Mielipide

Suomi-kiekon vapahtaja - Doug Shedden

LIIGA / Kolumni
Jokerit kasasi kuluneelle kaudelle kenties kovimman joukkueen mitä sillä on ollut moniin vuosiin. Oli taitoa, oli taklausvoimaa, oli liigan paras maalivahti. Valmennus oli kuitenkin Suomi-sarjan tasoa. Joukkueen pelaajamateriaaliin suhteutettuna Doug Shedden oli pelkkä vitsi.

Jokerien toimitusjohtaja Matti Virmanen teki sen viimeisen virheensä palkatessaan kaksi vuotta sitten valmentajakseen Doug Sheddenin naapuriseura HIFK:sta. Tietysti Curt Lindströmin jälkeen kuka tahansa olisi ollut hyvä vaihtoehto. Ilmeisesti Virmanen ja Hjallis Harkimo eivät ehtineet piipahtaa Nordenskiöldinkadulla HIFK:n pelejä katsomassa tehdessään päätöstä Sheddenin palkkaamisesta. Mitään käryä näillä kavereilla ei nimittäin ollut siitä, mitä olivat ostamassa. Tai sitten tärkeämpää oli nöyryyttää naapuriseuraa.

Doug Sheddenin alku Jokereissa oli helppo, koska fanien luottamuksen palauttamiseksi ei tarvittu kuin työtä tekevä joukkue. Tähän Sheddenkin pystyi, mutta hyvin pian kävi selväksi, että Sheddenillä oli käsissään liian taitava joukkue. Sheddenin taidot eivät riittäneet hyökkäyspelin organisointiin nykypäivän tasolle. Kausi päättyi lopulta selkeään finaalitappioon Kärpille, joissa Jokerit ei missään vaiheessa kyennyt edes haastamaan oululaisia.

Kalervo Kummolan ja Hjallis Harkimon suuren nerouden tulokset olivat nähtävissä toissa kauden jälkeen, kun Doug Shedden otti ohjat Jokereiden ohella myös Suomen maajoukkueesta. Kun silmän räpäyksessä alasarjojen amatöörivalmentaja oli mitä surkeimmalla kabinettipelillä nostettu suuren ja kauniin maajoukkueemme päävalmentajaksi. Ja kuka tästä suurimmin tulisi kärsimään? Helsingin Jokerit.

No, kesällä Shedden sai jo ennestään nimekkääseen ryhmäänsä Ville Leinon, Tommi Santalan, Mikko Jokelan, Jussi Markkasen kaltaisia tähtiä. Tästä huolimatta Jokerien peli ei kehittynyt mihinkään suuntaan pisaran vertaa. Ainoastaan Tommi Santalan ketju toi tullessaan nykyaikaista hyökkäyspelaamista, olivathan Santala ja Leino oppineet sen aikanaan Jukka Jalosen alaisuudessa HPK:ssa. Muut ketjut pelasivat miten milloinkin parhaaksi katsoivat.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

Jokerien ja Sheddenin ahne kuvio tarjoaa varoittavan esimerkin huonosta seurajohtamisesta, ja siitä kuinka tärkeää on palkata joukkueelle ammattimainen valmentaja. Hyväkään joukkue ei voita Suomen mestaruutta jos päävalmentaja tulee jostain Pohjois-Amerikan ei-kiinnosta-ketään-alasarjan liigasta.

Maajoukkueen tehtäviä Shedden tietysti hoiti aina maajoukkuetauoillaan. Vaikka Jokerit harjoitteli tauolla ilman Sheddeniä Waltteri Immosen johdolla, ehkä jopa laadukkaammin kuin normaalisti, palasi Jokerit lähes joka tauolta täysin ruosteisena. Kaksoispestin tulokset olivat vasta tulossa kaikkien nähtäville.

Farssin seuraava episodi nähtiin, kun Jokerit ja Shedden eivät päässeet, luojan kiitos, sopimukseen ensi kauden valmentajasopimuksesta. Shedden olisi halunnut sopimukseen NHL-pykälän, jota Matti Virmanen ja Jokerit eivät olleet valmis antamaan. Shedden tekikin alkuvuodesta sopimuksen Sveitsiin EV Zug:in joukkueeseen. Tällöin Jokerien ja maajoukkueen rinnalle Shedden sai jo kolmannen projektinsa.

Samalla, kun Shedden keskittyi maajoukkuetehtävien hoitamiseen ja uuden sopimuksen neuvottelemiseen Sveitsiin, konttasi Jokerit pahimmassa suossaan liigassa. Kesken Sheddenin neuvottelujen Jokerit hävisi kuudesta ottelustaan tammi-helmikuun vaihteessa viisi. Vika ei tietenkään ollut Sheddenissä itsessään. Sen sijaan kanadalainen ilmoitti olevansa väsynyt pelaajiinsa ja tarvitsevansa lomaa heistä. Sinänsä fiksu kommentti joukkueen päävalmentajalta.

Zugin sopimuksen varmistuttua Shedden onkin keskittynyt Jokerien ja maajoukkueen ohella pelaajien kalastamiseen ensi kauden seuraansa. Ainakin Clarke Wilm ja Tim Stapleton ovat olleet sveitsiläisseuran kiinnostuksen kohteina. ”Moniosaaja” Doug Sheddenin kolmoisrooli on ollut varsinaisen työnantajan, Jokerien, kannalta täysin sietämätön. Hinta, jota Jokerit Shedden omahyväisestä toiminnasta joutui maksamaan, oli kovaa luokkaa.

Finaalipaikan karkaaminen käsistä tarkoittaa Jokereille tulevan mestarien liigan paikan menettämistä ja sitä kautta satojen tuhansien eurojen menetyksiä tulevalla kaudella. Tästä kiittäminen käy Doug Sheddeniä, joka ei malttanut pysyä lestissään vaan kumarteli milloin millekin projektille pyllistäen samalla muille. Useimmiten ja viimeisen pyllistyksen sai suuri ja kaunis Helsingin Jokerit, joka yritti jälleen kerran haukata liian isoa kakun palaa. Nyt siihen kakkuun tukehtui niin joukkue, valmentaja kuin seurajohtokin. Energia ja taidot eivät päävalmentajalla riittäneet yhdenkään projektin kunnolliseen hoitamiseen.

Lopuksi tämä suuri jääkiekkotaitaja herra Doug Shedden kaatoi välierätappion maalivahtinsa Joni Puurulan niskaan. Shedden näki, että Jussi Markkasen poissaolo oli suurin syy joukkueen putoamiseen finaaleista. Tosiasiassa Puurula nosti tasoaan jatkuvasti eikä ollut missään tapauksessa syy Jokerien otteen kirpoamiseen. Syyn Shedden löytäisi, jos vilkaisisi kotonaan vaikka peiliin.

Jokerien ja Sheddenin ahne kuvio tarjoaa varoittavan esimerkin huonosta seurajohtamisesta, ja siitä kuinka tärkeää on palkata joukkueelle ammattimainen valmentaja. Hyväkään joukkue ei voita Suomen mestaruutta, jos päävalmentaja tulee jostain Pohjois-Amerikan ei-kiinnosta-ketään-alasarjan liigasta. Parasta tai kamalinta Sheddenin tapauksessa on se hurja palkka mitä tämä kanadalainen nostaa. Vaikka liigasta, ja mestiksestä, löytyy vähintään puoli tusinaa parempaa valmentajaa niin vain Shedden oli Kummolan ja Virmasen mielestä moisen rahatukon arvoinen.

No, tulokset ovat kaikkien nähtävissä. Ei tullut kannua, ei tullut mestarien liigaa. Tuli ahne ja omaa etua ajava kanadalainen päävalmentaja, joka vie vielä runkopelaajat mukanaan mennessään kuppaamaan seuraavaa seuraansa.

Shedden sai parasta palkkaa Suomessa. Shedden sai parhaan materiaalin joukkueeseensa. Shedden sai maajoukkueen käsiinsä. Mitä sai Jokerit? Mitä saa Suomen maajoukkue?

Auf wiedersehen, sanoi Lapin polttaja. Ei tule ikävä.

» Lähetä palautetta toimitukselle