Pienet keltamustat miehet hyökkäävät

LIIGA / Artikkeli
Uuden tuomarilinjan astuminen voimaan täksi kaudeksi saattoi vaikuttaa pelaajahankintoihin monen joukkueen sisällä. Kun kiekollisen pelaajan estäminen kitketään pois, tarvitaan kaiken mahdollisen hyödyn saamiseksi hyökkääjiksi mieluiten taitavia ja vikkeliä väkkäröitä, joiden kanssa puolustus joutuu vaikeuksiin. SaiPassa näitä miehiä on muutama.

Viime kauden rymistelevä SaiPa saattoi olla viimeinen laatuaan, vaikka jo tuolloin muun muassa torneiksikin nimetyt Olli Malmivaara ja Kristian Kudroc istuivatkin runsaasti jäähypenkillä. Aggressiivinen pelitapa voi tällä kaudella olla kohtalokkaampi uuden linjan vuoksi. SaiPan puolustuksessa koko on pysynyt lähes ennallaan, sillä uudet jättiläiset Pauli Levokari (198 cm/110 kg) sekä Joonas Rönnberg (192 cm/91 kg) tulevat vastaisuudessakin pitämään huolta maalivahdin koskemattomuudesta.

Hyökkäykseen on hankittu pari pienemmän pelaajakunnan edustajaa, joille on kuitenkin luvassa suuri rooli. KalPasta hankittu Mikko Hakkarainen (176 cm) ja viime vuoden maalikuninkuuden Mestiksen FPS:ssä nimiinsä kuitannut Janne Jokila (175 cm) saanevat pienestä koostaan huolimatta runsaasti luottoa.

Vuosikausia Mikkelin Jukureiden runkopelaajiin kuulunut Mikko Hakkarainen pääsi liigavauhtiin heti ensimmäisellä KalPa-kaudellaan. Hakkarainen nousi Kuopiossa ratkaisupelaajiin, ja onnistunutta kautta seurasi kahden vuoden sopimus SaiPaan. Kokenut Hakkarainen sopii SaiPan palettiin kuin nyrkki siihen kuuluisaan silmään. Monipuolisuudellaan tämä keskushyökkääjä tulee saamaan juuri itselleen sopivan roolin luotettavana kahden suunnan hyökkääjänä.

Janne Jokilan pyrähdys Saimaan rannalla vuosituhannen alussa ei vielä suuremmin tuottanut tulosta, mutta joidenkin mieleen on saattanut jäädä hänen tuolloin tekemänsä uran ensimmäinen liigamaali Elysée Areenalla pelatussa ottelussa. Jokila pelasi tuolloin vuokrasopimuksella SaiPassa.

Nyt Jokila palaa SaiPaan huomattavasti kypsempänä ja valmiimpana auttamaan joukkuettaan kohti hyviä tuloksia. Harjoitusotteluissa Jokila on tehnyt jo tuhojaan olemalla joukkueen tehokkaimpia maalintekijöitä. Varsinkin mailan käyttämisestä mies on antanut kelpo näytöt, sillä avopaikan tullessa verkko on venynyt erinomaisella prosentilla.

Unohtaa ei pidä kahta edelliskaudellakin SaiPassa esiintynyttä hyökkääjää, jotka kehittyivät lopulta ehdottomiksi runkopelaajiksi.

Ensimmäisenä mainittakoon Kimmo Koskenkorva, joka teki läpimurtonsa keltapaidoissa iskien uuden piste-ennätyksensä: 11+20=31 tehopistettä 47:ssä pelaamassaan ottelussa. Huiman luistelunopeuden omaava hyökkääjä muodostikin kevättalvesta yhden liigan tehokkaimmista vitjoista yhdessä HPK:hon siirtyneen Joonas Vihkon ja Espooseen muuttaneen Ville Viitaluoman kanssa. Parantuneen itseluottamuksen myötä Koskenkorvalla alkoi pysyä kiekkokin paremmin lavassa ja pisteitä ropisi tasaiseen tahtiin.

Kimmo Koskenkorvan jääminen sputnikkeihin oli seuran kannalta todella tärkeää, sillä lähes kaikki muut piste-ennätyksiä rohmunneet tai muuten yli odotusten onnistuneet pelaajat siirtyivät muille apajille. ”Kossu” tulee olemaan tällä kaudella kokemuksellaan ja suurella roolillaan yksi joukkueen johtavista pelureista, mistä osoituksena käy myös nimeäminen joukkueen kapteeniksi.

Harjoituskaudella Koskenkorva on jatkanut siitä, mihin hän viime keväänä jäi. Armoton luistelu ympäri kaukaloa sekä puolustus- että hyökkäyspäässä on saanut vastustajalta ajoittain pasmat sekaisin, ja kova työnteko on palkittu myös tehopisteiden muodossa. Koskenkorva voi hyvinkin terveenä pysyessään tehdä uuden piste-ennätyksensä.

Toinen tärkeä lenkki sekä SaiPan pukukopissa että ennen kaikkea jäällä on seuran oma kasvatti Ville Koho. Koho on tunnettu erityisesti hyvänä aloittajana ja alivoimapelaajana. Tähän saakka tämä varakapteenin viittaa kantava keskushyökkääjä on saanut tyytyä lähinnä puolustavampaan rooliin, mutta jo lähitulevaisuudessa rooli voi hyvinkin muuttua hyökkäävämpään suuntaan; siihen Koholla alkaa jo karttuneen SM-liigakokemuksen myötä olla paremmat valmiudet.

Kilpailu pelipaikoista on kuitenkin kovaa, ja keskushyökkääjiä SaiPassa on runsaasti. Lähtökohtaisesti Kohon vetämä vitja saattaa olla jälleen ”se kolmoskenttä”, jolle yleensä puolustavaa roolia herkemmin asetetaan.

Kaikki edellä mainitut neljä hyökkääjää kuuluvat pituuksiltaan 173 cm-176 cm haarukkaan, mutta SaiPassa heille jokaiselle on varattu iso ruutu täytettäväksi.

SaiPan soveltumista uuteen tuomarilinjaan voidaan pitää yhtenä mahdollisen menestyksen kulmakivenä. Pienien pelaajien odotetaan luistelevan vastustajan pakeilta karkuun ja maalintekoon. Tätä on varmasti puitu läpi joukkueessa kuin joukkueessa. SaiPan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että isojen puolustajien on onnistuttava estämään sääntöjen mukaisesti vastustajan etenemiset. Mikäli tässä ei onnistuta, voi alivoimalla pelaaminen koitua monessa koitoksessa kohtalokkaaksi. Asian merkitys vain korostuu pitkän kauden aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle