on ollut Tatarstanin ykkösseura alkukaudesta, seura joka on vuodesta toiseen täysin Ak Barsin varjossa. Päävalmentaja Vladimir Krikunovin alaisuudessa joukkue on mainio suojelemaan omaa maaliaan varsin puolustusvoittoisella pelitavalla. Aleksandr Sudnitsin on ollut erittäin hyvä Neftehimikin maalilla - yksi alkukauden suurimmista onnistujista koko sarjassa.

Suomalaisittain seurasta kuului hiljattain ikäviä uutisia, kun seuran ainut suomalaispelaaja Ville Kolppanen loukkaantui ja maalivahdin koko kausi on ilmeisesti ohi. Ainakin Neftehimik ehti jo hankkia Vitali Kovalin korvaamaan Kolppasen jättämän aukon. Kolppanen aloitti kauden vahvasti.

Tatarstanin suurseura Ak Bars Kazan (8.) nähtiin viime keväänä KHL-finaaleissa. Kesän aikana joukkue kuitenkin muuttui melkoisesti. Ak Barsin ja Venäjän maajoukkueen monivuotiset luottopuolustajat Ilja Nikulin ja Jevgeni Medvedev vaihtoivat kesällä maisemaa. Ak Bars on tullut tunnetuksi erinomaisesti puolustavana joukkueena, mutta tuosta ei ole ollut tietoakaan tällä kaudella. Joukkue on päästänyt viidenneksi eniten maaleja koko sarjassa.

Jussi Rynnäs on Ak Barsin ainut suomalaispelaaja. Hänen otteensa ovat olleet vaihtelevia. Kahden nollapelin lisäksi torjuntaprosentti on KHL:n mittapuulla vielä keskinkertainen 91.0. Hän on jakanut vastuun Kazanin oman kasvatin Emil Garipovin kanssa, joka on aiempina kausina todistanut olevansa laatuveskari. Uskallan todeta näkemäni perusteella, että enemmänkin syylliset löytyvät kuitenkin puolustuspelaamisesta kuin maalivahdeista.

Pikkuseura Amur lennossa Juha Metsolan maagisten otteiden ansiosta

Kaukana idässä pelaava Amur Habarovsk (9.) on aloittanut kauden aika lailla odotetulla tasolla. Ilman Juha Metsolan erinomaisia otteita illasta toiseen, Amur saattaisi olla jopa KHL:n jumbo tällä hetkellä. Kolme nollapeliä pelannut Metsola joutuu työskentelemään varsin heikon puolustuksen takana. Toki Jan Kolarin ja Vitali Atjušovin kaltaiset puolustuksen kärkinimet ovat tekijämiehiä KHL:ssä, mutta heidän takanaan taso putoaa. Amur on ollut alivoimalla (90.5%) sarjan toiseksi paras joukkue, joka on erittäin suuri yllätys.

Amur on työteliäs, hyvin luisteleva ja taisteleva joukkue, mutta Metsolan pitää pystyä säilyttämään huipputasonsa läpi kauden, jotta joukkueella olisi edes pienet mahdollisuudet pudotuspeleihin. Metsolan tilastot viimeisen kuuden pelin ajalta, joissa vastassa ollut vielä kolme KHL:n suurseuraa: 155/160, 96.9%. Tulikuuma Metsola on kenties alkukauden parhaiten onnistunut suomalaispelaaja.

Salavatin lisäksi yksi itäisen konferenssin suurimmista epäonnistujista on ollut Barys Astana (10.), joka toki voi piiloutua hieman useiden tärkeiden runkopelaajien loukkaantumisten taakse. Barysista tuli toinen seura joka erotti päävalmentajansa, kun joukkue oli pelannut 13 ottelua Jerlan Sagimbajevin alaisuudessa. Samalla sai lähteä myös apuvalmentaja Raimo Helminen. Uuden päävalmentaja Jevgeni Koroškovin alaisuudessa seura voitti heti Avangardin vieraissa, lisäksi piste irtosi vieraissa Severstalilta sekä TsSKA:lta edellisessä pelissä.

Astanassa mikään ei ole muuttunut aiempaan nähden, kun peleissä tulee edelleen hyvään tahtiin maaleja molempiin päihin. Hyökkäyspelaaminen on toki kärsinyt loukkaantumisista, joka on sotkenut joukkueen pakettia. Nuo loukkaantumiset ovat näkyneen melko selvästikin Barysin pelissä. Barysin suunta vaikuttaa kuitenkin olevan ylöspäin, kun sairastupakin alkaa pikku hiljaa tyhjentymään.

KHL:n finaaleissa kaudella 2012-13 pelanneen Traktor Tšeljabinskin (11.) hyökkäyspelaaminen on takunnut pahasti. Hyökkäyksessä on useita huipputaitavia yksilöitä, mutta kokoa ja fyysisyyttä siinä ei ole nimeksikään. Muutaman pisteen pudotuspeliviivan alapuolella oleva Traktor tunnetaan kenties koko maan parhaasta juniorituotannosta.

Viime kaudella Tšekin pääsarjassa kaikki mahdolliset pokaalit kahminut maalivahti Pavel Francouz on ollut lähes koko alkukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi. Hän vaikuttaa nähdyn perusteella kuitenkin erinomaiselta maalivahdilta, joten Traktor kaipaa varmasti ykkösvahtiaan takaisin.

Sami Lepistön ja Teemu Hartikaisen tähdittämä Salavat ui syvissä vesissä

Jatkoaika arvioi kesän aikana vahvistuneen suurseura Salavat Julajev Ufan (12.) itäisen konferenssin kärkijoukkueeksi, mutta uhkakuvat heikentyneen puolustuksen ympärillä ovat käyneet toteen. Sisään on tullut kauden alettua Avangardista Maksim Gontšarov ja Avtomobilistista Aleksandr Loginov, jotka vahvistavat puolustusta. 7-8 kierroksen jälkeen itäisen konferenssin viimeisellä sijalla majaillut suurseura on ollut alkukauden suurin pettymys.

Päävalmentaja Anatoli Jemelinin lähtölaskenta lienee jo alkanut, vaikka seura hallitsee useita pelejään jopa selvästi, niin pelit päättyvät silti tappioihin. Aivan kauden alussa Salavatin peli oli aivan sekaisin, mutta nyt pelillinen ilme on parikin astetta parempi - tulokset eivät vain tunnu muuttuvan yhtään sen paremmaksi. Joukkueen viisikkopuolustamisessa on edelleen valtavasti parantamisen varaa. On muistettava, että Jemelinin lisäksi Avtomobilistista saapui kesällä arvostettu toimitusjohtaja Leonid Vaisfeld, jotka ovat tehneet vuosia töitä yhdessä eri seuroissa. Ihan helpolla Jemeliniä ei ulos laiteta, kun pelissä on kuitenkin merkkejä paremmasta.

Salavatin suomalaiset Sami Lepistö ja Teemu Hartikainen ovat joukkueensa ehdottomia kulmakiviä. Lepistö on joukkueensa selvästi eniten pelannut puolustaja. Hartikainen on tehnyt kymmeneen peliin tehot 1+4. Jokereissa viime kaudella loistanut Linus Omark on joukkueensa selvästi tehokkain hyökkääjä pisteillä 6+6.

Toiseksi viimeisenä majaileva Metallurg Novokuznetsk (13.) on esiintynyt pelillisesti rohkeasti, jopa vieraissa seura on lähtenyt karvaamaan suurseuroja vastaan rohkeasti. Joukkueen pelistä paistaa nuoruuden into, kova taistelutahto ja tietynlainen vapautuneisuus sekä näyttämisenhalu, kun kukaan ei odota seuralta mitään.

Novokuznetskin ykkösketju: Maksim Kazakov - Ryan Stoa - Kirill Kaprizov ovat pelanneet yhdessä koko alkukauden. VHL:ssä viime kaudella pelannut Kazakov, 22, tuli seuraan jo kauden alettua, mutta pienikokoinen hyökkääjä on ollut illasta toiseen hurjassa vedossa. Hän on tehnyt 15 peliin tehot 7+6. Ketjun toisella laidalla viilettävä Kaprizov, 18, on lyömässä itseään läpi. Kasassa hänellä on tehot 4+5. Tämä ketju hinaa Novokuznetskin erittäin nimetöntä joukkuetta illasta toiseen. Kokenut Stoa tasapainottaa ketjun varsin monipuolisena, röyhkeänä, isokokoisena ja kokeneena sentterinä.

Lada Toljattin (14.) alkukauden voi tiivistää yhteen sanaan - katastrofaalinen. On totta, että joukkueelta ei paljon odotettu, mutta heikko pelillinen ilme ja seitsemän pisteen ero sarjan toiseksi viimeisenä olevaan joukkueeseen on surkea tulos, vaikka pelaajamateriaali on heikohko. Jatkoajan KHL-ennakossa kyseltiin maalintekijöiden perään - eikä niitä tunnu vain löytyvän. Ladan hyökkäyskalustosta puuttuvat pikkuseuroille tyypilliset muutamat laadukkaat kärkinimet. Seuran ylivoimaprosentti 3.9 on sarjan ylivoimaisesti huonoin. Ladasta tuli tällä kaudella ensimmäinen päävalmentajalleen potkut antanut seura, kun Sergei Svetlov sai lähteä.

Seura on pelannut apuvalmentajan paikalta päävalmentajaksi nousseen Artis Abolsin alaisuudessa kuusi peliä - joista se on hävinnyt jokaisen. Viimeisestä kolmestatoista pelistään Lada on voittanut yhden, kun se onnistui kaatamaan erikoisessa pelissä Barysin vieraissa 6-0, vaikka Barys hallitsi selvästi pelin tapahtumia. Ladalla on kasassa 16 pelistä vain kahdeksan pistettä. Tätä vauhtia Abolsin pesti ei jää pitkäksi seuran peräsimessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle