HIFK:n tähdet kesyinä, työmiehet hurjina

LIIGA / Raportti
Helsingin IFK palasi maaottelutauolta terävänä ja korjasi Lahdesta kotiin vietäväksi ansaitun kolmen pisteen potin. Siim Liivik oli illan yllättävä tehomies saldolla 2+1, voittomaalin puolestaan viimeisteli Samu Vilkman.

Nivusvaivaisen Mikael Granlundin poissaolo avasi Samu Vilkmanille paikan HIFK:n pelätyssä kakkosketjussa. Alkukauden yllättäjät Jerry Ahtola ja Teemu Ramstedt eivät ihmeitä tällä kertaa esittäneet, mutta Vilkman oli paikalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän seurasi Ramstedtin maalintekoyrityksen loppuun asti ja iski paluukiekosta voittomaaliksi jääneen osuman ajassa 46.18.

Hyvinkäältä lähtöisin oleva Vilkman on Lahdessa jokseenkin tuttu mies, sillä hän on pelannut ensimmäiset liigakautensa Pelicansin riveissä. Nyt IFK:n riveissä kauden kuudennessa ottelussa syntyi kauden ensimmäinen osuma.

– Vilkman on tryoutin kautta ansainnut sopimuksen meille. En äkkiseltään muista, monesko peli tämä häneltä oli, mutta yhtenäkään iltana hän ei ole pettänyt, päävalmentaja Kari Jalonen kiitteli.

Vilkmanin ohella maalinteossa onnistui Juha-Pekka Haataja sekä Siim Liivik kahdesti. Myös Liivikillä kauden maalitili ole ennen tätä avaamatta.

– Meidän ketjulle tehtiin toisessa erässä maali omiin, mutta onneksi saatiin kuitattua hienosti toisessa erässä. Ei tässä mitään painetta ole maalittomuudesta ollut. Nyt vain sattui pomppimaan sisään, Liivik sanoi.

– Ensisijainen tehtävä meidän ketjulla on, että omiin ei mene. Se on sitten plussaa, jos pystymme auttamaan joukkuetta vielä tekemällä maaleja.

Pelicansilta apuja HIFK:n maaleihin

Liivikin ohella myös ketjukaverit Joni Töykkälä ja loukkaantumisesta hiljattain toipunut Turo Järvinen ovat pelanneet alkukauden vaatimattomin tehoin. Kari Jalonen ei kuitenkaan myöntänyt yllättyneensä kolmikon tehokkaasta iltapuhteesta.

– Se ketju on luonut kaikkiaan paljon paikkoja kuten meidän muutkin ketjut. Ei heiltä ole maalintekoa kielletty, vaan päinvastoin toivottu sitä, Jalonen totesi.

Ensimmäisen maalinsa, 1–1-tasoitusosuman Liivik viimeisteli helposti Töykkälän laukauksen paluukiekosta vastahyökkäyksen päätteeksi. Liivikin toinen osuma (4–2) sai lainvoiman vasta videotarkistuksen jälkeen.

– Sain laitaan hyvän syötön Järvisen Turolta, pääsin haastamaan, lauoin sinnepäin ja sattui menemään. Itse näin kyllä heti, että se oli maalissa, mutta Töykkälä ei sitä heti uskonut, Liivik virnisti.

Kyseinen osuma meni puhtaasti Pelicans-vahti Tommi Nikkilän haparoinnin piikkiin. Myös Vilkmanin tekemä voittomaali olisi voinut jäädä syntymättä, jos Nikkilä olisi ollut terävämpi paluukiekon kontrollissa. Haatajan maali puolestaan syntyi vapaalta tontilta seisovan puolustuksen keskeltä.

– Kaveri teki neljä maalia, ja niistä kaikki meidän karmeista virheitä. Toki täytyy myöntää, että oli heillä sitten oikeita tekopaikkojakin, mutta kyllä tuollainen harmittaa, Pelicansin päävalmentaja Mika Toivola sadatteli.

Aaltosen soolo jäi laihaksi lohduksi

Yhdestä asiasta molemmat luotsit olivat yksimielisiä: päätöserässä Pelicans oli HIFK:ta monta potkua jäljessä.

– Olimme pikkuisen parempia ensimmäisessä, toisessa ja varsinkin kolmannessa erässä. Vaikka peli oli kahden erän jälkeen 2–1, meillä oli vankka usko omaan tekemiseen ja pelin kääntämiseen, Jalonen kertoi.

– Minusta olimme kaksi erää ihan hyvin mukana, mutta kolmas oli selvästi heikko. Ehkä jäähyt veivät meiltä vähän energiaa. Alivoima oli nyt ihan hyvää, mutta ylivoima ei sillä tasolla, mitä liigakakkosta vastaan pitäisi olla, Toivola näki.

Pelicansin laihaksi lohduksi Juhamatti Aaltosen tekemä komea ottelun avausosuma. Hän pujotteli lähes koko kentän läpi ja kiepautti kuljetuksensa päätteeksi niin nopean vanhanaikaisen, että HIFK-vahti Jan Lundell hölmistyi huomattuaan kiekon olevan maalissa.

Toisen Pelicans-maalin viimeisteli Samuli Suhonen, hänen viivalaukauksensa kimposi onnekkaasti HIFK:n puolustajan kautta maaliin. Tuon johto-osuman jälkeen Pelicans näytti pirteältä, mutta lopulta edessä oli jyrkkä tasonlasku.

Seuraavaksi Pelicans mittaa Tapparan taidot perjantaina. HIFK vierailee samana iltana paikallisvastustaja Jokereiden kotiluolassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle