CCM-turnaus norjalaisilla mausteilla

LIIGA / Artikkeli
Aiempina vuosina Sport Lahti- ja Jazz-turnauksena tutuksi tullut neljän joukkueen mittelö käydään tänä viikonloppuna Lahdessa. Kotijoukkue Pelicansin sekä kotoisten Bluesin ja SaiPan seurana nähdään tällä kertaa eksoottisempi ryhmittymä, norjalainen Trondheim Ishockeyklubb.

Perjantaina turnauksessa pelataan kaksi ottelua, joiden voittajat pelaavat vastakkain lauantaina finaalissa ja häviäjät pronssiottelussa. Avauspelissä sputnikit mittaavat Bluesin loppukesän kunnon ja iltaottelussa Pelicans isännöi ulkomaalaisia vieraitaan.

Sijoituskamppailuiden välissä lauantaina pelataan näytösottelu, jossa kentällä kurvailee useita Lahdessa pelanneita kiekkoilijoita. Legendojen joukkueessa on vanhoja ja vähän nuorempiakin nikkareita Erkki Laineesta ja Hannu ”Pile” Koskisesta Janne Laukkaseen. Nuorten haastajien eturiviä edustavat muiden muassa Jonni Vauhkonen ja Veli-Pekka Nutikka.

Itse turnauksen kamppailuissa pelataan kolme kahdenkymmenen minuutin erää. Ottelun tuloksesta riippumatta täyden ajan jälkeen ammutaan rangaistuslaukauskilpailu. Jos tilanne on kolmen laukauskierroksen jälkeen tasan, ratkaisu haetaan äkkikuolemaperiaatteella.

Otteluohjelma:

Perjantai 20.8.2004

klo 17.30 Blues-SaiPa

klo 20.30 Pelicans-Trondheim

Lauantai 21.8.2004

klo 14 pronssiottelu

klo 17 näytösottelu

klo 19 finaali

Pelicans puolustamaan kotiturnauksen voittoaan

Tiiviisti harjoitusotteluita pelannut Pelicans lähtee puolustamaan kotiturnauksen viime vuoden voittoaan. Tällöin pussileuat voittivat finaalissa Rapperswilin tiukassa ottelussa 4-3. Tällä harjoituspelikaudella Pelicans on kerinnyt häviämään kyseiselle joukkueelle 4-5.

Kauden aikaisemmat harjoituspelit ovat menneet vaihtelevasti. Välillä on tullut hyviä tuloksia kohtuullisen hyvillä otteilla ajankohtaan nähden. Toisaalta taas välillä on maalivahdeilla ollut imuri päällä, puolustus on seikkaillut missä sattuu ja hyökkäys on käynyt pyörimässä nurkissa.

Pelicansin tilanteessa täytyy ottaa huomioon, että joukkueelta on loukkaantumisten takia sivussa ollut nippu tärkeitä kavereita. Turnauksessa vain Pasi Salonen on vuoren varmasti sivussa. Toni Koivusen, Tommi Hannuksen, Lasse Jämsenin ja Ville Hirvosen tilannetta katsotaan päivittäin. Mitään riskejä ei kuitenkaan tässä vaiheessa kannata ottaa.

Loukkaantuneita ovat olleet paikkaamassa omia kasvatteja. Näin tulee olemaan turnauksessa ja myös SM-liigassa. Henri Heino, Henri Nuutinen, Ville-Matti Koponen ja Samu Vilkman ovat esiintyneet ajoittain ihan kelvollisesti.

Muotoaan hakeva SaiPa hyvässä kunnossa Lahteen

SaiPa suuntaa CCM-turnaukseen takanaan varsin hyvä harjoituspelikauden alku. Kannattajia kovasti ilahduttaneen Marski Cupin voiton lisäksi tilillä on voitot Jokipoikia ja SaPKoa vastaan, mutta vastapainoksi sekä Jokerit että JYP ovat olleet kertaalleen SaiPaa parempia.

Vaikka SaiPan peli ymmärrettävästi hakee vielä uomaansa, on otteissa ollut jo paljon hyvää ja tuttua. Viime kauden lopussa SaiPan pelityyli muotoutui Heikki Mälkiän mukaantulon myötä viime vuosia liikkuvammaksi ja tämänsuuntaisen kehityksen jatkumisesta on ollut jo pelatuissa harjoitusotteluissa viitteitä, joskin loppukesän kova harjoitustahti on ajoittain vienyt joukkueen luistelusta terävyyden.

