Niemen haamukoppi pelasti Pelicansin

Maalivahti Antti Niemen kauden neljäs nollapeli oli Ilveksen turma Lahdessa. Tupsukorvat olivat lähellä nousta tasoihin minuutti ennen loppua, mutta Niemi esti maaliviivalta varmalta näyttäneen maalin synnyn. Loppulukemat olivat Pelicansin hyväksi 2-0 (1-0, 0-0, 1-0).

Lahtelaisyleisö haukkoi henkeään reilu minuutti ennen varsinaisen peliajan päättymistä, kun Pelicansin maalin edessä taistellut Miikka Männikkö vippasi paluukiekon ohi Antti Niemen. Jotkut Ilves-leiristä olivat jo tuulettamassa tasoitusmaalia. Niemi oli eri mieltä. Hän reagoi vaikeassa asennossa salamannopeasti ja koppasi kiekon ilmasta maalilinjalla.

kuvakooste

Raipen viimeinen Lahden-vierailu kuvitettuna
[katso kuvat]

Yleisö jäi odottamaan tuomiota jännittyneenä, sillä tilanne oli erittäin täpärä. Erotuomari Tom Laaksonen meni videotuomarin pakeille. Lyhyen puhelun jälkeen Laaksonen astui ulos toimitsija-aitiosta ja levitti kätensä: ei maalia.

- Laaksosen kädet olivat aitiosta astuessa kuin tuulimyllyn siivet. Ei siitä tiennyt, mihin suuntaan hän aikoo viittoa. Piti tosissaan jännittää, kuvaili helpottunut Pelicans-luotsi Hannu Aravirta.

Kylmänrauhallisena tunnettu Niemi ei muistellut torjuntaa mitenkään mahtaillen. Refleksinomainen liikahdus ja onni ohjasivat hanskan oikeaan paikkaan.

- Aika varma olin, ettei kiekko ehtinyt maaliin asti, hän kertoi.

Niemelle nollapeli oli kauden neljäs. Hän muisteli ottelun jälkeen, että kaksi edellistä kotinollapeliä olivat tulleet kohtalaisen helposti, mutta JYPin nollaaminen vieraissa oli kovempi urakka. Maalivahdin mukaan myös tämänkertainen nollapeli tuli kovan työn kautta.

- Aika nihkeä peli, kun ei tullut paljon torjuntoja. Välillä saattoi mennä seitsemän tai kahdeksan minuuttia ilman yhtään tilannetta. Silloin on vaikea pelata.

Vaikeaksi kamppailun Niemelle teki myös Ilveksen loppuhetkien rynnistys. Kolmannen erän loppupuolella tupsukorvat saivat jatkuvasti painetta Pelicansin päätyyn ja runsaasti laukauksia, mutta Niemen paikat eivät tutisseet.

- Niemi oli loistava. Tai ei hänen tarvinnut häikäistä, kun meidän paikat eivät olleet niin hyviä, mutta hän piti huolen etteivät meidän pelaajat saaneet reboundeja, sanoi Ilveksen päävalmentaja Sakari Pietilä.

Niemen haamukopin jälkeen Ilves otti aikalisän ja sen jälkeen maalivahdin pois. Aloituksen jälkeen paine pysyi vaarallisesti Pelicans-päädyssä yli puoli minuuttia, mutta ensimmäinen kiekonmenetys kävi Ilvekselle kohtalokkaaksi. Henri Heino nappasi kiekon siniviivalla ja laukoi kaukaa tyhjiin ajassa 19.37.

Jäähyt kortilla

Kamppailussa oli pudotuspelihenkeä, sillä kummatkin joukkueet pelasivat tarkasti ja välttelivät jäähyjä viimeiseen asti. Ilves sai koko ottelun ainoan jäähynsä vasta kolmannessa erässä, eikä Pelicanskaan kärsinyt kuin neljä pientä rangaistusta.

