JYPille maukas voitto Lappeenrannasta

SM-Liigassa hyvää nousua kohti kärkikahinoita tekevä JYP oli lopulta aavistuksen illan vastustajaansa SaiPaa vahvempi. Hurrikaanipaidoille voitto oli kuudes seitsemässä viime pelissä ja lappeenrantalaisille tappio kahdeksas perättäinen.

Maaottelutauolta ryminällä palannut SaiPa otti tukevat ohjat käsiinsä alussa, mutta tuhrasi kahden maalin johtoasemansa lopulta maalin tappioksi. Kyseiset yhden maalin tappiot ovat muodostuneet keltapaitojen tavaramerkiksi, sillä tiistai-iltainen oli jo kahdeksas laatuaan tällä kaudella. SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin ei peitellyt pettymystään.

- Tultiin ensimmäiseen erään erittäin hyvin ja viisaasti. Kolmannessa erässä sitten hävittiin ne kaksinkamppailut jotka aikaisemmin voitettiin ja jäätiin ihan jalkoihin. JYP pääsi myllyttämään ja teki tarvittavat maalit. Meillä jäi taas perinteiseen tyyliin tuo loppukiri maalia vaille. Siinä näkyi vaikeilla hetkillä tämä, että on jokunen tappio tässä alla. Onnittelut JYPille sarjapisteistä.

JYP puolestaan otti niukan, mutta maistuvan voiton väkevän päätöseränsä turvin. Jyväskyläläisten jalat tuntuivat jääneen koppiin ottelun alussa, mutta lopulta vahva taistelu takasi voiton hallitsevalle mestarille. Joukkue vyörytti laajalla rintamalla ja siinä missä SaiPa tuntuu pelkäävän voittamista, ottivat keskisuomalaiset jo neljännen perättäisen yhden maalin voittonsa.

- Tiedettiin että SaiPa on ollut täällä vahva ja tappiot ovat olleet viime peliä lukuun ottamatta aika niukkoja. Ei oltu siinä hereillä, aika nopeasti oli 2-0 taululla. Viimeisessä erässä oltiin tänään sitten parempia ja ansaittiin sitä myöten voitto. Tyytyväinen olen pisteisiin, totesi rauhalliseen tapaansa JYP-käskijä Risto Dufva ottelun jälkeen.

Erikoisten maalien ilta

Harvalukuinen kotiyleisö pääsi nauttimaan todellisesta keltapaitaisten dominoinnista ottelun ensimmäisellä kymmenminuuttisella. SaiPa loi JYPin maalia vartioineelle viisi hyvää tekopaikkaa, joista kaksi tuotti tulosta. Ensin onnistui ensimmäisellä peliminuutilla koeajalla oleva Scott Barney.

Kanadalainen Tyler Redenbach jätti kiekon kulmassa maamiehelleen, josta isokokoinen hyökkääjä punnersi kohti maalia. Barney päätti nousunsa rystysutaisuun ja kiekko löysi tiensä maaliin. Kuuden minuutin kohdalla maalilaulut soivat Kisapuistossa jälleen. Tällä kertaa maalintekijänä oli toistamiseen kuluvalla kaudella JYPiä rokottanut duunarilaituri Pentti Nöyränen.

Redenbach ja Barney järjestelivät ja Nöyränen löi oman laukauksen paluukiekon pienestä kulmasta ohi Wallinheimon. Lähellä maalintekoa olivat vielä Jarmo Jokila ja Ville Koho, mutta ruuti oli tässä vaiheessa märkää. Aneemisesti pelin aloittanut JYP laukoi ensimmäisen laukauksensa ajassa 10.03 ja kavennus oli syntynyt. SaiPa-vahti Ville Hostikka imuroi Mikko Viitasen lyöntilaukauksen siniviivalta sisään.

- Viime viikolla olin Helsingissä ja siellä tuli lunta ensimmäisen kerran. Se kuulemma yllättää liikenteen aina siellä, meille kävi tänään vähän samalla lailla. Vaikka kuinka puhuttiin että nyt se sarja alkaa, niin silti ottelun alku oli vähän tämmöinen. Sitten saatiin yhtä nopeasti peli tasoihin ja kasaan, kertasi valmentaja Dufva.

Maajoukkueessa pirteästi esiintynyt Jani Tuppurainen onnistui vain hetkeä myöhemmin. Avauserässä hyvässä ja pahassa mukana ollut Barney istui jäähyllä ja Tuppurainen iski ylivoimalla tasoituksen kaukolaukauksellaan. Vierailija sai hyvän draivin onnistumisistaan ottelulle ja kotijoukkue SaiPan kova komento oli hiipunut. Tästä huolimatta joukkue iski toisen erän ainoan osuman.

Erän alkajaisiksi kolmen tehopisteen iltaa viettäneet Redenbach ja Barney värkkäilivät jälleen eriskummallisen maalin. Keskushyökkääjä Redenbach laukoi pienestä kulmasta ja kiekko löysi tiensä onnekkaasti etukulmasta maaliin. Syöttökoneena tunnettu sentteri juhli kauden avausosumaansa. Tämä riitti maalivahti Wallinheimolle ja maaliin komennettiin loukkaantumisestaan toipunut Pekka Tuokkola.

Ketjulotto pyörähti

JYPin valmennus teki myös muita muutoksia kokoonpanoon toisen erän aikana. Steve Kariyan johtama ykkösketju hajotettiin ja hyökkäyskokoonpanot menivät muutoinkin uusiksi. Tämä tuntui toimivan sillä mustapaidat rakensivat uusilla koostumuksilla tukun hyviä tilanteita toisen erän loppupuolella. Valmentaja Dufva selvensi muutosten taustoja.

- No joo, ottelun puolessa välissä vaihdeltiin kentällisiä. Jostain kumman syystä meidän hyökkäysvoima ei riittänyt, se oli se syy. Reagointi oli hidasta ja homma parani huomattavasti kohti toisen erän loppua. Hyökkäysvaarallisuutta ja tehoja haettiin lisää. Se toimi tänään.

Päätöserässä jäällä tuntui olevan vain yksi joukkue. Tuomas Pihlman oli jo todella lähellä maalintekoa erän alkupuolella, mutta kiekko ei jaksanut liukua maaliviivan paremmalle puolelle. Lopulta uurastus palkittiin ja jäällä nähtiin Steve Kariya show. Kanadalaisväkkärä otti mainiosti taklauksen kulmassa vastaan ja pelasi Tuppuraiselle vetopaikan. Kiekko valui maalin taakse, josta Kariya kiepsautti sen vastustamattomasti maaliin.

Todellisen tahtomaalin jälkeen kotijoukkue sortui jäähyilyyn ja JYP ei tyytynyt vain tasoitukseen. Mikko Pukka kadotti alivoimalla mailansa ja rikkoi myös Elmeri Kaksosen mailan kovassa alivoimapaineessa. JYP ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä vaan puolustaja Sami Vatanen ampui kiekon ranteella ohi Hostikan maalin alakulmaan.

SaiPa ei tästä enää toipunut ja tasoitusyritykset jäivät jälleen hieman heppoisiksi. Lähimpänä onnistumista oli Shayne Toporowski, mutta kultakypärä ei saanut ohjattua kiekkoa Barneyn kovasta syötöstä ohi Tuokkolan. Maalille vaihdettu Tuokkola oli rautaa parissa hankalassa tilanteessa ja vierailija korjasi arvokkaat sarjapisteet mukanaan.

SaiPan pelit jatkuvat lauantaina tärkeässä ottelussa KalPaa vastaan. Joukkue on jäänyt jo pelottavan kauas pudotuspeliviivasta ja voittoja tarvitaan kipeästi. JYP yrittää jatkaa lentoaan jo torstaina Hämeenlinnassa, kun vastaan asettuu sarjassa neljä pistettä edellä oleva HPK.