Yksi harjoituskauden piirteistä onkin, että joukkueen yhtenäisyyden sijaan esiin nousee selkeämmin yksittäisiä pelaajia. SaiPan positiivisin yllättäjä lienee Bostonin yliopistosta Suomen itärajalle saapunut taitava puolustaja JD Forrest, joka on osoittautumassa selväksi vahvistukseksi SaiPan takalinjoille. Puolustuksesta esiin ovat nousseet hyvillä otteillaan myös Harri Tikkanen ja Olli Malmivaara, joilta on lupa odottaa lisää onnistumisia CCM-turnauksessa. Hyökkäyksen komeimmista kuvioista on vastannut Petr Sachl-Ville Viitaluoma –akseli, jonka toimivuuteen SaiPan ykkösketju on tähän mennessä nojannut.

Lisää mielenkiintoa turnaukseen tuo Frank Banhamin tilanne. Maalintekijäksi ja johtavaksi hyökkääjäksi SaiPaan hankittu Banham ei ole vielä lunastanut niitä odotuksia, joita häneen on kohdistettu. Lisänäyttöjen aika on juuri nyt, joten Banhamin otteet Lahdessa vaikuttavat suoraan hänen asemaansa joukkueessa. Nähtäväksi jää, kuinka Banham vastaa tähän joukkueenjohdon haasteeseen kesken kovan harjoituskauden.

SaiPan maalinteko ei ole harjoitusotteluissa kuitenkaan kaatunut Banhamin keskenkuntoisuuteen, sillä maalitilastossa on jo peräti kolmentoista pelaajan nimet. Kovimmassa iskussa ovat olleet viime kaudella pisterohmuksi osoittautunut Timo Hirvonen, sekä keväällä KooKoossa hyvin pelannut Tuomas Vänttinen, jotka ovat tehneet kolme maalia mieheen. Kahteen maaliin ovat yltäneet kehuttu Justin Forrest, Harri Tikkanen, Ville Viitaluoma sekä Frank Banham. Lisähuomiona mainittakoon, että harjoitusotteluissa liigajoukkueita vastaan SaiPa on tehnyt yli puolet maaleistaan ylivoimalla, jota voitaneen pitää hyvänä merkkinä tässä vaiheessa kautta. Toivoa sopii, että tämä trendi jatkuu.

Maalivahtiosastolla on myös käynnissä mielenkiintoinen tilanne. Viime kauden lopulla Jarmo Myllyksen taakse luukkumieheksi juurtunut Juha Kuokkanen halajaa varmasti peliminuutteja heti kauden alusta alkaen ja hyvät harjoituspelit helpottaisivat peliajan saantia kummasti. Kuokkanen oli johdattamassa SaiPaa Marski Cupin finaaliin ottelussa TPS:aa vastaan ja torjui tuolloin muun muassa Kai Nurmisen rangaistuslaukauksen. Toisaalta tiistaina pelatussa JYP-SaiPa –ottelussa Kuokkaselle sattui huono päivä, joten taistelu ykkösmaalivahdin paikasta jatkuu edelleen kiivaana CCM-turnauksessa.

Mustat Pantterit hyökkäävät Norjasta

CCM-turnaukseen tuo ulkomaalaisen tuulahduksen tänä vuonna norjalaisseura Trondheim IK. ”Mustiksi Panttereiksikin” kutsuttu seura on viime vuosina löytynyt säännöllisesti Norjan korkeimman sarjan, Elitserienin, sarjataulukon keskivälin yläpuolelta eli niin sanottujen parempien joukkueiden joukosta. Joukkueen huippuvuodet ajoittuivat 80-90 luvun vaihteeseen, jolloin seura voitti kahdesti Norjan mestaruuden. Viime kaudella trondheimilaiset olivat runkosarjassa kolmansia, mutta pudotuspeleissä noutaja tuli yllättäen jo puolivälierävaiheessa viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin päässeen Stavangerin yllätettyä Trondheimin.

Trondheimin pelaajien nimilistasta ei varmastikaan suomalaisille löydy montaakaan tuttua nimeä, mutta täksi vuodeksi valmentajan pestin vastaanottanut ruotsalaisvalmentajaguru Tommy Sandlin lienee lähes kaikille tuttu. Seitsemän Elitserien-kultaa ja Ruotsin maajoukkueen peräsimessä MM-kullan ja kaksi olympiapronssia voittaneella Sandlinilla on käsissään paria edellistä kautta nuorempi pelaajamateriaali, jonka vuoksi joukkueelle ei ole Norjan liigan ennakkoveikkailuissa povailtu aivan viime kausien menestystä.

Joukkueen tähti on kolmannen kauden joukkueessa aloittava venäläissentteri Ilja Dubkov, joka oli Norjan liigan kolmanneksi paras pistemies viime kaudella. Maalissa joukkueella on ruotsalainen, Norjan passin omistava, Joakim Wiberg, joka on kaksissa viimeisissä MM-kisojen I-divisioonaturnauksissa, eli entisissä B-tason MM-kisoissa, torjunut Norjan ykkösvahtina. Kahden edellisen herran lisäksi maininnan arvoinen on vielä hyökkääjä Jan Morten Dahl, joka keräsi Elitserienissä viime kaudella kunnioitettavien 147 jäähyminuutin lisäksi 40 tehopistettä. Suomalaispelurien kannattaa olla turnauksessa varpaillaan, sillä Dahl keräsi aimo osan minuuteistaan erilaisista vilpillisistä taklauksista.

Trondheimissa oli viime kaudella parhaimmillaan kolme suomalaista pelaajaa. Heistä Lasse Kanerva palasi kesken kauden Suomeen ja Mika Konttila ei jatka enää Trondheimissa. Niinpä ainoana suomalaisena joukkueessa pelaa puolustaja Mikko Tamminen. HPK:ssa, Tapparassa ja Lukossa 90-luvun jälkimmäisellä puolla SM-liigaa pelanneella tapparakasvatilla alkaa jo neljäs kausi Trondheimissa. Mikkosen lisäksi Trondheimin luottopakkeihin kuuluu lähes 400 ottelua pohjoisamerikkalaisissa AHL- ja ECHL -liigoissa pelannut kanadalaispakki Duane Harmer.

Blues nuorten johdolla Lahteen

Blues aloitti harjoitusottelunsa elokuun alussa pelaamalla Riikassa paikallisista kyvyistä koottua Riika 2000 –joukkuetta vastaan. Suomalaisjoukkueen 1-0-voittoon päättyneen pelin jälkeen Blues on kohdannut hallitsevan Suomen mestarin, Oulun Kärpät, sekä monelta kesältä tutun harjoitusvastustajan, sveitsiläisen Rapperswilin. Kempeleellä pelattu Kärppä-peli päättyi kotijoukkueen selkeään 5-2-voittoon, mutta kuulopuheiden mukaan fyysistä peliä pelannut Blues ei ollut kovinkaan paljoa huonompi.

Espoolaisseuran 20-vuotistaivalta nimellisesti juhlistanut ottelu Rapperswiliä vastaan pelattiin jo legendaarisessa Matinkylän jäähallissa, jossa ensiesiintymisen Blues-faneille tekivät niin uudet ulkomaalaisvahvistukset, Landon Wilson ja Donald Maclean, kuin puolustukseen hankitut Mikat Niskanen ja Lehtinenkin. Bluesin 5-2-voittoon päättynyt peli merkitsi myös vanhalle espoolaisikoni Kari Haakanalle paluuta Matinkylä Gardeniin. Haakana pelasi ottelusta kuitenkin vain yhden erän ja jätti leikin kesken loukattuaan nivusensa, eikä osallistu Lahden turnaukseenkaan. Joukkueen puolustus on Haakanan loukkaantumisesta huolimattakin suhteellisen vahva, siitä pitävät nimet Alanko, Laatikainen ja Määttä huolta.

CCM-turnauksessa Blues aikoo valmentaja Hannu Virran mukaan peluuttaa nuoria pelaajia ja antaa vanhemmille pelaajille huilausvuoron. Paljon peliminuutteja lieneekin luvassa pirteästi Rapperswilia vastaan esiintyneille Joni Töykkälälle, Antti Pihlströmille, Lauri Tukoselle ja Jarkko Immoselle. Joukkueen menestys niin Lahden turnauksessa, kuin SM-liigassakin,on pitkälti kiinni Wilsonin ja Macleanin onnistumisista. Rapperswil-pelissä etenkin Maclean vaikutti hitaalta, väsyneeltä ja tahdottomalta. Mutta toisaalta, niin vaikutti eräs Brett Harkinskin viime kesän treenipeleissä...

Ässienkin havittelema Landon Wilson vaikuttaakin kahdesta hankinnasta kovemmalta, niin pisteiden valossa kuin fyysisiltä ominaisuuksiltaankin, eikä olisi mikään ihme jos harjoitusotteluista nollaa näyttävä maalisarakekin kaunistuisi muutamalla pykälällä.

Blues on hakenut valmentajansa mukaan viime kaudesta poikkeavaa, aktiivisempaa ja fyysisempää pelitapaa. Kärppiä vastaan tätä nähtiinkin, mutta kotiottelussa Rapperswil-pelissä taklaukset loistivat poissaolollaan. Paikalle raahautuvan yleisön puolesta voi vain toivoa, että niitä nähdään Lahdessa. Materiaalia ja kokoa Bluesilla kyllä on rankkaankin peliin, mutta halu käyttää sitä on vielä kysymysmerkki.

» Lähetä palautetta toimitukselle