Pudotuspelihenkeä oli myös voittomaalissa. Kauneuspisteitä ei jaeltu, kun kiekko lirui Pelicansin kannalta hyvin onnekkaasti Ilveksen maaliin. Vili Sopanen yritti nimittäin syöttää ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Marko Jantuselle, mutta maalivahti Pasi Häkkinen katkaisi syötön ja imuroi kiekon epäonnekseen omiin ajassa 6.32.

Aikainen maali päästi Pelicansin pelaamaan kylmänrauhallisesti omaa peliään. Ilves hallitsi hienokseltaan, mutta todelliset maalipaikat olivat kortilla. Kahdessa ensimmäisessä erässä ei tapahtumilla mässäilty, mutta peli oli valmentajien mieleen.

- Tämä on paradoksaalinen tila. Peliin voi olla tyytyväinen, mutta tuloksen ajattelu vituttaa. Skitsofreeninen olo, mutta onhan tähän tottunut, Pietilä murjaisi.

- Ilveksellä oli enemmän paikkoja kuin meillä, mutta laadullisesti katsoen meillä oli puolenkymmentä parempaa paikkaa, Aravirta näki.

- Tämä oli paras Ilves, mitä meitä vastaan on tällä kaudella nähty.

Toinen erä oli molemmin puolin ottelun kuivinta aikaa. Pelicansin paras paikka siunaantui Jesse Saariselle, mutta hän joutui liian lähelle Häkkistä eikä saanut kiekko ohi Ilves-vahdin. Erän puolivälissä samankaltainen tilanne oli Miikka Männiköllä. Hän riisti kiekon alimpana miehenä kikkailleelta Marko Jantuselta, mutta Männikkö ajautui liian pieneen kulmaan ratkaisuyrityksensä kanssa.

Muuten toisen erän suurinta viihdeantia oli Ilveksen Jakub Koreisin kuumeneminen. Koreis hiiltyi Leo Komaroviin saatuaan tältä kovan taklauksen, ja koko loppuerän ajan tshekkihyökkääjä jahtasi Komarovia kosto mielessään. Mitään suurempaa ei kuitenkaan päässyt tapahtumaan.

Kolmas erä avoimempaa peliä

Kolmannessa erässä Ilves pisti lisää potkua hyökkäyspeliin ja portit aukenivat. Avoimemmasta pelitavasta tuli osoitus heti ensimmäisellä minuutilla. Jesse Saarinen ja Tuomas Santavuori pääsivät hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan, mutta Santavuoren veto päätyi Ilves-maalin ylärimaan.

Ilvekselläkin oli paikkansa, mutta vain Pelicansin voi sanoa syyllistyneen tuhlailuun. Erän puolivälissä Olli Julkunen sai ylivoimahyökkäyksessä Robert Guillet’lta nappisyötön maalille ja kotiyleisö ehti melkein jo tuulettaa maalia, mutta kovassa vauhdissa ollut Julkunen laukoi tyhjistä ohi.

Ajassa 50.59 Ilves sai tilaisuuden tasoitukseen ylivoimapelin myötä. Paras paikka aukesi kuitenkin Pelicansille. Yksin vastahyökkäykseen lähtenyt Marko Jantunen narutti kaksi Ilves-pakkia näytöstyyliin, mutta komealta soololta jäi kruunu puuttumaan Häkkisen patjatorjunnan takia.

Viimeiset viisi minuuttia olivat Ilveksen hallintaa, mutta itsevarmana maalinsuulla seissyt Antti Niemi ei antanut vieraiden yllättää.

- Omat otteet ovat parantuneet viime aikoina. Nousukäyrää on ollut koko ajan, vaikka Tappara-peli [kotitappio 2-7] oli mitä oli, Niemi tuumi.

Pelicans jatkaa tiukkaa taistelua sijoista 3-5. Ilveksellä on vielä pieni mahdollisuus nousta seitsemänneksi, mutta kuuden joukkoon pääsemisen kannalta oljenkorsi on käynyt seitinohueksi. JYP karkasi lauantaina jo yhdeksän pisteen päähän.

- Lukion lyhyellä matematiikallakin tämä on aika nopeasti laskettu. Ei näytä olevan enää meidän omissa käsissä, Sakari Pietilä totesi.