Mielipide

Kuka heittää ensimmäisen kiven?

LIIGA / Kolumni
Leipäpappi, paniikkiratkaisu, floppi, kesäharjoittelija, ensimmäisenä potkut saava liigavalmentaja. Tapparan päävalmentajaa on parjattu useilla termeillä. Ei olisi kuitenkaan ensimmäinen kerta tässä maailmassa, kun ennakkoveikkaukset menevät päin seiniä.

Vaikka ennakkoasetelmissa Uraman yritys johtaa Tapparaa on jo tuhoon tuomittu, tässä tuskin ollaan tekemässä Mika Saarisen vuosien kaltaista pelillistä pohjanoteerausta. On totta, ettei Uramalla ole toistaiseksi valmennuskokemusta liigatason piikkipaikalta, mutta siitä huolimatta hän on ollut riittävän kauan valmennuskuvioissa mukana imeäkseen oppeja ympärillä vaikuttaneista huippuvalmentajista.

Urama ei myöskään ole yksin päätösten kanssa, vaan hänen ympärillään on joukko kokeneita alan ammattilaisia, joilla on kyllä useampi kikka takataskussa. Eri asia on tietysti se, allekirjoittaako joukkue Uraman pelisysteemin ja sopeutuuko se pelaamaan päävalmentajan oppien mukaisesti. Pelillinen muutos viime kauteen verrattuna on kuitenkin merkittävä.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö vaikeita aikoja olisi luvassa tulevina kuukausina. Koska Urama on jo tuomittu epäonnistumaan tehtävässään, hän joutuu ennemmin tai myöhemmin yleisön ja median hampaisiin. Pienikin kipinä riittää aiheuttamaan suurpalon. Uraman onnistuminen tehtävässä ja jatko Tapparan päävalmentajana riippuukin pitkälti siitä, malttaako seurajohto antaa hänelle riittävästi aikaa kypsyä tehtävänsä mittojen mukaiseksi.

Toivottavasti Tapparassa on sisäistetty sisäänajon merkitys. Pahinta mitä voisi tapahtua on siirtyä joidenkin joukkueiden suosimalle kaikki-mulle-heti-nyt –linjalle. Se tie on nimittäin nähty ja sen päätepiste löytyy allikosta.

Ensi keväänä Tapparassa on joka tapauksessa luvassa mielenkiintoiset ajat, kun peräti 15 pelaajaa ja koko valmennustiimi Uramaa lukuun ottamatta ovat liipaisimella. Päävalmentajalla onkin nyt ainutlaatuinen mahdollisuus näyttää kyntensä kokeneen ja toisensa tuntevan joukkueen luotsaamisessa kauden läpi, sillä radikaaleja muutoksia tulee epäilemättä tapahtumaan joukkueen rakenteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle