Tappara syvensi HPK:n lamaa

LIIGA / Raportti
Ensimmäisen erän etumatka riitti voittoon, kun Tappara kaatoi tappioputkessa olevan HPK:n. Hämeenlinnalaiset eivät toisen ja kolmannen piristysruiskeesta ja maaleista huolimatta päässeet kotijoukkueen rinnalle.
lisää

Pelirohkeus hukassa
[lue lisää]



Kuvakooste illan ottelusta
[katso kuvat]

Tappara ei ole saalistanut kolmen pisteen voittoja turhan montaa kertaa tällä kaudella. Vaikka nyt sellainen tuli, Tappara-käskijä Rauli Urama ei suitsuttanut ylenpalttisesti joukkueen esitystä.

- Oli unelma alku, mutta pelillisesti ympäripyöreätä. Lehto piti meitä pystyssä toisessa ja kolmannessa erässä. Hän pelasi meille erinomaisen ottelun.

Erinomaisen pelin pelannut jenkkihyökkääjä Steve Saviano näki pelin osapuilleen samoin.

- Tulimme hyvin peliin ja saimme kolmen maalin johdon. Mutta johdossa aloimme pelaamaan hieman liian puolustusvoittoisesti. Toinen erä meni HPK:lle, mutta kolmannessa erässä olimme taas vahvoja ja saimme kolme pistettä, mikä on tietysti kaikista tärkeintä.

Vierasjoukkueen päävalmentaja Matti Alatalo oli apeissa tunnelmissa – ja syystä.

- Jostain syystä emme saa itsestämme irti sitä asennetta ja taistelua. Ne ovat asioita, joilla pystyy paikkaamaan pelaamista, vaikka pelissä tapahtuisi mitä tahansa.

Tappara ottaa pelin haltuun

Edellisillan pelistä huolimatta HPK tuli hyvällä jalalla avauserään. Alatalon ryhmän taktiikkana oli saada nopea avausosuma ja päästä sitä kautta niskan päälle. Cole Jarrettille tulikin erinomainen paikka jo kahden minuutin pelin jälkeen, mutta hän suti ohi kiekosta avoimesta paikasta maalin takakulmalta.

Tämän jälkeen ote siirtyi kotijoukkueelle. Ensin Jonas Enlund laukoi maalin edestä kiekon verkkoon, kun tutkapari Jori Lehterä oli ensin voittanut kaksinkamppailun kulmassa ja syöttänyt kiekon maalin takaa Enlundin lapaan. Erän puolen välin kohdalla Tapparan ykköskenttä voitti kiekon hyökkäyspäässä ja kapteeni Janne Ojasella oli kunnia sijoittaa Niko Niemisen epäonnistuneen laukauksen johdosta kimpoillut kiekko rystyltä maaliin. Reilut viisi minuuttia tästä ja Saviano nousi laidasta yksin läpi kaartaen maalin eteen ja sijoittaen kiekon ohi HPK-vahti Andy Chiodon.

- Näin tilaa HPK-pelaajien välissä ja pääsin nousemaan maalille, kun Piispanen ja Benoit vetivät puolustuksen huomion. Yritin läheltä ylös ja onnekseni se meni sisään, Saviano kertasi osumaansa.

Tämä oli ensimmäinen maalisi SM-liigassa, helpottiko olo?

- Todella. Kun saat ensimmäisen maalin, se auttaa pelaamista ja lisämaalien syntyä. Mutta tärkeintä kuitenkin oli, että pelasimme hyvän pelin ja voitimme.

Maalit kuvastavat hyvin tapahtumia kentällä. HPK:lla oli jatkuvasti vaikeuksia päästä Tappara-sumpun läpi keskialueella, kun taas Tappara käänsi peliä nopeasti ja pelasi varmasti omassa päässä. HPK:n hyökkäykset tapahtuivat laitoja pitkin, mutta silloinkin hämeenlinnalaiset joko hävisivät kaksinkamppailunsa tai suorastaan jopa luopuivat kiekosta. Lisäksi joukkueen peliä leimasivat lukuisat harhasyötöt ja merkkausvirheet, joista jälkimmäiset konkretisoituivat Tapparan ensimmäisessä ja kolmannessa maalissa.

- Sama kaava on ollut useammassa pelissä, ei pelkästään kahdessa viimeisessä. Kyllä asiaa on käyty läpi tuolla kopissa, mutta toteutus ei vain toimi ja teot eivät vastaa sitä mitä pitäisi olla. Jotain siihen pitää keksiä, jotta kokonaispelaaminen ja paketti kaiken kaikkiaan saadaan parempaan kuntoon. Sen verran syvällä ollaan, että pakkohan sieltä on nousta, Alatalo manasi.

HPK pääsee mukaan

Vierasjoukkueen ongelmat jatkuivat toisessa erässä ja Tapparalla oli useita paikkoja rumentaa lukemia varsinkin HPK-jäähyjen aikana. Ottelun kulku kuitenkin muuttui HPK:n maalin jälkeen. Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekko toimitettiin viivaan Mikko Palomäelle, jonka laukaus painui Tapparan maalivahdin, Mika Lehdon, jalkojen välistä sisään.

HPK-ryhmässä tapahtui ryhtiliike, joka alkoi näkymään yrittämisenä ja liikkeenä. Ottelun painopiste siirtyi yhä enenevässä määrin Tapparan puolustusalueelle, mutta Lehto torjui kaikki mahdolliset laukaukset ja pari mahdotontakin.

- Totta kai ollaan tyytyväisiä, että saatiin otteluun noin hyvä alku. Kolikon toinen puoli oli kuitenkin se, että peli passivoitui hetkeksi aikaa. Tuli edellisissä otteluissa ollut vika, eli hyökkäyspeli loppuu, kun johdetaan peliä. Se on ollut meidän ongelma ja siksi on tullut viime hetken tasoituksia ja tappioita. Siinä meillä on selkeästi parannettavaa, Urama arvioi.

Tasaista vääntöä

Päätöserä tarjosi yllättävän korkeatasoista kiekkoa, kun kumpikaan joukkue ei passivoitunut peruuttelemaan. HPK pelasi riskillä onnistuen murtamaan Tapparan keskialueen muurin ja luomaan painetta pakottaen Tapparan rikkomaan. Yritys palkittiin, kun Harri Tikkanen tälläsi kavennusosuman kahden miehen ylivoimalla.

Takaiskusta huolimatta Tappara jatkoi oman pelitapansa noudattamista, iski vastaiskuja ja sai myös useita vaarallisia pyörityksiä Chiodon maalin ympärillä aivan erän loppuun saakka. Tosin myös vierailijoilla oli omat hetkensä nousta tasoihin, mutta aivan huippuvaarallisimmat tilanteet jäivät syntymättä.

Ratkaisu tapahtui, kun HPK:n Jonas Andersson sai jäähyn vain 35 sekuntia ennen erän loppua. Ylivoimalle päässeet tamperelaiset eivät joutuneet enää ahtaalle, vaan pitivät kiekon varmasti HPK:n puolustusalueella pelin loppuun saakka.

- Loistava asia, kun viime kauden kolme parasta joukkuetta oli tällä viikolla vastassa ja saatiin silti viisi pistettä, joista kaksi vielä vieraissa. Hyvä, mutta raskas viikko, Urama kertasi.

Virkaveli Alatalo arvioi HPK:n tilannetta toisenlaisissa tunnelmissa.

- Varmasti ennen tiistain peliä ehditään istua joukkueen kanssa yhteen ja pohtia tilannetta. Mutta korjauksia täytyy tehdä varmasti joka suunnalla, sekä valmentajien että pelaajiston.

- Tämän joukkueen menestymisen elementit ovat varmasti erilaiset kuin HPK:lla aikaisemmin. Se ei sitä poista, etteikö tästä voisi tulla menestyvä joukkue – ja ihan varmasti tulee.

» Lähetä palautetta toimitukselle