Mielipide

Yhteen seuraan ei mahdu kahta persoonaa

LIIGA / Kolumni
Ville Nieminen jätti Tapparan, Mikko Leinonen jatkaa Tapparassa. Yhtälössä oli yksi henkilö liikaa.

− Mun jääkiekkoajattelussani tunne ohjaa suoritusta. Tätä lajia pitää pelata niin ilolla kuin surulla, niin intohimolla kuin vihalla. Niin mää olen aina ajatellut tästä pelistä.

Ville Niemisen sanoja. Voiko asiaa tämän paremmin tiivistää? Tunne ohjaa suoritusta. Niemisen tapauksessa tunne ohjaa suoritusta myös kaukalon ulkopuolella ja Tappara on Niemiselle intohimo. Kaikesta huolimatta.

Nieminen on persoona, haasteellinen sellainen, eikä missään nimessä maailman helpoin valmennettava. Päinvastoin. Nimittäin ne, jotka ovat Niemisen kanssa olleet tekemisissä tai kuulleet hänen haastattelujaan tietävät, että mies ei pelkää laukoa mielipiteitään edes hankalista tai vaikeista asioista. Ja mielipiteitä Niemisellä riittää, kun kyse on jääkiekosta, ja erityisesti, kun kyse on Tapparasta.

Verrattuna keskiverto-kiekkojanariin Nieminen kieltäytyy heittämästä kliseistä kiekkojargonia. Eikä kyse ole ollenkaan siitä, että Nieminen puhuisi vasten parempaa tietoa, sillä mies oikeasti tietää kiekosta enemmän kuin moni valmentaja. Nieminen tietää miten paljon vaaditaan voittamiseen, siihen, että joukkue menestyy, ja hän elää niin kuin saarnaa. Ongelma tuppaa vain olemaan se, että useimmat pelaajat eivät ole samalla asenteella liikkeellä.

Kun Niemisen tietämys yhdistetään mielipiteiden esiintuomiseen, tuloksena on paketti, joka ei aina miellytä päävalmentajaa, eikä toimitusjohtajaa. Ristiriidoilta ei voida välttyä. Niemisen tapauksessa kompromissit ovat kuitenkin mahdottomia: joko otat koko paketin tai sitten et ota mitään.

Tapparan ja Niemisen teiden eroamiseen johtaneet syyt eivät johtuneet yksinomaan rahasta, vaan näkemyseroista seuran tulevaisuuden ja kehittämisen suhteen. Valittu strategia oli sellainen, mihin Nieminen ei yksinkertaisesti pystynyt sitoutumaan. Onko strategia oikea, sen näyttää tulevaisuus.

Allekirjoittanut ei kuitenkaan usko, että Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinosen ja Niemisen välit olisivat olleet kitkattomat, kuten molemmat osapuolet ovat antaneet ymmärtää. Tammikuussa 2005 tapahtuneen episodin jälkipyykki jäi pesemättä ja rivien välistä on luettavissa paljonkin. Ettekö usko? Arvioikaa tapahtumaketjun taustat itse lukemalla aiheesta lisää yläpuolella olevan linkin kautta.

Vaikka viime päivien käänteet voidaan kätkeä korulauseisiin, näyttää siltä, että Tappara on liian pieni seura näiden kahden henkilön sopuisalle yhteiselolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle