Mielipide

HPK kasaa taistelevaa joukkuetta: ”Uskomme yleisömme arvostavan”

LIIGA / Kolumni
Kerho on käynnistänyt reippaalla tahdilla tulevan kauden joukkueensa rakentamisen. Ensi kaudella oranssipaidat tahtovat olla periksiantamaton sikermä, joka jättää jokaisena iltana kaikkensa jäälle.

[Haastattelu on alunperin julkaistu 16.4.2012]

– Haluamme olla yritteliäs ja taisteleva joukkue siksi, että ne ovat niitä arvoja, joita uskomme yleisömme arvostavan. Ne ovat syitä siihen, miksi yleisömme tulee katselemaan pelejämme. Joukkueemme täytyy yrittää, taistella ja raapia joka sekunti, Pallokerhon toimitusjohtaja Risto Korpela tykittää.

Etenkin periksiantamattomuutta Kerhon johtaja painottaa.

– Sen, minkä pystyt antamaan joka ilta on yrittämisen ilme, pelaamisessamme täytyy olla joka ilta tekemisen meininkiä. Mahdolliset häviömmekin ovat silloin hyväksyttäviä. Kaikessa tekemisessämme vaatimustasomme nousee, harjoitteluistamme lähtien. Sitä kautta olemme varmoja, että se tulee näkymään myös kentällä.

– Tämän vuoksi tarvitsemme vauhdikkaan ja luistelevan joukkueen, joka pystyy olemaan iholla koko ajan. Pelimme on oltava taistelevaa, taktisesti oikealla tavalla, Korpela täsmentää.


HPK repii ja taistelee ensi kaudella.

”Emme säästä itseämme hengiltä”

Tähän mennessä HPK on ehtinyt vahvistamaan rivistöään muun muassa Jesse Saarisella,Juha Mielosella, Juha Kiilholmalla, Tuomas Santavuorella ja Tuomas Vänttisellä. Korpela kertoo Pallokerhon ottavan vaalimansa arvot tarkasti huomioon myös joukkuettaan kasatessa, tähän mennessä värvätyt pelurit ovat sellaisia, jotka kyseisiin arvoihin pystyvät sitoutumaan.

– Meillä täytyy olla joukkueessamme taitoa ja pelaajiemme on oltava huippu-urheilijoita, jotka sitoutuvat 100 prosenttisesti Kerhon eteen pelaamiseen. Nyt hankkimamme pelaajamme ovat sellaisia, Korpela kommentoi.

Pelaajiensa sisukkuutta oranssipaidat kaipaavatkin menestyäkseen, sillä seuran talousvaikeudet takaavat sen, ettei HPK pysty nimekkäämpiä kiekkoilijoita joukkueeseensa hankkimaan. Seura pudotti pelaajapalkkojaan kauden 2009–2010 jälkeen noin puolella miljoonalla eurolla 1,72 miljoonaan euroon ja tuolla summalla oranssinutut ovat sen jälkeen kaikki ryhmänsä kyhänneet.

Samalla europotilla ritarit muodostavat tulevan kauden joukkueensakin, vaikka kahtena peräkkäisenä kautena on tullut taloudellista tappiota 150 000 euroa.

– Emme säästä itseämme hengiltä. Olemme jo säästäneet hurjimmista lukemistamme ja pyrimme siihen, että 1,7 miljoonan euron joukkueen pystymme edelleen rakentamaan. Tarvitsemme siihen paljon HPK-henkisiä ystäviä, niin yritysmaailmassa kuin yleisössäkin, Korpela vakuuttaa.

Kerhon johtaja myöntää rahaongelmien kuitenkin vaikuttavan pelaajahankintoihin. Hämeenlinnalaisten on pelattava varman päälle materiaaliaan rakentaessaan, minkä vuoksi mitään ei voida laskea pudotuspeleihin pääsemisen varaan.

– Rakennamme joukkueemme sen mukaan, että saamme pelaajabudjettimme kasaan runkosarjan tuotoilla. Riskien oton aika on silloin, kun se on taloudellisesti mahdollista, Korpela valottaa.

Janne Laukkanen vaikuttaa roimasti

Viime kauden joukkuettaan rakentaessaan Pallokerho ei käyttänyt viisaasti pelaajabudjettiaan. HPK pestasi viime keväänä riveihinsä muun muassa melkoisella hakuammunnalla ulkomaalaissentterit Marek Zagrapanin ja Alex Leavittin. Nämä miehet eivät pystyneet nousemaan sellaisiksi johtotähdiksi kuin hämeenlinnalaiset odottivat.

Keskushyökkääjät pakkasivatkin kassinsa ja hyvästelivät kaupungin tänä keväänä yksi vuotisen sopimuksensa umpeuduttua.

Pelaajahankinnoissaan epäonnistumisen myötä Kerholta uupui täysin terävin kärki materiaalistaan. Nyt Korpela ainakin luulee tietävänsä, miten seura kuluttaa euronsa tehokkaammin.

– Pyrimme käyttämään rahamme viisaammin siten, että taustoitamme pelaajamme entistä paremmin. Tiedämme, mitä saamme.

Pelaajien kartoittamiseen HPK on satsannutkin. Hämeenlinnalaiset pestasivat viime vuoden elokuussa pelaajakoordinaattorikseen Janne Laukkasen. Tänä keväänä ensimmäistä kertaa Kerhon materiaalin kasaamisessa alusta lähtien mukana olleella Laukkasella on suuri merkitys kiekkoilijoiden hankkimisessa Pallokerhoon.

– On iso vaikutus, että pelaajakoordinaattorimme on alusta alkaen joukkueemme rakentamisessa mukana. On mies, joka keskittyy siihen täysipäiväisesti.

– Ei ole ihanteellinen tilanne muiden toimien ohella kasata joukkuetta, nyt olemme paremmassa asemassa siten, että remmissämme on mukana henkilö, joka keskittyy vain pelaajien etsimiseen, taustojen hakemiseen ja kartoittamiseen, Kerhon toimitusjohtaja kommentoi.

Korpela kertoo ritareiden tekevän roiman muokkauksen päättyneellä kaudella pahasti kontanneeseen pelaajistoonsa. HPK ei ole sorvannut ainakaan vielä jatkosopimuksia muun muassa hyökkääjiensä Milan Kytnarin, Janne Laakkosen, Janne Kolehmaisen ja Niko Niemisen kanssa.

Puolustajista puolestaan Tuukka Mäkelä, Mathias Porseland ja Jukka Laamanen eivät jatka pelaaja-uraansa Kerhossa. Pakeista Porselandilla oli seuran kanssa optio tulevasta kaudesta, mutta hän ei käytä sitä.

– On selvää, että meidän täytyy pelaajistommekin puolella remonttia tehdä. On tuttua, että meiltä lähtee pois pelaajia isompiin liigoihin ja seuroihin, tänä vuonna katsomme vaan entistä tarkemmin omastakin joukkueestamme, ketkä ovat niitä joiden kanssa jatkamme sopimusta.

– Voi olla, että joukossa on muutama sellainenkin pelaaja, joiden kanssa olisimme halunneet jatkosopimuksen, mutta heitä kutsuvat uudet haasteet. Joukossa on myös niitä pelaajia, joiden kanssa yhteinen matkamme on nyt käyty, HPK-pomo paljastaa.


Ari-Pekka Selin houkuttelee pelaajia Hämeenlinnaan.

Ari-Pekka Selin lisännyt imua

Pysyvyyttä ei Pallokerhossa ole pitkään aikaan ollutkaan. Seuran pelaajisto koki jo viime kaudelle ison muutoksen ja kauden edetessä ryhmä muokkaantui entisestään, nyt edessä on jälleen remontti.

– Tällä kertaa pyrimme panostamaan pitkäjänteisyyteen. Viime kaudella jouduimme tilanteeseen, missä emme itsekään olleet Leavittinkaan kohdalla 100 prosenttisen varmoja saammeko huippusentterin vai emme. Siinä oli kysymysmerkkinsä, mutta olimme pakotettuja siihen tilanteeseemme, että saamme sentterin. Toivoimme parasta, mutta nyt mitä vähemmän toivomme ja enemmän tiedämme, niin sen parempi, Korpela painottaa.

Yksi keino, millä HPK pyrkii pysyvyyttä toimintaansa saamaan on Ari-Pekka Selinin pestaaminen kahden vuoden sopimuksella joukkueen päävalmentajaksi. Selin siirtyi Kerhoon SaiPasta, mistä hän kiikutti mukanaan oranssinuttuihin myös kaksi kiekkoilijaa, Saarisen ja Kiilholman. Korpela kertoo Selinin herättäneen pelaajamarkkinoilla myös muitakin yhteydenottoja.

– Selinin sopimuksella saamme pitkäjänteistä toimintaa, luotamme häneen täysin. Selinin mukana on jo tullut pelaajia ja on ollut kontakteja. Selin on valmentaja, jonka valmennukseen halutaan, HPK-pomo kertoo.

– On puhuttu siitä, ettei seuraamme olisi imua, mutta kyllä sitä on ja yksi vahva syy siihen on, että saimme hyvän valmentajan tänne. Se on lisännyt imua.

Korpelan mukaan Kerhon valmentajilla niin Selinillä kuin Pasi Arvosellakin on myös iso vaikutusmahdollisuus pelaajiston kasaamiseen.

– Rakennamme heidän työkalujaan ja he muodostavat tärkeimmän osan toiminnastamme. Haluamme ilman muuta pitää heidät mukana pelaajakeskusteluissamme. Tuntuisi epäloogiselta, että hankkisimme pelaajat ja sanoisimme valmentajillemme, että tuossa on ryhmäsi, valmenna se mestaruuteen.

Korpela kertoo Selinin tahtovan joukkueensa olevan etenkin etevä ja mainiosti roolitettu. HPK tulee roolittamaan ryhmänsä siten, että terävimmällä kärjellä on suuri merkitys.

– Selinin vuosina yhtenä elementtinä tulee olemaan se, että joukkueessamme on taitavia pelaajia. Niin taitavia kuin meidän resursseillamme pystymme hankkimaan. Selin haluaa myös hyvin roolitetun ja sitoutuneen joukkueen. Hän on myös sanonut, että vaatimustaso tulee nousemaan ja se on jo oma leimansa, mikä tuo sitoutumista.

– Pallokerho on rakennettu ensi kaudelle siten, että terävin kärki on se, jolta odotetaan paljon. Etsimme yhä ykkössentteriä ja ykköspakkia joukkueeseemme.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös