Mielipide

Löytyykö ratkaisijoita? – Kärpät 2011–2012

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien viime kautta kuvastaa pelkästään yksi sana: pettymys. Ovi ei käynyt vain pelaajien kohdalla, vaan päävalmentaja vaihtui kesken kauden jo toisen kerran peräkkäin. Hannu Aravirralla on edessään haaste, tuoda Kärpät takaisin parrasvaloihin. Tällä kaudella joukkue kasattiin jo keväällä valmiiksi, mutta onko joukkueesta mestaruuteen asti?

Pelillisten haasteiden lisäksi edessä on kokonaisvaltainen kasvojen pesu. Oululaisyleisö ei yksinkertaisesti hyväksy enää tappiossa rämpivää väritöntä joukkuetta, vaan yleisölle on tarjottava sitä vanhan ajan Kärppää. Liikkuvaa, ahkeraa, taidokasta, mutta myös viisaasti puolustavaa joukkuetta, joka ennen kaikkea tarjoaa pettymysten sijasta voitokkaita tunteita.

– Ilman muuta kärppäkulttuurista pidetään kiinni, eli taito ja juonikkuus täytyy saada esiin, sekä pelata vahvasti kiekon kanssa ja uskaltaa pelata rohkeasti, nykykiekko vaatii myös kovuutta mukaan. Modernia kiekkoa, jossa häirintä on vahvaa ja kiekollinen peli on rohkeaa. Rohkeampi ja voittosampi Kärpät, kuin mitä parina viime vuonna on ollut, toteaa Aravirta tulevan kauden pelillisistä teemoista.

Riskien poistoa

Edelliskauden Kärpät oli rakenteeltaan ennen kaikkea sekamelska. Joukkueen runko meni kauden aikana lähes totaalisesti uusiksi, eikä millään osa-alueella nähty minkäänlaista pysyvyyttä. Pelaajia odoteltiin ja odoteltiin ja lopulta koettiin pettymyksiä, kun esimerkiksi Tom Preissing loukkaantui jo ennen Ouluun saapumista. Kaavailuissa jopa ykköspakki, ylivoiman elinehto. Ja Preissing oli vain yksi joukkueen rakennuksessa otettu riski. Riski mikä kostautui ja pahasti.

Tämän kauden joukkueen rakentelussa painotettiin viime kauden virheiden välttämistä. Joukkue oli jo keväällä valmis, eikä viime kauden tapaista pelaajarulettia nähdä tulevan kauden aikana. Jo valmis joukkue koki kesällä kirvelevän menetyksen, kun joukkueen maalille hankittu Iiro Tarkki siirtyi Pohjois-Amerikkaan Anaheimin organisaatioon.

Tarkin menetys ei kuitenkaan ollut maailmanloppu. Ville Hostikka sai nyt ykkösmaalivahdin paikan ja samalla palkinnon loppukauden hyvistä otteista. Samaa toteamusta voisi käyttää myös muiden jatkosopimusten saaneiden kanssa. Monen monista edelliskauden ulkomaalaisista vain Ivan Huml ja Jan Snopek kuittasivat jatkosopimukset. Ja molemmat, kuten Hostikka, palkintona loppukauden hyvistä otteista.


Ivan Huml jatkaa tulevalla kaudella pohjoisen pedon riveissä.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Joukkueen rakentelussa on keskitytty laajuuteen. Laajuuden puute, jos mikä on alkanut kaatamaan korttipakkaa jo useamman edelliskauden ajan. Aina on pitänyt etsiä markkinoilta uusia korvaajia ja lisää miehiä tuomaan leveyttä kokoonpanoon. Nyt sekä joukkueen puolustuksesta että hyökkäyksestä löytyy vaihtoehtoja niinkin paljon, että kaupungin kakkosjoukkue Kiekko-Laser tulee hyötymään tarjonnasta koko kauden ajan.

Puolustukseen lisää varmuutta, hyökkäyksessä paluumuuttajia

Kärppien maalivahtikaksikko Hostikka - Tomi Karhunen pääsee todistamaan edelliskautta vähemmän armottomia oman pään nukahduksia. Puolustukseen tuotiin Ruotsin puolelta paljon lisää laajuutta Ville Mäntymaan ja Oscar Eklundin muodossa. Hankinnat vähentävät edellisellä kaudella hurjaa vastuuta kantaneiden Mikko Lehtosen ja Ilkka Mikkolan taakkaa ja jokaiseen kolmeen pakkipariin on tarjolla niin kokemusta kuin monipuolista osaamista. Puolustus onkin tuskin se osa-alue, mihin Kärpät kaatuu.

Kärppien hyökkäysarsenaali koki roiman muutoksen kesän aikana. Poissa ovat Keski-Eurooppaan suunnanneet Petr Tenkrat ja Pavel Rosa, KHL:ään siirtynyt Kamil Kreps, sekä Espooseen majapaikkansa siirtänyt Kristian Kuusela. Hyökkäyksen ainoat uudet hankinnat ovat tsekkiläinen kahden suunnan hyökkääjä Michal Vondrka ja HIFK:ssa mestaruuden, sekä pudotuspelien pistepörssin voittanut Juha-Pekka Haataja.

Muutokset eivät jääneet pelkästään Haatajan ja Vondrkan tuloihin, sillä paluun joukkueeseen tekevät loukkaantumisten takia viime kaudella poissa kuvioista olleet Jari Viuhkola ja Pekka Saarenheimo. Viuhkola päätti keskittyä kuntoutumiseen jättäen kokonaan kauden välistä, kun taas Saarenheimon lainapesti Ruotsin puolella päättyi vaikeaan aivotärähdykseen. Molemmilla edessä on uusi alku tutussa ympäristössä.

– Ei olla tänä vuonna koettu isoja muutoksia. Ollaan rakennettu viime vuoden pohjalle ja jos ajatellaan totaalisesti uusia pelaajia viime vuodesta, niin Mäntymaa, Eklund, Vondrka ja Haataja, neljä uutta vaan. Sitten voi laskea, jos haluaa, Saarenheimon ja Viuhkolan, kuitenkin se on aika maltillinen muutos ja se oli ihan strategian mukainen. Pitäisin sitä kuitenkin nykyaikana pienenä muutoksena, tuumaa Aravirta.

Kärppien kokoonpanolistaa katsellessa pystyy havaitsemaan monen lupaavan nuoren pelaajan nimen. Kärpissä on lähdetty selkeällä systeemillä tarjoamaan nuorille vastuuta selkeällä ja reilulla vaatimustasolla.

– Vahvuuksilla pitää jokaisen saada pelata, että ei näistä kukaan ole sellainen kaveri, joka mättää kiekkoa päätyyn, enkä haluakaan, että kukaan pelaaja on sellainen, tai sitten jokainen pelaaja on. Pitää kuitenkin olla kaksi numeroiset minuutit per peli ja sitten voidaan sanoa, että pelaaja voi kehittyä.


Joonas Donskoi on yksi lupaavista nuorista, jolle tarjolla on vastuuta, mutta myös odotuksia.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Päävalmentaja Aravirralla on käsissään monia mielenkiintoisia elementtejä tsekkikaksikon, paluumuuttajien ja nuorten lupaavien pelaajien myötä. Suurin kysymysmerkki onkin se, löytyykö hyökkäyksestä tarpeeksi laajuutta niin sanotusti kolmeen ykkösketjuun, vai onko tarjolla pelkästään kolme kolmosketjua ja hyvä jarruketju?

Aravirta pyrkii saamaan joukkueeseen laajuutta pitkää ja raskasta kautta varten. Laajuuden hakemisen yhteydessä kärkipelaajia on ripoteltava useampaan eri ketjuun, jolloin ongelmaksi voi muodostua tarvittavan tehokkuuden löytyminen.

Pohdittavaksi jääkin se, että onko esimerkiksi Haatajan paikka peliään hakevan Saarenheimon vierellä, vai onko viisaampi ratkaisu siirtää Haataja kahden muun tehopelaajan vierelle? Kokonaisuudessaan hyökkäys saattanee tarvita yhden profiilitason maalintekijän tuomaan tarvittavia lisäosumia.

Suurinta uhkaajaa ei tarvitse kaukaa hakea

Kärppien suurin uhkaaja ei ole arvojärjestyksessä JYP tai HIFK, vaan joukkue itse. Löytääkö joukkue tarvittavat tehot ja pystyvätkö nuoret pelaajat lunastamaan heille tarjolla olevat vastuulliset roolit vai jääkö hyökkäys kokonaisuudessaan tehottomaksi?

Myös maalivahtiosastolla on ennen kauden alkua paljon kysymyksiä ilmassa. Hostikka on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa tasoltaan selvä ykkösmaalivahti, johon Kärpät voi luottaa tulevalla kaudella. Hostikalla ei kuitenkaan ole allaan yhtään yli 25 ottelun kautta SM-liigassa ja miestä ovat varjostaneet epätasaiset otteet. Yhtälö aiheuttaa epäilyksiä, jotka Lappeenrannasta lähtöisin olevan maalivahdin on yksinkertaisesti osoitettava vääriksi.

Kärppien joukkuella on potentiaalia haastaa liigan muut kärkijoukkueet illasta toiseen. Se vaatii palapelin koossa pysymistä ja laajuuden löytymistä. Tällä kaudella ei voida jossitella ensimmäisten pelien aikana tähtihyökkääjien puuttumisella, vaan heti ensimmäisestä pelistä lähtien miehistö taistelee kynsin hampain arvokkaista sarjapisteistä. Enää ei etumatkaa voi antaa.

Arvio: Kaiken sujuessa hyvin, Kärpät taistelee runkosarjasijoituksista 1-6. Joukkueessa on paljon mestaruuksia voittaneita pelaajia ja kokemuksen myötä Kärpät onkin playoff-keväällä vähintään varteenotettava musta hevonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle