Mielipide

Kiekkokausi käyntiin Lappeenrannassa

LIIGA / Kolumni
SaiPa isännöi kaksipäiväisessä turnauksessa Dinamo Riikaa, Ilvestä ja viime vuoden turnausvoittoa puolustavaa Pelicansia.

Esimakua tulevasta?

SaiPa esiintyy perjantaina ensimmäistä kertaa kotiyleisölleen tänä pelisesonkina. Viime kaudella joukkue jäi kovista panostuksta huolimatta pudotuspelien ulkopuolelle ja kun myös kaukalon ulkopuolella kyyti oli kylmää, ovat lappeenrantalaiset joutuneet nuorentamaan ryhmäänsä.

Lähes miljoonatappion tehnyt SaiPa pelasi uudistuneella joukkueellaan jo yhden ottelun tällä viikolla. Pelicans oli tehokkaan ylivoimansa siivittämänä lopulta vahvempi, mutta ottelun avauserä oli juuri sitä kiekkoa, jolla SaiPa voi tässä sarjassa pärjätä. Perjantaina Riian Dinamon kohtaava joukkue nousee tai kaatuu armottoman taistelun ja kovan taklauspelin myötä tai sen puutteessa.

Joukkueesta ovat poistuneet hyökkäyspään suurimmat tähdet ja paikkaajiksi ovat saapuneet ainoastaan Jukureista tulleet Markku Flinck ja Juha Koivisto. Kaksikko värkkäsikin Lahdessa joukkueen ainoaksi jääneen osuman. Puolustuspäähän SaiPa päätti kiinnittää kaksi tärkeää lenkkiä, kun Richard Lintner ja Brian Salcido kirjoittivat jatkosopimukset joukkueen kanssa. Ulkomaalaiskaksikon sopimukset ovat niin kutsuttuja artistisopimuksia, joten tässä turnauksessa heitä ei vielä nähdä.

Ilves tosimielellä Lappeenrantaan?

Tamperelaiset aloittivat harjoitusottelukauden jo Rauman Pitsiturnauksessa. Tämän jälkeen Ilves on lisäksi pelannut täysimittaiset harjoitusottelut Ässiä ja Bluesia vastaan. Viime vuosien tapaan Raumalle Ilves lähetti vahvasti junioripainotteisen joukkueen ja isolla osalla avainpelaajista harjoitusottelut ovat edelleen korkkaamatta. Lappeenrantaan valmentaja Juha Pajuoja kasannee jälleen astetta paremman kokoonpanon ja jäällä nähdään mielenkiintoinen joukkue.

Toistaiseksi kausi on vielä avaamatta Jesse Niinimäellä, Mark Leellä, Vesa Toskalalla, Ville Koistisella, Martti Järventiellä ja Nils Bäckströmillä. Ainakin osa herroista on kärsinyt loukkaantumisista, mutta mistään vakavasta ei pitäisi olla kenelläkään kyse. Silti esimerkiksi Bäckströmiltä ja Koistiselta Saimaan reissu saattaa hyvinkin jäädä väliin. Maalin suulla vastuu on toistaiseksi ollut Miika Wiikmanin ja Ville Kolppasen harteilla, mutta Toskalan sekä Pohjois-Amerikassa nuorten maajoukkueen matkassa olleen Sami Aittokallion näyttöjä odotetaan Ilves-leirissä vesi kielellä.

Pitsiturnauksessa nuori joukkue jäi alkulohkoon, mutta sittemmin kokoonpano ja otteet ovat jo vahvistuneet. Lempäälässä Ässät kaatui 4-2 lukemin ja seuraavana päivänä pelattu Blues-ottelu Espoossa päättyi niukkaan 1-0 tappioon. Toistaiseksi eniten esiin ovat nousseet vahvasti molempiin suuntiin pelannut Arto Tukio sekä Teemu Kesä, joka on hoitanut tonttinsa ja ollut lisäksi valmiina pudottamaan hanskansa tarvittaessa. Ilveksen puolustajien peliä kannattaakin seurata tarkasti, sillä alustavasti joukkueella on kahdeksan liigatason puolustajaa, joista vain kuusi mahtuu kerrallaan liigakokoonpanoon. Kilpailu on siis kovaa.


Max Wärn joukkoineen otti yhteen Ilveksen kanssa jo Pitsiturnauksessa.

Huippuvireinen Pelicans himoitsee harjoituskautensa toista turnausvoittoa

Viime kaudella Pelicans oli joukkue, johon sanat asenne, ammattimaisuus ja työnteko eivät liittynyt lähes millään tapaa. Nyt asiat on kuitenkin toisin, kun Kai Suikkanen on ottanut vetovastuun Lahdessa. Jo harjoituskauden otteluista näkyy päivänselvästi se, että koko joukkue on yhtenäinen ja sitoutunut omaan pelityyliinsä. Pelicans kruunattiin Pitsiturnauksen mestariksi ja se on voittanut jokaisen viidestä harjoitusottelustaan. Harjoituskauden voitokasta saldoa koristaa se, että lahtelaiset ovat päästäneet vain kolme maalia pelaamissaan otteluissa.

Mastokaupunkilaisten pelitapa keskittyy hyvin paljon kiekkokontrolliin, nopeatempoiseen hyökkäämiseen ja ahkeraan työntekoon. Tällainen pelityyli on sopinut etenkin Ryan Laschille, joka on esiintynyt erittäin vahvasti ja kerännyt makean pistesaldon kesän harjoitusotteluissa. Turnauksessa kannattaa myös kohdistaa katseensa turkoosiin numero 24:ään. Janne Tavi nousi viime kauden loppupuoliskolla Pelicansin tehokkaimpien maalintekijöiden kastiin ja kesän aikana mies ei ole ottanut takapakkia kehityksen suhteen. Lappeenrantalaisille tuttu Tero Koskiranta onnistui koejaksollaan vakuuttamaan Pelicansin valmennusjohdon, ja Etelä-Saimaa turnauksessa saadaan varmasti osviittaa siitä, millaiseen rooliin Pelicans on häntä kaavaillut.

Pussinokat ovat saaneet kulkemaan pelinsä hienosti, mutta sillä ei ole varaa lähteä paukuttelemaan henkseleitä turnauksessa, jossa sen vastustajat ovat hyvin iskukykyisiä. Lahdessa tiistaina pelatussa ottelussa SaiPa laittoi hetkellisesti lahtelaisryhmän koville, kun se tukki Pelicansin avauspeliä hanakalla karvauspelillä ja sumputuksella. Tämä osoittikin selvästi, että Pelicans ei välttämättä ole vaikeasti lyötävä joukkue. Lisäksi yksilötasolla parempaa panosta odotetaan vielä mm. ajoittain löysästi pelaavalta Vili Sopaselta.

Dinamo Riika tuo latvialaisväriä Lappeenrantaan

Euroopan huippuliiga KHL:ssä pelaava Dinamo Riika tuo huippuosaamista kiekkoturnaukseen. SaiPan perjantaina kohtaava joukkue kohtaa SaiPan uudestaan viikon kuluttua Riiassa pelattavassa lätkäturnauksessa.

Perjantain ottelu on Riialle kauden ensimmäinen harjoituspeli ja samalla ensimmäinen tulikaste joukkueen uudelle päävalmentajalle Pekka Rautakalliolle. Suomalaisväriä nähdään Riian paidassa myös kentän puolella, sillä Tapparasta joukkueeseen siirtynyt Niklas Lucenius nähtäneen Kisapuiston jäällä.

Dinamon joukkue on täynnä Latvian maajoukkuemiehiä, joista tutuimmat lienevät SM-Liigassakin esiintyneet Janis Sprukts, joka on pelannut liigaa HPK:ssa sekä puolustaja Rodrigo Lavins, joka on esiintynyt Suomessa Ilveksen ja niin ikään hämeenlinnalaisten nutussa. Ruotsalaisväriä joukkueeseen tuovat maajoukkuemiehet Fredrik Warg ja Björn Melin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös