SaiPa nousi voittoon kotiavauksessaan

Kauden 2008-09 ensimmäinen liigapeli Lappeenrannan Kisapuistossa oli viihdyttävä vääntö, vaikka maaleja nähtiinkin vain muutama. Ratkaisu jouduttiin hakemaan lopulta voittomaalikilpailussa SaiPan viimeistellessä tällä kertaa tehokkaammin.
kuvakooste

Illan kuvat
[katso kuvat]

Lappeenrannassa nähtiin kaksi täysin erilaisista lähtökohdista otteluun lähtenyttä joukkuetta. HIFK taisteli hienon voiton Jokereista torstaina siinä missä SaiPa koki nöyryyttävän 7-0 tappion 60-vuotisjuhlakautensa avauksessaan Oulussa. Erilaiset lähtökohdat näkyivät selvästi avauserässä ja kotijoukkue oli hätää kärsimässä HIFK:n alkurynnistyksen kanssa.

- Eka erä oli meiltä vahvaa. Tultiin hyvin peliin sisälle, ja ansaittiinkin tavallaan se johtomaali, mietti HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen.

HIFK:n painostus tuotti tulosta jo parin minuutin pelin jälkeen, kun puolustaja Antti Nyrhinen joutui jäähyaitioon estämisestä. Helsinkiläisten ylivoima pyöri hyvin eikä kotijoukkue päässyt vaihtamaan alivoimamiehistöä. Pitkän pyörityksen jälkeen Kim Hirschovits pelattiin tekopaikkaan ja vieraat siirtyivät johtoon.

Erän vanhetessa pelitilanteet tasoittuivat ja lisämaaleja ei nähty. Lähimmäksi pääsi erän lopussa kesken HIFK:n ylivoiman läpiajoon päässyt Tero Koskiranta. Ahlqvist haistoi loistavasti Koskirannan harhautuksen ja ehti kiekon tielle.

Kadoksissa ollut liike löytyy

SaiPa siirtyi kuljettajan paikalle ottelun toisessa erässä ja pystyi luomaan useita vaarallisia tekopaikkoja. Keltamustat pääsivät pelaamaan ylivoimaa heti ottelun alussa ja Jarno Pyymäen onnistui pelata kiekko maalin takaa Eetu Holmalle, joka ei kahdesta yrityksestään huolimatta pystynyt ohittamaan Ahlqvistia.

- Toisessa erässä saatiin lisää liikettä ja ennen kaikkea lisää itseluottamusta, totesi SaiPan luotsi Ari-Pekka Selin.

HIFK pääsi myös kokeilemaan ylivoimaa erän puolen välin tietämillä pariinkin kertaan, mutta nyt ylivoimasta puuttui terävyys. Jälleen paras tekopaikka nähtiin toisessa päädyssä, sillä nyt kotijoukkueen kapteeni Ville Koho pääsi läpiajoon laukoen kuitenkin aavistuksen maalin ohi.

- Toisessä erässä selvästi kotijoukkue oli vahvempi ja jouduttiin puolustuskannalle, myönsi Jalonen.

Erän lopussa SaiPalle tuli erinomainen paikka tasoittaa ottelu HIFK:n Max Wärnin ja hyvän ottelun pelanneen keikkamies Ivan Majeskyn ottaessa perättäiset rangaistukset. SaiPa loi kyllä tilanteita, mutta ne kuivuivat kokoon pelaajien hätäillessä. Selin yritti löytää tehokkaammat kuviot jopa aikalisän avulla ylivoimien aikana, mutta turhaan.

Ville Kohon vielä iskiessä aivan erän lopussa kiekon avopaikasta sivuverkon väärälle puolelle viimeisellekin erätauolle mentiin vieraiden johtaessa.

Tarvainen avaa maalihanat

Kolmas erä alkoi kuten toinenkin SaiPan päästessä jauhamaan ylivoimaa. Tällä kertaa kotiyleisön ei tarvinnut odottaa ensimmäistä aloitusta kauemmin. Aloitusvoiton jälkeen Pauli Levokari siirsi kiekon sivuun Joni Tuomiselle, joka laukoi viipymättä. Toisessa erässä maalipaikkoja hukannut Jussi Tarvainen sai mailansa väliin ja kiekko painui Ahlqvistin selän taakse.

Varsinaisella peliajalla ei tämän enempää maaleja nähty Lappeenrannassa. HIFK sai erän puolivälissä tilaisuuden Dan Iliakisin kohdeltua Arttu Luttista kaltoin maalin edustalla, mutta ylivoima kuivui pian kokoon Hannu Pikkaraisen tyhmän jäähyn seurauksena.

Ottelun loppu oli varsin sekavaa ja varovaista peliä ja siirryttiin jatkoajalle. Lähimmäksi jatkominuuteilla pääsi HIFK, kun kotijoukkueen pelaajasta kimmonnut kiekko tippui maalin yläriman päälle.

Kun jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua, se jouduttiin hakemaan voittomaalikilpailusta.
SaiPan ensimmäisen laukojan Eetu Holman jäätävä harhautus purikin heti Ahlqvistiin.

HIFK:lta yrittämässä kävivät Kimmo Kuhta, Jussi Pesonen ja viimeisenä laukojana Kim Hirschovits, mutta kun kukaan ei onnistunut ohittamaan SaiPan Tarkkia merkattiin lisäpiste lappeenrantalaisjoukkueelle.

Maalivahdit illan sankareina

Ottelun paras pelaaja oli HIFK:n maalivahti Aleksis Ahlqvist, joka ehti kiekon eteen peräti 43 kertaa. Myös Majesky esiintyi edukseen ja onkin ikävää ettei miestä nähdä SM-liigassa kokonaista kautta.

Kotijoukkueessa onnistujia löytyi laajalla rintamalla. SaiPa pystyi taistelemaan torstain murskatappion jälkeen hienosti ja tärkeässä paikassa.

Meillä oli samat pelaajat, mutta täysin eri joukkue kuin torstaina, myhäili Selin lehdistötilaisuudessa.

Kotiavaus, lauantaipeli ja aina mielenkiintoinen vastustaja HIFK olivat houkutelleet Kisapuistoon yli 4000 katsojaa. Voitokas taistelu tässä paikassa tuonee mukavasti katsojia myös seuraavaan kotiotteluun.

HIFK:n kausi jatkuu Helsingissä tiistaina, kun Rauman Lukko saapuu petopaitojen vieraaksi. SaiPa puolestaan saa huilata muutaman päivän enemmän ja matkaa Espooseen Bluesin vieraaksi vasta torstaina.