Mielipide

Lopettakaa lässyttäminen!

LIIGA / Kolumni
Meikäpoika on kyllästynyt. Nimittäin niihin ihmisiin, jotka joko työnsä puolesta tai huvikseen kuvittelevat keskustelevansa kiekosta, vaikka todellisuudessa ainoastaan lässyttävät jääkiekosta.

Lässyttäjiä on kahdenlaisia. On nilkkejä, jotka lässyttävät kiekosta tajuamatta mitään koko lajista ja on HVM-lässyttäjiä, jotka lässyttävät siksi, etteivät uskalla tai ymmärrä puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Osa yksi: Nilkit

Nilkin tunnistaminen on helppoa. Hän on yleensä se puupää, joka suureen ääneen turuilla toreilla ja palstoilla arvostelee seurojen hankintoja ja mouhoaa kotimaisen kiekon tason laskusta, kun pelaajat virtaavat ulkomaille. Nilkki keskittyy tuijottamaan nimiä lähteneiden listassa ja kaikki paluumuuttajat ovat jämämiehiä. Toinen asia mitä nilkki tuijottaa, on nimet pelaajien paidoissa. Ihan sama millaista kiekkoa pelataan, mutta jos mukana ei ole kahta ketjullista maajoukkuemiehiä, peli on huonoa.

Nilkin tunnistaa myös muista mantroista, jotka yleensä ovat vanhentuneita. Tappara (ja Rautakorpi) kahvaa, HIFK on liigan fyysisin joukkue ja New Jersey Devils pelaa trappia. Kun kevät koittaa, nilkki kokoontuu kavereidensa kanssa kisastudioon, jossa nilkki jatkuvasti lässyttää pohjoisamerikkalaisten pelaavan sikaa, tsekkien olevan tuittupäisiä taitelijoita ja venäläisten vain hakkaavan mailalla.

Nilkin tunnistaa myös kolmannesta asiasta. Hän ei ymmärrä kiekosta mitään.

Osa kaksi: HVM

HVM tulee tietysti sanoista hajuton, väritön ja mauton. Nämä lässyttäjät ovat yleensä seurojen palkkalistoilla olevia nössöjä, jotka eivät uskalla sanoa mitään. ”En viitsi kommentoida tuomaria”, ”älä kirjoita lehteen, mutta joukkue x kahvaa”, ”en halua arvostella vastustajaa”, ”turha puhua mistään mestaruuksista” ja lukuisat muut mantrat ovat näiden lässyttäjien arkipäivää.

Toisin kuin nilkit, HVM:t yleensä ymmärtävät kiekosta. He ovat sisällä jääkiekossa, he elävät jääkiekosta. Silti he vain hyssyttelevät. Eivät aidosti sano, mitä mieltä ovat, vaan silottelevat sanojaan pelätessään kurinpitotoimia ja mahdollisia sakkoja. Heidän sanomisensa kiinnostaisivat kansaa, mutta silti he tylsistyttävät toimittajia lässyttämällä ja hyssyttelemällä. Kun valmentaja tai pelaaja aukaisee suunsa ja sanoo reilusti, mitä on mieltä vastustajasta tai mistä hyvänsä, se kiinnostaa kaikkia. Sanojan maine kasvaa, lehdet saavat myytävää ja kansa kiinnostuu kiekosta aivan eri tavalla ja tulevat useammin halliin. Kaikki hyötyvät. Nilkkejä on ollut aina, mutta HVM-lässyttäjien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Huolestuttavaa.

Miksi nämä nilkit ja HVM:t eivät opi? Miksi nilkki ei suostu ymmärtämään, että peliin syntyy koko ajan uusia tähtiä? Viime kaudella oli Pärssinen, Kuhta ja Hyvönen, ensi kaudella ehkä Kontiola, Tukonen ja Nokelainen. Miksi HVM ei ymmärrä, että jääkiekko ei ole arkipäivää vaan jääkiekko on taistelua ja kaksinkamppailuja, vastakkainasettelua ja veren makua. Parhaimmilaan suurta draamaa.

Jos nilkit ja HVM:t lopettaisivat lässyttämisensä ja keskittyisivät tekemään oikeasti jotain jääkiekon eteen, kaikki hyötyisivät.

Toivottavasti edes joku tunsi piston sydämessään.

» Lähetä palautetta toimitukselle