Mielipide

Kuninkaan paluu

LIIGA / Kolumni
SaiPan tavoite alkavalle kaudelle on selvä, pudotuspeleihin yritetään vaikka väkisin. Joukkue pidettiin kasassa yhtä menetystä lukuunottamatta ja uuden nousun kulmakiveksi hankittiin Kisapuiston sankari ja suuri yleisön suosikki reilun kymmenen vuoden takaa – Dale McTavish.

38-vuotiaan Dale McTavishin niskaan on kannattajien taholta ladattu suorituspaineita aivan riittämiin. Kisapuiston "kuninkaalta" odotetaan ihmetekoja kuin ennen vanhaan. Kun McTavish edellisen kerran ”palasi” Lappeenrantaan syksyllä 1998, NHL-paikan jäätyä haaveeksi, hänen vaikutuksensa näkyi heti. Muu joukkue kasvoi silmänräpäyksessä sekä fyysisesti ja henkisesti. Paljolti, ja oikeastaan vain, hänen ansiostaan SaiPa kipusi aina pronssiotteluun saakka.

Vieläkö kovalla rahalla hankittu McTavish pystyy samaan? Realismia vai utopiaa, se nähdään lokakuun alun jälkeen kun kuningas palaa kaupunkiin. Faktaa on ainakin se, että McTavish ei enää ole nuoruuden voimissaan.

McTavishista on kuitenkin Lappeenrannassa moneksi. Seurajohdolle ja myynnille hän on ehdoton myyntivaltti. Tähti, jonka nimellä mainostetaan ja myydään. Kannattajille hän on suuri kuningas, maalitykki ja "oma poika" joka pitkän evakkoretken jälkeen palaa kiittämään SaiPaa urastaan. Joukkuekavereilleen hän on "yksi meistä", pelaaja muiden joukossa. Toki häneltä odotetaan maaleja, mutta hän on silti vain yksi palanen SaiPan palapeliä.

Paineita McTavishille varmasti riittää ja kokeneena pelaajana hän osaa ne käsitellä. Mutta vasta kausi näyttää mikä hänen suoritustasonsa on. Odotukset ainakin ovat kovat. Paineista puheen ollen, kahdella edellisellä SaiPa-kaudellaan McTavish voitti SaiPan sisäisen pistepörssin, kaikkien muiden tekojen lisäksi. Ensi kaudella siihen vaaditaan enemmän kuin edellisillä kerroilla.

Yksi McTavishin lempinimistä Sveitsissä oli ”juna”. Nähtäväksi jää, kulkeeko ”juna” VR:n aikataulujen mukaan vai onko homma yhtä tarkkaa kuin maailmankuuluilla sveitsiläisillä kelloilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle