Tappara iski terävästi

SaiPan kotitaika on murrettu. Tampereen Tappara kruunasi komean yhdeksän pisteen viikkonsa kukistamalla Lappeenrannassa SaiPan, jolle tappio oli kolmas peräkkäinen.

Tapparan kaikki kaikessa oli ykkösketju Jonas Enlund-Jori Lehterä-Niclas Lucenius, joka värkkäsi vierasjoukkueen neljästä osumasta kolme. Joukkueen kanadalaishyökkääjä Lee Goren joutui sivuun ottelun alla lievän alavartalovamman vuoksi, mutta Lucenius enemmän kuin paikkasi Gorenin jättämän aukon saalistamalla maalin ja kaksi syöttöpistettä. Enlund tehoili 2+1 ja Lehterä keräsi kolme syöttöä.

Epävarma SaiPa

Kotijoukkue SaiPa oli kiekollisesti aktiivisempi ottelun alkuminuuteilla, mutta kiekko ei tahtonut pysyä millään pelaajien lavoissa, ja syötöt olivat usein osoitteettomia. Joukkueen otteista paistoi selvästi heikosti sujuneet vierasottelut.

Ensimmäisenä maalinteon aloitti vierasjoukkue Tappara, jolla oli kunnia iskeä ensimmäinen maali SaiPaa vastaan Kisapuistossa kuluvalla kaudella. Simon Backman yritti siirtää omassa päädyssä kiekkoa laidan kautta maalin taakse, mutta edessä olivat Jori Lehterä sekä päätuomari Mikko Kaukokari. Tappara sai kiekon ja välittömästi Jonas Enlund oli vapaana maalin edessä veivaten kiekon maaliin ohi Jere Myllyniemen.

SaiPa sai hetken kuluttua avausmaalista tilaisuuden tasoitukseen, kun sekä Jyri Junnila että Ville Nieminen ottivat puolen minuutin välein jäähyt. Keltapaidat pyörittivät ja hieroivat kiekkoa, mutta laatupaikkoja ei koskaan saatu aikaan, ja näin tamperelaisilla oli lopulta helppo työ selvittää alivoimatilanne.

Tappara sai tämän jälkeen virtaa alivoimasta ja aloitti hurjan pyörityksen SaiPan kenttäpäädyssä. Minuutteja kestänyt mylly lakkasi kuitenkin jauhamasta ajassa 15.30 Luceniuksen korkean mailan vuoksi.

Ylivoimalle päässyt SaiPa sai nyt tulosta aikaan. Kakkosketju toimitti kiekkoa maalille, ja lopulta Tomas Jasko kauhoi kauden ensimmäisellä täysosumallaan pelin tasalukemiin. Syöttöpisteet maaliin saivat Anssi Löfman sekä koeajan kautta kauden loppuun kestävän sopimuksen saanut Petr Pohl.

Tapparan vastaiskut myrkkyä

Tappara jatkoi hallintaansa toisessa erässä ylivoiman saattelemana. Maaliverkkojen pullistelua saatiin kuitenkin odottaa yli ottelun puolivälin. Komean yhdistelmän päätteeksi ykkösketjuun nostettu Niclas Lucenius laukoi suoraan syötöstä 1-2-johto-osuman. Ensimmäistä kertaa SaiPan kotiottelussa maalin suulla aloittanut Jere Myllyniemi oli tilanteessa täysin vailla mahdollisuuksia.

Lisää pesi runsaan kahden minuutin kuluttua. SaiPa ei saanut vaihdettua ketjuaan pitkän kiekon vuoksi, ja kirvesrintojen nelosketju käytti tilanteen surutta hyväkseen. Nestori Lähde ja Tomi Peltonen väänsivät suoraan aloituksesta pelivälineen Jarkko Pyymäelle, joka ujutti kiekon kolmannen kerran SaiPan verkkoon. Viime kaudella SaiPan paidassa esiintyneen Pyymäen osuma jäi lopulta ottelun voittomaaliksi.

Kotijoukkueen valmentaja Ari-Pekka Selin yritti herätellä porukkaansa ottamalla aikalisän 1-3-tilanteessa, mutta tällä kertaa sekään liike ei auttanut. Tamperelaiset päättivät murhaavan kaksi- ja puoliminuuttisen tehohetken neljänteen osumaan, jonka Jonas Enlund sai napauttaa suoraan Lehterän tarkasta tarjoilusta.

Ottelu oli neljännen vierasmaalin jälkeen taputeltu, vaikka hyvävireinen Pauli Levokari kavensi SaiPalle vielä erän loppuminuuteilla lämärillään tilanteeksi 2-4.

Kolmas erä oli lähestulkoon kosmetiikkaa. Keltamustat olisivat voineet nousta kunnolla taistelemaan pisteistä, mikäli olisivat onnistuneet kaventamaan tilannetta entisestään. Tappara pelasi johtoasemassa kuitenkin viisaasti, eikä lappeenrantalaisilla ollut mahdollisuuksia päästä uhkaamaan Harri Säterin vartioimaa maalia.

Kotijoukkueen vähistä parhaista edukseen esiintyivät ulkomaalaiset. Pauli Levokari jatkoi hienoa syksyään. Miikka Jouhkimainen aloitti ottelun ykkösnyrkissä, mutta kolmannessa erässä ketjukoostumukset menivät uusiksi ja Jouhkimainen pudotettiin neloskenttään. Maalilla Jere Myllyniemi pelasi perusottelun. Tapparan maaleissa Myllyniemi oli varsin voimaton.

Selin: Arki on koittanut meillekin

Tappio oli SaiPalle kauden viides ja ensimmäinen kotiareenalla. Tappara sen sijaan jatkoi hienoja otteitaan ja otti kolmannen perättäisen kolmen pisteen voittonsa. Valmentaja Mikko Saarinen oli ottelun jälkeen mielissään joukkueensa esityksestä.

– Olen tyytyväinen joukkueen taisteluilmeeseen ja työmäärään. Sitä haettiin. Joukkue on näyttänyt tässä yhdeksän pisteen viikolla mihin se pystyy ja mitä siltä voidaan vaatia.

– Jouduttiin tekemään tänään tosi kova päivätyö. Tiedettiin, että SaiPa oli voittamaton kotona. Pelissä oli vauhtia ja SaiPalla on kevytjalkaisia hyökkääjiä.

Tapparan toisen erän tehohetken aikana tulleet maalit hivenen yllättivät Mikko Saarisen.

– Muutamilla ehkä meille vähän harvinaisemmilla maaleilla saatiin nopeasti yllättäen johto toisessa erässä. En tiedä mitä SaiPan pelissä tapahtui, mutta se oli ehkä odottamaton momentum siihen.

SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin tiedosti päällimmäiset syyt kauden ensimmäiseen kotitappioon.

– Arki on koittanut meille. Tasainen taaperrus meiltä. Ensimmäinen erä oli vaikea, Tappara pelasi fiksusti, pelasi keskialueen tiiviisti ja otti meiltä vauhdin pois.

– Toisessa erässä pettivät pokka ja pelikuri. Annettiin ne ylivoimahyökkäykset ja loppuerä oltiinkin ihan jäässä. Onneksi Levokari näytti vielä, että hän haluaa voittaa näitä pelejä, kiitteli Selin puolustuksensa johtohahmoa.

– Olihan siinä hyviä paikkoja saada kiekkoa maaliin, mutta nyt ne jäi tekemättä. Tappara ansaitsi voittonsa ja siitä heille onnittelut, kiteytti Selin.

SaiPa jatkaa otteluitaan ensi torstaina kotihallissaan isännöiden Helsingin Jokereita. Samana päivänä Tappara kohtaa kotonaan surkeasti kautensa aloittaneen JYPin.