Urama urakoimaan Lukkoa uusille urille

LIIGA / Artikkeli
Kaksi kautta Rauman Lukko yritti profiloitua Mika Toivolan johdolla rymistelykiekon airueeksi. Tuloksetta. Nyt aurinko sarastaa jälleen pilvien takaa.

Penkillä poseeraa raumalainen, tai ainakin vahvasti raumalaistaustainen kolmikko: vastuunkantaja ja päävalmentaja, Lukon pitkällinen entinen kakkosvalmentaja Rauli Urama, joka jätti Tappara-sopimuksensa option käyttämättä ja suuntasi Raumalle. Lisäksi pukuosastoa edustavat hyökkäyspeluutuksesta vastaava Timo Elo ja puolustuksen hoitoonsa ottava legenda Erik Hämäläinen.

Viime kauden katastrofista viisastuneena

Viime kaudella Lukko epäonnistui kokonaisuudessaan lähes kaikessa: hyökkäyspelin tehot laskivat edelliskaudesta jyrkästi, eikä puolustus kyennyt tiivistymään tarpeeksi. Nuoret pelaajat joutuivat kovan paikan eteen, ja vanha herra Hämäläinenkin joutui urakoimaan hurjia minuuttimääriä.

Vain maalivahtipeli voidaan laskea viime kaudella onnistuneeksi osa-alueeksi. Petri Vehanen teki maalin suulla sen, mihin yksi mies pystyy. Mikael Vuorio ja Atte Engren saivat tarpeekseen Vehasen pitkästä varjosta. Kauden päätteeksi molemmat pakkasivat tavaransa ja karistivat Rauman tomut luistimistaan.

Alkavaksi kaudeksi Jukureista Lukkoon siirtynyt Joni Myllykoski on päällisin puolin samanlaisen tilanteen edessä. On kuitenkin todennäköistä, että Myllykoski saa peliaikaa viime kauden kakkosiin nähden jopa runsaasti.

Valmennustiimin neljän vuoden projektissa on otettava seuraavakin kausi huomioon. Jos Myllykosken sisäänajo onnistuu, voi mies muodostaa yhdessä nuoren Antti Raannan kanssa Lukon maalivahtikaksikon jPV., jälkeen Petri Vehasen. Ainakin Pitsiturnauksessa molemmat osoittivat miehekkäitä otteita tolppien välissä.

Puolustuksen nurkkapalat

Lukon puolustus on selvin vahvistunut yksittäisalue, mikäli valmennusta ei oteta huomioon. Hankinnoista löytyy niin kokoa, taitoa kokemusta kuin lahjakuuttakin. Mikko Viitasen jatkosopimus oli esimakua, jota seurasi kontroversiaalin Tommi Kovasen siirto. Nähtäväksi jää, saako Kovanen Raumalla alle ehjän kauden ja uutta nostetta uralleen.

Laatua ja leveytä puolustukseen tuovat Tomi Pettinen sekä kanadalainen Mark Ardelan, josta odotetaan Kovasen ohella yv-siniselle sitä miestä, jota viime kauden Lukossa ei ollut.

Lisäksi viime kauden konttaus ja puolustuksen vajaamiehisyys nosti esille uuden puolastajalupauksen, nimittäin Esa Lehikoisen. Pienellä nuoruuden yli-innokkuuden karsimisella miehestä on kasvamassa varma liigatason puolustaja.

Vuoden Lehikoista nuoremmalta, Ruotsista saapuneelta kahden passin Patrik Nevalaiselta voi myös odottaa onnistumisia. Kokeneen rungon takana on helpompi kypsyä kuin viime kauden kaaoksessa.

Neljän ketjun hyökkäysstrategia

Hyökkäykseen Lukolla on heittää yllättävänkin nimekäs sakki. Moni ei odottanut, että nuorten kiekkoilijoiden kanssa hienoa työtä tehnyt Urama saisi Antti Laaksosen tyylisiä pelaajia työkaluikseen, ennemminkin odoteltiin Kärpistä napatun Tomi Mustosen tyylisiä potentiaalisia kehittyjiä.

Jalkavammastaan toipunut Juha-Pekka Haataja, Pekka Saarenheimo, Mika Viinanen, Pasi Saarela sekä ulkomaanavut Greg Jacina ja Chris Collins muodostanevat Lukon purukaluston. Tero Koponen on esimerkillään joukkueelle tärkeämpi kuin mitä katsomoon asti usein erottuukaan.

Hyökkäyspäässä kilpailu pelipaikoista tulee olemaan oikeasti kovaa, ei vain salamyhkäisillä toivolamaisilla lupauksilla, vaan todellakin kamppailua peliajasta.

Omaa osaansa peliaikakakusta ovat havittelemassa Juhani Jasu, Eero Elo, Marko Virtala, Kim Nabb, Olli Palola, Nico Aaltonen, Niklas Fogström ja Miikka Tuomainen. Ainakin kolme viimeksi mainittua ovat varmasti isoin kirjaimin valmentajiston papereissa. Jospa Tuomainenkin lopultakin löisi itsensä Uraman opein läpi.

Kokonaisuudessaan tämän kauden Lukko näyttää tasapainoisemmalta kuin vuosiin. Nähtäväksi jää, miten nopeasti Urama pääsee menestyksen syrjään kiinni nelivuotiskaudellaan. Annetut nappulat tuntuvat ainakin sopivan Uraman shakkiin matin arvoisesti. Tuntuukin, että Raumalla odotetaan uutta jääkiekkokautta paljon edellisvuosia iloisemmissa tunnelmissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle