Mielipide

Timo Koskela - Uusi yritys

LIIGA / Kolumni
Timo Koskelalla on tällä kaudella näytön paikka. Tanskasta palanneelta laiturilta odotetaan kuopiolaisleirissä paljon. Tanskan vuosien pistenälkä tuntuu olevan kova. Jatkoaika otti selvää miehen mielenkiintoisesta urasta.

KalPan yhdellä uusista kasvoista, Timo Koskelalla on takanaan mielenkiintoinen ura. Kiekkoilu alkoi Ilveksessä, mutta junioreiden SM-sarjoja mies pelasi Tapparassa B-junioreihin asti. A-junioreiden SM-sarja kului HPK:n riveissä. SM-liigaa Koskela pelasi 25 ottelun verran. 1-divisioonasta kokemusta tuli 17 ottelun verran, Kokkolan Hermeksen ja Hyvinkään Ahmojen rivistöissä.

Tie vei kuitenkin Ruotsiin. Piteåssa Koskela pelasi 32 ottelua, tehden mukavat tehot, 10+19. Mikä sai alun perin hyppäämään lahden toiselle puolelle?

- Kärsin loukkaantumisesta edellisellä kaudella ja halusin pelata jotain muuta kuin A-nuorten SM-sarjaa. Tarjoutui mahdollisuus pelata Allsvenskanissa ja se oli hyvä ratkaisu silloin, kun piti saada pelejä rikkonaisen edellisen kauden jälkeen, Koskela selventää.

Mies kuitenkin palasi samana vuotena takaisin Suomeen ja Ilvekseen. Otteluita SM-liigassa kertyi vyölle 22, tehopisteitä viisi.

- Sopimuksessa oli pykälä, joka mahdollisti siirron takaisin Suomeen, mikäli paikka SM-liigassa aukeaa. Ilves tarjosi hyvää mahdollisuutta, enkä voinut olla käyttämättä sitä.

Ilveksessä ura ei kuitenkaan auennut toivotulla tavalla. Mies viihtyi Ilveksessä yhden täyden ja kaksi vajaata kautta. Kolmantena vuonna ura Tampereella tyssäsi. Matkan teko jatkui Ässissä pelatun yhden liiga-ottelun ja Forssassa pelattujen seitsemän Mestis-ottelun jälkeen Tanskaan, Herningiin.

- Ilveksessä oli vaikeuksia mahtua pelaavaan kokoonpanoon. Mietittiin siinä mitä tehdään, Ässissäkin tuli pelattua vain yksi peli. Oli halu pelata jossain, missä pelit jatkuvat pitkään ja tiesin Herningin taistelevan Tanskan mestaruudesta. Sinne tuli lähdettyä ja reissu hieman venähti, perustelee 27-vuotias Koskela siirtonsa syitä.

Tanskassa Koskela viihtyi hieman pidempään. Matka venähti neljän vuoden mittaiseksi. Pisteitä karttui hyvään tahtiin. Hän pelasi Herning IK:ssa yhteensä 204 ottelua tehoilla 93 + 159. Tehojenkin perusteella Tanskassa vietettyjä vuosia voi sanoa onnistuneiksi. Aiemmin ongelmana olleen
fysiikankin Koskela uskoo olevan kunnossa.

- En usko että suuria puutteita sillä puolella enää on. Edellisistä liiga-peleistä on kuitenkin niin paljon aikaa. Aika näyttää kuinka käy, kaikki pistetään likoon.

- En tietysti voimalla pysty haastamaan, jos 100-kiloinen pakki on vastassa. Täytyy olla ovelampi ja nopeampi, turha on lähteä painimaan. Eihän tyhmä kannata olla, huomauttaa 81-kiloinen Koskela.

Tanskasta Kuopioon.

Kuopiosta tarjoutui uusi mahdollisuus pelata liigaa, eikä Koskela epäröinyt, vaan tarttui haasteeseen, johon aikoo vastata parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta miksi viime vuonna pohjalle vajonnut ja Mestikseen monen eri tahon puolesta kuuluva KalPa?

- Olen jo siinä iässä, että kun sopimusta tehdään, niin kyllä siinä jo miettii millaista roolia mistäkin olisi tarjolla. Täältä annettiin haasteita, ja niihin koetan vastata. Selkeä kuva on itsellä, mitä minulta odotetaan ja mitä pitää tehdä.

Uuteen joukkueeseen ja kaupunkiin Koskela kertoo sopeutuneensa hyvin. Kaupungissa laitahyökkääjä viihtyy hyvin, eikä joukkueen osalta ole tullut pelillisesti mitään suuria yllätyksiä vastaan.

Kuopiolaisten pelitapa ja ideologia on kuitenkin muuttunut täysin, ja uutta pelitapaa on harjoiteltu paljon. Koskela uskoo joukkueen päässeen hyvin mukaan uuteen systeemiin, mutta muistuttaa siitä, ettei jääkiekkoa taulun kautta pelata.

- Uskon, että paremmin ja paremmin ollaan päästy mukaan. Paljon on opittavaa ennen kauden alkua. Mutta kylmä tosiasia on, ettei tätä peliä taululla pelata. Jokainen joukkue karvaa, jos on paikka ja sumputtaa jos ei ole. Se on tärkeintä, että jokainen tietää roolinsa ja sitä toteutetaan.
Jos tietyt perusasiat eivät ole kunnossa, riippumatta pelitavasta, et silloin pärjää.

Viime kauden surkean, mutta odotetun, tuloksen jälkeen KalPalta odotetaan paljon parempia esityksiä. ”Tillun” mukaan selkeää maalia ei ole kuitenkaan asetettu, eikä mies halua omilla odotuksillaan huudella.

- Turha henkilökohtaisia tavoitteita on lähteä mihinkään huutelemaan. Joukkueena ei ole lyöty vielä mitään lukkoon. Mitään piste- tai sijoitustavoitteita ei ole mietitty. Ennen liigan alkua puhutaan niistä asioista joukkueen kanssa ja mietitään tuodaanko niitä julki.

Myöhemmin kuopiolaisten päävalmentaja Mika Pieniniemi kertoi, että joukkueen selkeä tavoite on sijoittua runkosarjassa kymmenen parhaan joukkoon (toim.huom).

Kapteenistoon valittu Koskela pitää kippariksi valittua Martin Sonnenbergia ja Matt Davidsonia sekä muitakin ulkomaalaisia tärkeinä pelaajina tulevalle kaudelle.

- Martin on hyvä esimerkki joukkueelle, kokenut pelaaja, nähnyt paljon ja valmis pistämään itsensä likoon. Hän tulee olemaan meille tosi tärkeä pelaaja. Myös molemmat puolustajat tulevat olemaan tärkeässä osassa. Ulkomaalaisia on niin vähän, ettei ohilaukauksiin ole varaa, tuumii
ykköskentässä harjoitusotteluissa pelannut Koskela.

Aika näyttää, kuinka Koskelan ja ulkomaalaisten käy. Taitavalta Koskelalta odotetaan kovia tehoja viikon kuluttua alkavassa SM-liigassa. Saako mies Tanskan vuosien kaltaiset tehot aikaan myös liiga-kentillä?

Uusi yritys, mutta onnistuuko se?

» Lähetä palautetta toimitukselle