Mielipide

Näillä mennään... pitkälle!

LIIGA / Kolumni
Ruissallossa ja Elyseellä on menty kesällä todella lujaa. Pelaajista aistii halun menestyä kahden vaatimattomasti sujuneen kauden jälkeen. Johto hankki hyvissä ajoin tukun vahvistuksia ja kilpailu pelipaikoista on ryhmässä kova. Pelaajia onkin taas lähes Jursinovin ajan malliin. Hyvä niin, sillä joukkueen sairaslista on lohduttoman pitkä. Turussa on loukkaantumisista huolimatta taas vauhti päällä.

Tepsissä mennään taas, eikä meinata. Johto oli liikkeellä hyvissä ajoin saalistaen siirtomarkkinoilta hyviä vahvistuksia ja joukkue on ollut koossa ajallaan. Valmennus muuttui reippaasti, sillä Jukka Koivu otti pääkäskijän tehtävän Seppo Suoraniemen jatkaessa ja Mikko Sokka liittyi myös tiimiin.

Urpo Ylönen vastaa edelleen maalivahtien valmennuksesta. Kaikkiaan koossa on erittäin vahva nippu alansa huippuosaajia. Valmennus nauttiikin joukkueen ja turkulaisen kiekkoväen luottamusta. Kauteen TPS lähtee saman suuruisella pelaajabudjetilla kuin vuosi sitten. Rahaa palaa 2,1 miljoonaa euroa. Yleisötavoite on 7500 katsojaa ottelua kohti.

Lassila selkeä ykkönen

Maalivahtiosastolla TPS on etukäteislaskelmissa paljolti nuoren Teemu Lassilan varassa. Lassila varattiin kesän draftissa NHL:än numerolla 117. Hänellä on Tepsin kanssa kaksivuotinen sopimus ja Teemu onkin todennut kaikkien tavoitteiden olevan tässä vaiheessa SM-liigassa ja Tepsin menestyksessä.

NHL:n aika on sitten pelien mahdollisesti sujuessa myöhemmin. Lassila on selkeä ykkönen, mutta Tuomo Karjalainen on esittänyt harjoitusotteluissa erinomaisia otteita. Karjalaisella alkaa olla sen verran ikää, että pelikokemusta olisi jo liigassa saatava.

Mukana ringissä olleet Timo Kinnunen ja Ari Reunanen löysivät jo tiensä Mestiksessä pelaavan TuTo:n veräjän suulle. Urpo Ylönen olisi luottanut kaksikkoon Lassila & Karjalainen jo viime syksynä, mutta johdossa satsattiin silloin kokemukseen. Metsään meni, mutta nyt on eri meininki.

Keväällä paikkansa parrasvaloissa ottaneen Lassilan on aika kilpailla tosissaan SM-liigan parhaan maalivahdin tittelistä. Tuomo Karjalainen takaa sen, että Palloseura ei ole pulassa, vaikka Lassilaa ei peluutettaisikaan.

Vahvistunut puolustus

Erityisesti puolustus on paperilla merkittävästi viime kautista parempi. Harjoitusottelut ovat vahvistaneet käsityksen. Kevään yllätyshankinta oli Jiri Vykoukal. Häneltä on lupa odottaa vahvaa panosta Palloseuran takalinjoilla. Tämä oikealta ampuva pakki tullee saamaan vastuuta ylivoimapelissä, jossa hänen hyvää laukaustaan on mahdollista hyödyntää.

SaiPa:sta tullut Antti Hulkkonen on myös oiva lisä puolustukseen mahtavine avojään pommeineen. Herrat miehittivät viime kaudella liigan puolustajien tehotilaston sijat 2 ja 4, joten taitoa on ja sihdinkin pitäisi olla kohdallaan.

Lisäksi try-outin kautta joukkueeseen tullut oikealta laukova amerikkalainen David Schneider vakuutti osaamisellaan harjoituspeleissä ja otti paikan joukkueesta. Terveenä ollessaan maajoukkuetasoinen Kimmo Peltonen täydentää kovaa ryhmää ja toivomuksena onkin vihdoinkin ehjä kausi.

Markus Seikolalta, Marko Kauppiselta ja Jussi Timoselta on lupa odotta reipasta kehitystä viime kauteen nähden. Seikola sai harjoituksissa tosin tärskyn jalkaansa, mutta kuntoutunee liigan alkuun mennessä. Laitilan miehen otteet harjoituspeleissä ovat olleet lupaavia, sillä itseluottamus kiekollisena tuntuu löytyneen.

Markku Paukkusella tulee kiire mahtua pelaavaan kokoonpanoon ilman tuntuvaa ryhdistäytymistä. Kaikkiaan Palloseuran puolustus näyttää ilahduttavan vahvalta paketilta.

Erityisenä ylellisyytenä voidaan pitää sitä, että ryhmässä on peräti neljä rightin pelaajaa. Näin valmennuksella on enemmän mahdollisuuksia koota kätisyydeltään toimiva ylivoima. Harjoitusotteluiden perusteella pakisto on kykenevä paitsi hoitamaan oman tonttinsa, myös avaamaan hyökkäyksiä ja tarvittaessa tuomaan itse kiekon ylös.

Viime kauden ryhmästä Pasi Petriläinen ja Sergei Jerkovich ovat karistaneet Elyseen sohjot luistimistaan. Tuomas Grönman joutui lopettamaan uransa polvivaivojen vuoksi.

Senttereitä riittää

Sentteritilanne näyttää liigan yleiseen tasoon nähden suorastaaan erinomaiselta. Alkujaan lappeenrantalainen Antti Aalto palasi Turkuun Jokereista ja TuTo:sta saapui nuori lupaus Tuukka Pullianen vahvistamaan Palloseuran rivejä.

Kesällä kolmivuotisen sopimuksen NHL:ssä pelaavan Minnesota Wildin kanssa tehnyt Mikko Koivu on ollut harjoituspeleissä hurjassa iskussa. Koivulla onkin tällä kaudella todellinen näytön paikka, sillä monet odottavat hänen ottavan paikan koko liigan ykkössentterinä. Alkutahdit ovat olleet lupaavat ja Antti Aalto saakin todella panna parastaan kilpaillakseen Koivun kanssa paikasta Tepsin aloitusketjun keskellä.

Joni Lius sopi vuoden jatkopestin Tepsin kanssa, mutta ennen musteen kuivumista sopimuksessa sattui ikävä vahinko harjoituksissa käsipalloa pelatessa. Liuksen polven eturistiside napsahti poikki ja edessä oli puolen vuoden huili. Jonia voidaankin odottaa takaisin ensi vuoden puolella.

Mikko Rautee nosti viime kaudella tasoaan ja käytettävissä ovat myös Matias Metsäranta ja Mikko Kankaanperä, joka tosin kärsii selkävaivasta. Koeajalla ollut Stanislav Gron ei saanut sopimusta ja hänen taipaleensa Tepsin kanssa päättyi elokuun alussa.

Vieläkö vahvistusta laidalle?

Siinä kun puolustus ja hyökkäyksen keskusta ovat vahvistuneet merkittävästi, on tilanne laidoilla lähes ennallaan. Kai Nurmisen pyssyyn luotetaan kuin pässi sarviinsa, mutta toinen snaipperi tasapainottaisi tilannetta.

Mika Alatalon ikävä loukkaantuminen pitää kipparin poissa liigan alkumetreiltä. Altsin panos joukkueen eteen on aina sataprosenttinen, joten hänen puuttumisensa todella tuntuu. Paluu kaukaloon tapahtunee marraskuussa.

Hyviä otteita harjoitusotteluissa esittänyt Markus Ojala potee myös polveaan. Vahalahdelta ja Mikkolalta odotetaankin nyt astumista askeleen eteen, jotta Anaheimiin siirtynyttä Holmkvistiä ei aleta isommasti kaivata. Vahalahti onkin pelannut harjoituspeleissä erinomaisesti yhteen Mikko Koivun kanssa.

Stanislav Gronin jäätyä sopimuksetta Palloseura hankkinee vielä yhden laitahyökkääjän. Saa nähdä, kokoaako Jukka Koivu taas Rottaketjuna tunnetun Tuokko-Rautee-kiviharju -trion pitämään hyvää huolta vastustajan tehomiehistä? Pientä hienosäätöä voisi odottaa. On mielenkiintoista nähdä myös Mika Suoraniemen panos isänsä Sepon vaativassa valmennuksessa.

Ainakin materiaalia on taas Jursinovin ajan malliin. TPS hakee vielä yhtä kovaa laitahyökkääjää. Mikko Eloranta olisi fyysisenä pelaajana hyökkääjä monen mieleen, eivätkä puheet Kulin paluusta ole ihan tuulesta temmattuja. Jukka Koivu ottaisi hänet ryhmäänsä ilomielin ja johdollakin on asiaan kiinnostusta. Toivottavasti myös Kulilla itsellään. Ruissalo ansaitsee tällä kaudella tunnustuksen järkevistä hankinnoista kovasta kilpailusta huolimatta.

Sarjaan terveellä itseluottamuksella

Kokonaisuutena Tepsillä on koossa erittäin iskukykyinen joukkue, joka kykenee esittämään hyvää taitokiekkoa. Tällä kokoonpanolla voi varmasti pelata tuloksellisesti puolustuksen kautta. Herrat Lassila, Vykoukal, Koivu ja Nurminen ovat kukin pelipaikallaan avainmiehiä menestyksestä taisteltaessa.

Kesän väännöissä tehonsa löytänyt Ville Vahalahti saattaa olla varsinainen valttikortti pelatessaan Mikko Koivun ketjun laidalla. Todellinen piristysruiske on luvassa marraskuussa Mika Alatalon tehdessä paluun kaukaloon.

Verrattuna viime kauteen on Tepsillä koossa selkeästi parempi joukkue samalla, kun kilpailijat ovat heikentyneet. Onkin realismia olettaa Tepsin palaavan paikalleen suomalaisen kiekkoilun kärkikaartiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle