Sport antoi kotiyleisölle aihetta iloon

Sportin kauden ensimmäiseen otteluun saapui vastaan hallitseva Suomen Mestari, Oulun Kärpät. Jäähyjen värittämässä ottelussa voiton vei lopulta Sport 2-1, vaikka kotijoukkueella oli avopaikkoja useampaankin lisämaaliin.

Juhani Tammisen luotsaama Sport teki sen, mitä Tami lehdistölle tiistain lehdistötilausuudessa lupasi.

- Tämä on Dream Team, ja voitto Kärpistä 3000 katsojan edessä on meidän Dream Start, lupaili Tami tiistaina.

Maksaneita katsojia oli hallissa kuitenkin "vain" 2889, mutta kokonaiskatsojamäärä vapaalippujen myötä nousi hieman yli toivotun kolmentuhannen.

Sport iskee avausminuutilla

Sport oli ottelun alussa heti hereillä. Kärppien alkuvire oli jäänyt kuumaan bussiin, sillä jokainen Sportin ketju ensimmäistä kertaa jäällä käytyään vei Kärppien ketjuja yksi kerrallaan. Avausmaalin iski Sportin kakkoskenttä heti ottelun avausminuutilla. Kärpät ei päässyt pois omalta alueelta, ja Sport löi vaihtonsa aikana kiekon takaisin Kärppä-päätyyn. Justin Aikins oli päätykiekossa ensimmäisenä ja Paul Cabana sai suoraan vaihtoaitosta luistellessaan ohjata Aikinsin syötön maalinedustalta sisään.

Jo minuuttia myöhemmin Sport oli lisätä johtoaan, kun neloskenttä oli yllättää Kärppien maalilla torjuneen Petri Koiviston. Tuomas Takala vei kiekon kahden puolustajan selustaan ja pääsi läheltä laukomaan, ja Jani Kiviniemi pääsi vielä irtokiekkoon. Koivisto kuitenkin kesti.

Sportin hyvä vire katkesi kahteen perättäiseen jäähyyn, mutta Kärppien kahden miehen ylivoima oli saamatonta. Oskari Korpikari laukoi kertaalleen vaarallisesti, mutta Jaakko Suomalainen sai hanskakättään riittävästi kiekon eteen.

Sport siirtyi 2-0-johtoon erän puolivälin jälkeen. Antti Jaatinen jaksoi punnertaa maalinedustalla loppuun asti, ja Koiviston suojien vieressä pelattavissa ollut kiekko löysi lopulta tiensä maaliviivan yli. Maalia edelsi Kärppien 2-1-ylivoimahyökkäys, joka kuitenkin päättyi heittäytyneen Sport-pelaajan peittäessä syöttölinjan. Sport iski vastaiskusta.

Toisessa erässä Kärpät mukaan peliin

Avauserän vaisujen otteiden jälkeen alkoi Kärpätkin löytää jalkoja luistimien jatkeeksi. Sport joutui monesti vastaanottavaksi osapuoleksi, erityisesti alivoimien myötä. Erän alku oli jäähyjen värittämää, ja Sport oli useinmiten alivoimaa pelannut joukkue. Erän puolivälin lähdetessä Kärpät onnistui ohittamaan ensi kertaa viime kauden joukkuetoverin Jaakko Suomalaisen Sportin maalilla. Miro Laitisen istuessa kakkosta Kristian Kuusela kavensi tilanteen ohjaamalla maalin edestä Oskari Korpikarin laukauksen ohi Suomalaisen.

Jäähyn jälkeen Sportin Sean Collins oli lähellä viedä Sport taas karkumatkalle. Kärppien alivoima pelasi huolimattomasti ja purkukiekkoa ei saatu edes lavasta lähtemään kohti keskialuetta. Collins otti kiekon, pääsi pienestä kulmasta kohti Koiviston maalia, mutta haaroista lirutettu kiekko osui riittävästi Koiviston suojiin ettei kiekko ehtinyt maaliviivan yli ennen kärppäpelaajien väliintuloa.

Erän loppu oli Kärppien hienoista hallintaa. Kerta toisen jälkeen mustapaitainen vieras toi painetta Sportin päätyyn, mutta hyökkäykset päätyivät usein pieniin kulmiin ja ohilaukauksiin. Sport pääsi muutamaan kertaan iskemään vaarallisesti vastaiskulla ja Tuomas Nikoskelainen pääsi kahteen otteeseen laukomaan vaarallisesti.

Kolmas erä jäähyjuhlaa

Kolmannessa erässä pääosan ottelusta sai tuomarikaksikko. Osittain syy oli kahden joukkueen väsyminen ja sitä kautta virheiden lisääntyminen. Myös tunteet kuumenivat erässä pariin otteeseen ja miehiä laitettiin pariin otteeseen istunnolle. Etenkin erän ensimmäinen puolisko oli lähes pelkkää erikoistilannepelaamista. Tämän takia pelillinen laatu oli varsin heikkoa, etenkin kun molempien joukkueiden alivoimapeli oli parhaiten toimiva osa-alue. Vastapainoisesti ylivoimat puolin ja toisin olivat pahasti kesäterässä.

Erän loppupuoliskolla Kärpät pääsi useaan otteeseen lähelle tasoitusta. Kahden miehen ylivoimalla Kuusela oli tehdä ottelussa toisen osumansa etutolpalta, mutta jälleen Suomalainen Sportin maalilla veti pidemmän korren. Ja juuri kun Sportin toinen jäähy loppui, Suomalainen venytti hanskansa Oskari Korpikarin kovan lämärin eteen. Suomalainen sai rutkasti apuja myös heittäytyviltä alivoimapelaajilta.

Erän viimeisillä minuuteilla Sport sai kaksi erinomaista paikkaa maalintekoon. Toni Sihvonen haastoi onnistuneesti 1-1- tilanteessa ja pääsi laukomaan aloituspisteiden välistä, mutta Koiviston olkapään yli mennyt laukaus meni myös yläriman yli. Viimesellä minuutilla Kärppien puolustus unohti Miro Laitisen yksin maalille, mutta juuri kun Laitinen oli ohittamassa Koivistoa, Korpikari sai lyötyä Laitisen mailaan ja estettyä maalin syntymisen.

Loppusummerin soidessa lopputulos oli Sportille 2-1, mikä olikin pelin kulkuun nähden ansaittu tulos. Jaakko Suomalainen torjui Sportin maalilla 19 laukausta, kun virkaveli Petri Koivisto urakoi 28 torjuntaa. Sport istui ottelussa rangaistuksia 14x2 min, Kärppien saldon ollessa 10x2.

Tamminen tyytyväinen joukkueen esitykseen

Tamminen sai ottelusta sen mitä halusi. Kotivoitto Sportille, halliin 3000 katsojaa ja Dream Teamilleen alle "Dream Start."

- Alussa olimme lentävillä jaloilla matkassa, mutta maalin jälkeen päästettiin vastustaja mukaan kun ruvettiin ihmettelemään, Tamminen analysoi.

Vaikka kyseessä oli harjoitusottelu, Tami ei lähde kokeilemaan asioita, vaan tavoite on selvä.

- Tulee tänne kuka tahansa pelaamaan, niin jumalauta, me pelataan voitosta. Varmasti lähtee yleisö tyytyväisenä kotiin.

Matti Alatalo jätti joukkueestaan kotiin muutaman nimekkäimmän pelaajan, mutta ei laittanut nimimiesten puuttumisen piikkiin mitään.

- Jäällä olleet tekivät juuri niinkuin on harjoiteltu. Me tiedettiin, että Sport tulee kovaa ja on valmis pelaamaan. Meillä oli taisteleva ilme, mutta osalla on vielä pitkä matka. Sport pelasi hyvää kiekkoa ja oli jatkuvasti vaarallinen, Alatalo tunnusti.

Sportin kanadalaishyökkääjä Justin Aikins syötti ensikosketuksellaan avausmaalin kotijoukkueelle, mutta mies ei missään nimessä ollut tyytyväinen joukkueen tai itsensä esitykseen.

- Hyvä että heti ensimmäinen peli on kova. En tiedä oliko tämä sellainen tuomarilinja mitä täällä tulee olemaan, mutta siinä on vielä opettelemista. Tänään otin kolme rangaistusta ja pitää jatkossa opetella pelaamaan kurinalaisemmin. Oma ketju vaatii vielä vähän hienosäätöä, kuten karvaukset ja kulmissa pelaamiset. Ja kun vielä päästään parempaan pelikuntoon niin voi odottaa parempaa, Aikins kertoi.

Kokonaisuutena peli oli vauhdikasta, eikä miehenottoakaan turhaan vältelty. Kiekolliset hienoudet olivat ottelussa aika vähissä, ja kiekkotuntuman puute näkyi erityisesti joukkueiden ylivoimapelissä. Sport pystyi haastamaan Kärpät erityisesti nopeiden suunnanmuutosten kautta. Kärppien peli oli kahdesta vähän jäällä käyneestä joukkueesta enemmän vaillinaista. Sportin puolustuspeli oli astetta parempaa, mikä helpotti urakkaa Kärppien hyökkäysketjujen vielä hakiessa toisiaan. Kärppien puolustus uinahti ottelussa useaan otteeseen, jättäen Sportin pelaajille avoimia maalipaikkoja. Paremmalla viimeistelyllä olisi Sport voinut voittaa selkeimminkin lukemin. Kärppien hyökkäykset päätyivät usein kulmiin ja liialliseen yksin pelaamiseen. Lisäksi laukaukset olivat vierailla vailla tarkkaa osoitetta. Lisäksi Sport halusi voittoa selkeästi enemmän, mistä kertoo paljon puolustajien jatkuvat heittäytymiset kiekkojen eteen.

Kärppien kokoonpanosta nimekkäimmät poissaolijat olivat maalivahti Tuomas Tarkki, puolustajat Ilkka Mikkola ja vastikään sopimukseen päässyt Martti Järventie sekä hyökkäyspäästä nimet Jari Viuhkola, Tommi Paakkolanvaara, Juhamatti Aaltonen sekä Jonas Andersson. Sportilta puuttui riveistä vain olkapääleikkausta paranteleva Lauri Kinos.