SaiPan yksittäinen tehohetki ei riittänyt

LIIGA / Raportti
Olli Julkusen junailema tahtomaali pelasti Pelicansin Lahdessa. Lintuparvi hukkasi pelin avaimet hetkeksi kokonaan, mutta Julkunen astui yksilösuorituksellaan estradille ja paluukiekkoon ehtinyt Karo Koivunen korjasi hedelmät. 4−2-maali katkaisi SaiPan loppukirin, ja samat lukemat pitivät tulostaululla loppuun asti.

Pelicans pääsi aloittamaan kolmannen erän turvallisen tuntuisessa 3−0-johdossa, mutta alle minuutissa kaikki kääntyi päälaelleen. Vain kymmenen sekunnin pelin jälkeen Dan Iliakis teki SaiPan avausmaalin tasavajaalla ja 40 sekuntia myöhemmin Eetu Holma iski alivoimalla.

− Se oli melkein kuin olisin maalannut pirua seinille, kun sanoin erätauolla, että neljällä neljää vastaan pelatessa 3−0 on huono meille. Se on aina jahtaajan etu, mitä vähemmän miehiä on kentällä, voitosta helpottunut Pelicans-luotsi Hannu Aravirta totesi.

Pelicansin onneksi joukkueesta löytyi yksi mies pysäyttämään SaiPan ryhtiliike, ja se mies oli hyökkääjä Olli Julkunen. Julkunen teki pitkän nousun omalta alueelta lähtien, rynnisti röyhkeästi SaiPa-puolustaja Joni Tuomisen ohi ja lähetti hankalan laukauksen lähietäisyydeltä. Iiro Tarkki pystyi torjumaan kudin, mutta Karo Koivunen oli paluukiekossa ja iski Pelicansin 4−2-johtoon ajassa 45.50.

− Me teimme hienot maalit ja tapoimme kaksi ja puoli minuuttia alivoimaa, mutta sen jälkeen ahneutta tuli liikaa, tiivisti SaiPan käskijä Ari-Pekka Selin.

− Meidän olisi pitänyt parantaa pelin mittaan, mutta sen sijaan jatkoimme vain samaa. Pelicans oli parempi ja ansaitsi voittonsa.

Aravirta myönsi, että joukkueen pelisuoritus oli kaikkea muuta kuin ehjä, mutta työmoraalista hän antoi kiitokset joukoilleen. Kun lehdistötilaisuudessa toimittaja mainitsi Julkusen ja Leo Komarovin uutterat iltapuhteet, Aravirta vain nyökkäili.

− Ei tässä voi muuta kuin myötäillä, erittäin hyvä peli heiltä. Myös Henri Heino teki kovan työmäärän ja liikkui vahvalla jalalla.

Rinkinen juhli ensimmäistä maaliaan

Kolmannen erän tehohetken ohella SaiPa oli vahvimmillaan aivan ottelun alussa. Kotijoukkue oli pelin ensimmäiset kymmenen minuuttia täysin alakynnessä. Tarkki joutui sputnikkien veräjällä ensimmäistä kertaa torjuntatöihin vasta yhdeksän minuutin pelin jälkeen.

Pelicansin ensimmäinen laukaus oli kuitenkin selkeä vedenjakaja, jonka jälkeen ote siirtyi kotijoukkueelle. Pari minuuttia myöhemmin verkkokin heilui. Teemu Rinkinen laukoi nousunsa päätteeksi matalana laidasta, ja kiekko lirui helposti Tarkin jalkojen välistä maaliin. Osuma oli 21-vuotiaalle Rinkiselle liigauran ensimmäinen.

− Enpä oikein edes nähnyt, miten se meni maaliin. Tajusin tilanteen vasta, kun yleisö rupesi huutamaan, Rinkinen kertasi hymyillen.

Jos oli ensimmäinen erä kaksijakoinen, toisen erän alussa kumpikaan joukkue ei tahtonut saada otetta pelistä. Erän alkupuolen ainoa huippupaikka avautui alivoimalla Pelicansin Komaroville, jonka laukauksen Tarkki täpärästi torjui.

Toporowski hiilenä

Ottelun käännekohdaksi muodostui SaiPan jäähyily. Ville Koho ja Pauli Levokari ottivat minuutin sisään rangaistukset, eikä Pelicans jättänyt 5−3-ylivoimaansa hyödyntämättä. Jan Latvala pommitti kiekon jäitä pitkin rysään suoraan Henri Laurilan syötöstä.

Ylivoima jatkui, ja Pelicans iski toistamiseen. Viivapelaajan paikalta maskiin noussut Erik Kakko sai mailansa Komarovin laukauksen tielle, jolloin kiekko ohjautui yläkulmaan ohi hölmistyneen Tarkin.

− Keskittyminen ei ollut sitä mitä piti. Otimme hölmöjä jäähyjä hölmöissä paikoissa, Selin manasi.

Erän lopussa tuomarit jakoivat jäähyjä isommalla kädellä. SaiPan kultakypärä Shayne Toporowski ja Henri Laurila alkoivat nahistella, ja vaikka tuomarit tulivat nopeasti väliin, Toporowski yritti vielä moneen kertaan saada iskuja perille. Kuumana käyneelle kanadalaiselle tuomittiin rangaistuksia 2+5+20 minuuttia, Laurila selvisi kaksiminuuttisella.

− Kaikki oli lähtenyt siitä, että [Valtteri] Tenkasella aukesi naama ensimmäisessä erässä, ja se jäi tuomareilta huomaamatta. Se jäi vähän vaivaamaan. Sitten tuli tällainen tilanne, niin Toporowskilla paloivat hihat, Selin totesi eikä erityisesti yrittänyt puolustella hyökkääjänsä käytöstä.

Pelicans lopussa vahva

Kauden kolmatta otteluaan pelannut Pelicans-vahti Tommi Nikkilä pelasi kaksi erää mainiosti, mutta kolmannen erän alun nukahduksesta hän saa ottaa osan piikkiinsä siinä missä kenttäpelaajatkin. Iliakisin tekemä osuma oli puolustuksen löysäilyn syytä, mutta Holman veto lirahti Nikkilän haarojen välistä helpohkosti, vaikka laukaus läheltä tulikin.

Koivusen tekemän 4−2-maalin jälkeen Pelicans kuitenkin puolusti johtoaan hyvin, eikä loppuhetkille syntynyt raivokasta voittotaistelua. Kymmenen sekuntia ennen loppua Nikkilä venyi vielä yhteen huippupelastukseen, mutta SaiPan realistiset voittohaaveet olivat haihtuneet jo tovia aiemmin.

Edellisen kerran SaiPa oli jäänyt pisteittä yli kaksi viikkoa sitten. Viimeinen ottelu ennen maaottelutaukoa on suuri haaste, sillä sputnikit matkaavat Bluesin vieraaksi.

− Olemme löytäneet oman tyylimme pelata. Sitoutuminen on parantunut, mutta tässä ottelussa meillä istui lopussa viltissä ns. profiilipelaajia, Selin torui.

Pelicansin pelit jatkuvat jo perjantaina Jyväskylässä JYPin vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle