Kärkiottelu oli hienoa kiekkoviihdettä

LIIGA / Raportti
Täysi tupa, hyvä tunnelma sekä vauhdikas ja tasainen jääkiekkopeli. Näistä aineksista syntyy melkeinpä automaattisesti hienoa viihdettä. Pelicansin ja Kärppien peli oli kaikkea tätä. Tiukka vääntö päättyi lopulta rankkareiden jälkeen Kärppien voittoon. Kärppien ratkaisuhahmo ei tällä kertaa löytynytkään ykkösketjusta.
kuvakooste

Vauhdikas kärkikamppailu kuvitettuna
[lue lisää]

Alusta lähtien näki, että vauhtia riittää molempien joukkueiden luistimissa. Hyvällä jalalla oltiin liikkeellä, muttei ihan yhtä hyvällä kädellä, sillä harhasyöttöjä nähtiin ensimmäisen kahdeksan minuutin aikana luvattoman paljon. Paras maalintekopaikka oli Pelicansin Tuomas Santavuorella, mutta kiekko tuli hänelle kuin entiselle pääministerille - yllätyksenä ja pyytämättä. Santavuori ei kunnolla osunut kiekkoon, joka olisi vain tarvinnut siirtää tyhjään maaliin. Toisen yrityksen ehti Kärppävahti Tuomas Tarkki peittämään.

Vieraiden tryout-pakin Jan Novakin jäähyn aikana nähtiin SM-liigan parasta ylivoimaa, tosin ilman tehoja. Koko kaksiminuuttisen Pelicansin mylly jauhoi ja loi vaaratilanteita. Toni Koivusen yv-kenttä loi kaksi hyvää paikkaa Jesse Saariselle. Ensimmäinen kilisteli tolppaa ja toisen Tarkki peitti hyvin.

Kärpät kesti. Jäähyn jälkeinen ensimmäisen erän loppu olikin sitten kehnointa kiekkoa tässä ottelussa. Pelicansin keskialueen lyhytsyöttöpelistä ei ollut tietoakaan, kun kiekkoa yritettiin saada kuljettamalla hyökkäysalueelle. Siniviivalla oli vastassa Kärppämuuri, josta ei ollut läpi menemistä.

Ajassa 17.05 tuli kotiyleisölle kaksinkertainen kylmä suihku. Monet hallissa kuuntelivat kännykkäkuulokkeistaan jalkapallon EM-karsintaottelua Suomi-Azerbaidzhan. Vierasjoukkueet tekivät 0-1-maalinsa täsmälleen samalla hetkellä ja Lahden jäähalli hiljeni hetkeksi. Kärpät johti ja Azerbaidzhan johti. Kärppien maalintekijä oli Michal Bros ja Azereiden Mahmud Gurbanov.

Tasoitus – ja Lopin musta hetki

Toisen erän alussa Pelicansin kanukki Evan Schwabe pelasi itselleen samassa vaihdossa kaksi hyvää tekopaikkaa. Laukaukset olivat molemmilla kerroilla onnettomat, eikä Tarkilla ollut tuskia.

Tuskia tuli viimein Tomi Mustosen jäähyn aikana, kun Pelicans tasoitti hivenen onnekkaasti. Evan Schwaben laukaus oli taas kerran täydellinen sukka, mutta kiekko ajautui Ville Uusitalolle, jolla oli helppo työ napauttaa kiekko tyhjiin.

Pelicansin tasoituksen jälkeinen vaihto oli lahtelaisittain kammottavaa katseltavaa. Lopin kenttää vietiin kuin roskapussia ja onneakin tarvittiin, ettei omissa soinut.

Pian kotijoukkue joutui alivoimalle vaihtovirheen seurauksena. Michal Bros pääsi heti yv:n aluksi nokikkain Antti Niemen kanssa, mutta Niemi venytti illan upeimman torjunnan. Tämän jälkeen alivoima toimi hienosti, eikä Pelicansilla näyttänyt olevan hädän päivää, kunnes Matias Loppi alkoi kikkailla. Hänellä oli kiekko lavassa ja ruhtinaallisesti aikaa purkaa se Kärppäpäätyyn. Lopin ratkaisu oli nätti syöttö siniviivalle - suoraan Kärppäpakki Ilkka Mikkolan lapaan. Mikkola löysi maalilta Juhamatti Aaltosen, joka sai yrittää pariinkin kertaan ja nosti lopulta helposti kiekon ohi Niemen.

Erän lopun Pelicans painoi aggressiivisesti ja Kari Sihvosella oli todellinen namupaikka tasoittaa, mutta veto suuntautui ohi puolityhjän maalin.

Juhamatti Aaltonen nousee ratkaisijaksi

Päätöserään luisteli päättäväinen Pelicans. Kärppäpuolustukseen ladattiin painetta leveällä rintamalla ja virheitä alkoi tulla vieraillekin. Ilkka Mikkola mureni Toni Koivusen karvaukseen ja lahjoitti Pelicansin tasoituksen, jonka laukoi sydämensä kyllyydestä kuivan kautensa päättänyt Jesse Saarinen. Tälläkin kertaa tasoitusmaalin jälkeinen vaihto oli kotiyleisölle hammaslääkärikokemus – ja jäällä Lopin kenttä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin kotijoukkue siirtyi kuitenkin ensi kertaa johtoon. Pikkurikollista koko illan pelannut Jukka-Pekka Laamanen istui jäähyllä, kun Matias Loppi sai kerralla anteeksi toisen erän tunarointinsa. Loppi heitti viivasta loistavan kovan syötön takatolpalla päivystäneelle Marko Jantuselle, joka jatkoi kiekon tyhjiin ohi hölmistyneen Tuomas Tarkin. Tämä oli ottelun näyttävin osuma ja kotiyleisö riemuitsi.

Peli näytti kääntyneen Pelicansille. Tilanne oli hyvin hallinnassa, kunnes taas tunaroitiin. Matias Lopin peli oli yhtä vuoristorataa. Hän menetti kiekon helposti hyökkäyssinisellä. Seuranneesta vastahyökkäyksestä Juhamatti Aaltonen ampui tasoituksen.

Jatkoajalla Kärpät vei ja Pelicans pyristeli. Kristian Kuusela pääsi ampumaan avopaikasta, mutta Antti Niemi venyi upeasti. Luontevaa jatkoa kaikelle oli se, että Juhamatti Aaltonen teki myös ratkaisevan rankkarimaalin. Kärpät oli juuri tuon verran vahvempi. Pelicansin rankkarit olivat tällä kertaa huonoja - vauhti puuttui ja kädet jäätyivät.

Ottelu oli kärkikamppailun arvolle sopivaa viihdettä. Hyvä ja energinen peli, josta Pelicansia palkittiin yhdellä ja Kärppiä kahdella sarjapisteellä. Oikeudenmukaista, sanoisin.

Valmentajien kommentteja

Kari Jalonen:

- Aika hyvää lätkää pelattiin SM-liigatasolle. Intensiteettiä, tunnetta, taistelutahtoa, periksiantamattomuutta... asioita, joita jääkiekossa pitää olla, jos haluaa voittaa. Niitä nähtiin tänään tuolla kaukalossa. Hieno ilta kaiken kaikkiaan.

- Meidän joukkueesta on löytynyt semmoinen voittajan sielu. Tänäänkin näytti siltä, että meinaa lipsahtaa voitto käsistä. Tultiin kuitenkin vielä tasoihin tällaisessa pelissä ja sitten rankkareilla otettiin voitto, Se osoittaa hyvää henkistä kanttia joukkueelta. Voi olla tyytyväinen tähän peliin.

- Juhamatti Aaltosen alkukausi oli aika rikkonainen. Ensin umpisuolileikkaus ja pitkä tauko. Sitten tuli silmävamma ja vielä pidempi tauko. Nyt alkaa pikku hiljaa näkyä sellaista Aaltosta, jotka hänen omat odotuksensakin on olleet. Se ilman muuta auttaa joukkuettakin, että tulee leveyttä. Sahlstedtin kenttä oli kyllä tänään aika hyvä. Pelasivat kauden parhaan pelinsä.

Hannu Aravirta:

- Yksi piste ei tyydytä. Oltiin kuitenkin niin lähellä kolmea pistettä. Se olisi pitänyt osata pelata. Turha lähteä mihinkään kahinoihin mukaan, vaikka kaveri yrittää tyhjentää kenttää. 4-4-pelaaminen on ihan erilaista kuin 5-5-peli. Ja 4-4-pelissä me ei olla oltu hyviä. Sen otan omaan piikkiini. Sitä pitää harjoitella ja siitä pitää puhua enemmän. Se on kuitenkin erikoistilanne ja siihen nitkahdettiin.

- Kärpät oli jatkoajalla terävämpi ja sitä kautta kyllä ansaitsi voittonsa. Kuitenkin tämä oli erittäin hieno jääkiekkoilta kaikille osapuolille. Pelaajat pelasivat hyvää jääkiekkoa, kovaa, fyysistä, tunnetta... oli sommitelmia ja taistelua... tuomarointi hyvää. Kotiyleisö eli varmaan oikein viimosen päälle pistoksissa tuolla. Erittäin hyvätasoinen jääkiekkoilta nähtiin tänään.

» Lähetä palautetta toimitukselle