Puurula jatkoi Ässien putkea

Ässien tyly vierassaldo sai jatkoa Lappeenrannasta, kun SaiPa korjasi kolme sarjapistettä porilaisilta. Kotijoukkueen Iiro Tarkin takareisivamma toi työvuoron Joni Puurulalle, joka torjui kauden ensimmäisen nollapelinsä varmoin ottein. Ratkaisevat maalit tehtiin vasta päätöserässä.
SaiPa arvokkaaseen kotivoittoon

Ottelun kuvakooste
[katso kuvat]

SM-liigan heikoin vierasjoukkue Porin Ässät ei onnistunut Alpo Suhosen komennossa katkaisemaan 24 ottelun mittaiseksi venynyttä vierastappioputkea. Vasta yhden sarjapisteen vierasotteluista tällä kaudella saalistanut patalauma oli SaiPaa vastaan aseeton. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä huonommaksi porilaisten kiekollinen pelaaminen meni. Pelin parhaana palkitun SaiPa-vahti Joni Puurulan 17 torjuntaa riittivät nollapeliin.

Pudotuspeliviivan alla taistelleet joukkueet eivät esittäneet mullistavia tekoja kaukalossa. Pelaaminen oli ajoittain melkoista sohlausta, jonka myös Kisapuiston yleisö (3650 katsojaa) huomasi. Ässät oli avauserässä parhaimmillaan, mutta pyöritys oli tuloksetonta eikä SaiPalla ollut lopulta kovinkaan suuria vaikeuksia pitää vierailija maaleitta.

Kiekollinen peli kateissa

Ensimmäisen erän silmiinpistävin asia oli pelivälineen oikullinen liikehdintä pelaajien mailojen lavoissa. Kumpikaan joukkue ei tahtonut välillä saada minkäänlaista hallintaa kiekkoon. Kotijoukkue pääsi kahteen otteeseen pyörittämään ylivoimaansakin, mutta erikoistilanteessa paikkojen luominen oli tuskallista.

Pienien pomppujen seurauksena aukesi kummallekin joukkueelle myös muutama maalipaikka. Avausmaali suorastaan roikkui ilmassa jääden kuitenkin vielä syntymättä. Porilaisten alkurynnistys oli kovimmillaan kymmenen minuutin tienoilla. Joni Puurula yhdessä uhrautuvan puolustuksen kanssa kuitenkin selvitti tilanteet pienen onnenkin avustuksella. Myös Heikki Mälkiä teki vastaavan huomion.

- Lopputulos olisi voinut olla toisinkin päin, jos noista paikoista olisi avausmaalin tehnyt.

Toista otteluaan Ässissä valmentanut Alpo Suhonen piti omiensa esitystä parempana edelliseen verrattuna.

- Pelillinen esitys oli parempi kuin Espoossa, sanotaan tuohon toisen erän puoleen väliin saakka. Tuloksellisesti kahdessa pelissä on nähty neljä erää nolla-nollaa ja molemmissa on hävitty viimeinen erä pääsääntöisesti erikoistilanteiden kautta.

Hallinta siirtyy SaiPalle

Kaksi jälkimmäistä kolmannesta olivatkin sitten kotijoukkueen selkeää hallintaa. Maalivahtien torjunnat kahdessa viimeisessä erässä menivät Ässien veräjää vartioineelle Eero Kilpeläiselle 31-9. Toisen erän alussa keltapaidat pääsivät pyörittämään viisi minuuttia ylivoimaa, kun Matti Kuparinen taklasi Dan Iliakisin laitaan. Seurauksena Kuparinen sai pelirangaistuksen ja Iliakis lähti pukukoppiin paikattavaksi palaten kuitenkin hetkeä myöhemmin tositoimiin.

SaiPan ylivoima pyöri ajoittain näyttävästi, mutta limppua ei maaliin saatu millään konstilla. Läheltä piti-tilanteissa ei ollut tuuriakaan, ja niin erikoistilanne jäi tuloksellisesti torsoksi.

Hieman ennen ottelun puoliväliä patapaidat juhlivat jo avausmaaliaan, mutta päätuomari Tatu Savolainen hylkäsi maalin välittömästi. Tilanteessa kiekko meni potkun kautta maaliin ja Savolainen levitti kätensä. Ässät pääsi viisiminuuttisen tapettuaan kolmesti ylivoimalle, mutta Puurulan erän kolme torjuntaa kertovat paljon. Kiekko menetettiin jo usein hyökkäykseen lähdössä tai viimeistään siniviivan jälkeen.

SaiPa iski ratkaisevat osumat

Viimeisessä erässä kotijoukkue korjasi koko potin tekemällä kaksi maalia. SaiPa tosin sai tilaisuuden jo erän kolmannella minuutilla, kun vasta 18-vuotias Ässät-pakki Jesse Jyrkkiö joutui jäähylle korkeasta mailasta. Sputnikkien ylivoima oli kuitenkin totutun kehnoa.

Kookas SaiPa-hyökkääjä Janne Kolehmainen astui esiin erän seitsemännellä minuutilla. Jarkko Immonen voitti hyökkäyspään aloituksen ja Ossi-Petteri Grönholm laukoi kohti Ässien maalia. Ville Snellmanin kautta kiekko ajautui keskelle, josta Janne Kolehmainen suti rystyltä kiekon maaliin puolustajan mailan kautta. Yllättävästi suuntaa muuttaneelle vedolle Eero Kilpeläinen tolppien välissä ei voinut mitään.

Tunnelma nousi Kisapuiston muuten hiljaisessa hallissa hetkessä. Heti maalin jälkeen SaiPalla oli tilaisuus siirtyä jo kahden maalin johtoon, kun Jaska Vilen oli nostaa irtokiekon maaliin. Jatkossa Ässien luistelu alkoi painaa entisestään ja kotijoukkue otti johtoasemassa ohjat selvästi käsiinsä.

Lopulliseksi ratkaisuksi nousi Veli-Matti Savinaisen ja Teemu Paakkarisen pieni nokkapokka, josta ensin mainittu katsottiin aloittajaksi, ja kotijoukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa. Tällä kertaa syntyikin tulosta.

Neljättä otteluaan keltapaidoissa pelaava Joni Yli-Torkko saa erityismaininnan toisesta maalista. Joni Tuominen laukoi viivalta maalille, jossa Yli-Torkko otti kiekon haltuunsa ja syötti nerokkaasti maalin kulmalle livahtaneelle Dan Hackerille. Hacker ei erehtynyt tyhjästä maalista vaan viimeisteli varmasti.

Viimeinen niitti piti Ässien pienetkin nousun haaveet loitolla. Alpo Suhonen näki joukkueensa väsähtävän selvästi ottelun loppua kohden.

- Vitonen tapettiin hyvin, mutta sitten alkoi jalat puutumaan. SaiPa pelasi 60 minuuttia aktiivisesti, kesti muutamat paikat mitä loimme ja pystyi kolmannessa erässä polkemaan selkeästi paremmin kuin me. SaiPa ansaitsi kolmannen erän perusteella voittonsa.

- Eiköhän tämä tästä ala valkenemaan, että mistä on kysymys ja kenen kanssa ollaan tekemisissä, Suhonen pohti tulevaa.

SaiPan käskyttäjän Heikki Mälkiän taannoin mainitsema kommentti Lappeenrannasta tuomareiden harjoittelupaikkana ei jäänyt Alpo Suhoseltakaan huomaamatta.

- Siinä olen Mällin kanssa samaa mieltä, että tämä on se paikka, jossa tuomarit harjoittelee. Eihän ne ottelua tänään ratkaissut, mutta ei ne ihan olleet sillä tasolla kuin tämä peli.

Heikki Mälkiä oli luonnollisesti voiton jälkeen huojentunut, vaikka esitys ei parhaasta päästä ollutkaan.

- Vähän nihkeää oli. Ei ollut meidän parasta pelaamista. Meiltä puuttui se paras jalka tänään. Vastustaja pelasi hitaasti, emmekä osanneet siinä vaan lähdimme hitauteen mukaan.

Ässien hitaus korostui pelin loppua kohden. Vastaavasti taas SaiPan liike parani, ja se kantoi lopulta hedelmää kolmen pisteen arvoisesti.

- Alussa oltiin aika vaikeuksissa, mutta pikku hiljaa parannettiin koko ajan. Apea lainaten kolmannessa erässä ote kääntyi meille tuon liikkeen kanssa. Maali tietenkin vapautti.

- Todella tyytyväinen olen, että kahdesta kotimatsista saatiin kaksi kolmen pisteen voittoa. Taas kilpaillaan jostain, kiteytti Mälkiä parantunutta sarjatilannetta.

Erityismaininnan sai maalivahti Joni Puurula, joka palasi torjuntatöihin pitkästä aikaa.

- Puurula pitkästä aikaa maalissa, oli erittäin hyvä. Tarkin takareisi paranee kun paranee. Siinä takareidessä ei voi olla isoa repeämää missään nimessä, koska isoa takareittä ei ole. Varmaan paranee nopeastikin, Mälkiä veisteli vitsikkäästi.

Iiro Tarkin ohella kokoonpanosta sivussa olleen Alex Nikiforukin tilanteeksi selvisi niin ikään pieni takareisivamma, joka on haitannut miehen harjoittelua, mikä on vastaavasti näkynyt liikkeessä. Lisäharmina Joni Lappalainen joutui jättämään kaukalon jo avauserässä polven turvottua. Kyseessä on sama polvi, joka leikattiin loppukesästä.

SaiPan seuraava ottelu on ensi torstaina Tampereella Tapparaa vastaan. Takareisiongelmistaan kärsivät Tarkki ja Nikiforuk ovat suurella todennäköisyydellä tuolloin mukana. Ässät saa kotihalliinsa keskiviikkona vieraakseen Helsingin Jokerit.