HIFK peittosi Pelicansin jatkoajalla

Kovia nimiä vilisevä Helsingin IFK saapui Lahteen Pelicansin vieraaksi. Kohtalaisen hyvätasoinen ottelu oli kauttaaltaan pientä HIFK:n painostusta, mutta hyvin taistelleet lahtelaiset ottivat loppujen lopuksi ansaitun pisteen.

Lahden Pelicans lähti kauden kotiavaukseen vain voitto mielessä, vaikka vastaan asettuikin täksi kaudeksi reilusti vahvistunut HIFK. Pelicansilla oli takana liigaottelu Hämeenlinnassa, josta ei pisteitä ropissut. Rinkelinmäki oli jo ennalta ajateltuna lähes mahdoton paikka voittaa edelliskausien tilastojen valossa, joten 4-2 tappio ei ollut järisyttävä pettymys.

Pelicans sai HIFK-peliin tärkeän lenkin takaisin sairastuvalta, eli Joonas Jääskeläisen. Mies otti tutusti paikan ykkösketjusta ja hänen odotettiin piristävän ketjun otteita. Hämeenlinnassa Veli-Pekka Nutikalla höystetty ykkösketju ei ollut vielä aivan täydessä iskussa. Siellä parhaaksi ketjuksi nousi Tomi Hirvosen johtama kolmosketju.

Avausottelussaan kotitappion Jokereille kokenut HIFK tuli lahteen selvänä ennakkosuosikkina. Täksi kaudeksi Timo Pärssisen, Tuomo Ruudun ja Roman Simicekin kaltaisia taitureita hankkinut joukkue on huomattavasti nimekkäämpi ja vaarallisempi kuin viime kaudella. HIFK:n tiistainen tappio Jokereille oli pitkälti turhan jäähyilyn syytä, ja pelikieltojen takia joukkueesta puuttuikin pari pelaajaa Pelicans-kamppailusta. Valmentaja Alpo Suhonen oli vihainen Jokerit-ottelun jäähyilystä ja oli varmasti pitänyt puhuttelun joukkueelle, joten Lahteen marssi sisuuntunut helsinkiläisjoukkue.

Sekava alku

Ensimmäisen erän alku oli sekavaa. Kumpikaan ei saanut syöttöpeliään kuntoon, ja erityisesti kotijoukkueella oli vaikeuksia hyökkäysten käynnistämisessä. Parin minuutin kohdalla tuli oikeastaan ensimmäinen tilanne, josta HIFK ei kuitenkaan maalia saanut, kovasta mylläkästä huolimatta.

Erän mentyä jo yli puolenvälin sai Pelicanskin vähän pelistä kiinni. Ylivoimalla joukkueella oli edessä lähes tyhjä maali, mutta kiekko pysähtyi kuitenkin johonkin aivan viime hetkellä. Seuraavasta kunnon tilanteesta syntyikin ottelun avausmaali, pelitilanteisiin nähden ehkä hieman epäoikeutetusti Pelicansille. HIFK lähti alivoimalla rohkeaan hyökkäykseen, mutta menetti Pelicansin alueella kiekon. Jari Kauppila lähetti tarkan syötön läpi kentän vastustajan siniviivalla kytänneelle Joonas Jääskeläiselle, joka pääsi yksin läpi, harhautti Tom Draperin ja pisti kiekon varmasti maaliin.

Ensimmäinen erä oli kokonaisuudessaan melko tasainen, lievää HIFK:n hallintaa, mutta tehotonta sellaista. Kun kumpikaan joukkue ei enää onnistunut loppuerässä, eikä paikkojakaan liiemmin ollut, joten erätauolle siirrytiin kotijoukkueen 1-0-johtolukemissa.

Jäähyt sotkevat Pelicansin pelin

Toinen erä alkoi tasaisesti, mutta HIFK sai tilaisuutensa, kun Martin Cech joutui koukkaamisesta jäähypenkille. Ensin Kimmo Kuhta olikin todella lähellä tasoittaa, ja hetkeä myöhemmin numerot tasoittuivat 1-1:een. Toni Söderholm ampui siniviivalta, ja jatkokiekosta kiekon iski sisään NHL:stä SM-liigaan palannut Timo Pärssinen.

Kauaa eivät helsinkiläiset ehtineet tasatilanteesta nauttia, kun Pelicans iski jälleen. Hyökkäyspään aloituksessa Jani Keinänen otti 100-0-voiton, ja Tero Paappanen laukoi siniviivalta upeasti yläriman kautta ohi voimattoman Draperin. Tämän jälkeen Pelicans otti kuitenkin kolme jäähyä putkeen, ja HIFK pääsi pyörittämään ylivoimaansa. Paikkoja olikin runsaasti, muttei sen paremmin Tuomo Ruutu kuin Timo Pärssinenkään saaneet vapaista paikoista kiekkoa sisään.

Lopulta HIFK sai sitten ansaitun tasoituksen. Viitisen minuuttia ennen toisen erän päätöstä Tuomo Ruutu nousi oikeaa laitaa hienosti ylös, kaarsi maalille ja nosti rystyltä. Pasi Kuivalainen torjui tämän yrityksen, mutta Joonas Vihkon ampumalle vedolle hänkään ei enää mahtanut mitään. Tilanteessa Pelicansin puolustus oli pahasti jäljessä.

Tasoituksen jälkeen ote siirtyi hieman Pelicansille, mutta mitään todellisia paikkoja lahtelaiset eivät enää saaneet luotua. Erä oli kaiken kaikkiaan HIFK:n, johtuen pitkälti Pelicansin jäähyilystä, joka sekoitti kotijoukkueen pelin pahasti.

HIFK iskee jatkoajalla

Kolmas erä oli ottelun tasaisin, eikä mitään turhaa passailua, vaan molemmat pelasivat hyvää ja rohkeaa jääkiekkoa. Parhaat tilanteet nähtiin erän puolivälin paikkeilla, kun ensin Pelicans pääsi 2-1-hyökkäyksen, mutta ei onnistunut maalinteossa. Sen jälkeen HIFK:n Toni Häppölä nousi laidasta ja yritti rystynostoa, mutta Kuivalainen torjui hienosti.

Pelicansin erän paras paikka tuli, kun Lasse Jämsen nousi laitaa, syötti keskelle, josta pirteästi koko ottelun esiintynyt Joonas Jääskeläinen laukoi, ja jatkokiekkoihinkin pääsi vielä Pelicans-pelaaja, mutta Draper kesti tilanteen. Vierasjoukkueen Tuomo Ruutu sai erän loppupuolella vielä hyvän paikan, kun Simicek jätti hänelle toiseen aaltoon, mutta Ruutu pyssytti kiekon yli maalin. Erän lopussa Pelicasnille vihellettiin vielä koukkaamisesta jäähy, ja HIFK:lle jäi jatkoajalle vielä minuutin verran ylivoimaa.

Jatkoaikaa ei kauan ehditty pelaamaan, kun HIFK jo ratkaisi ottelun. Hyvän ylivoimapyörityksen Pelicans ja erityisesti Kuivalainen vielä kestivät, mutta heti Pelicansin tultua täysilukuiseksi HIFK iski. Robert Kantor nousi siniviivalta, harhautti yhden Pelicansin pelaajan ja laukoi melko läheltä aivan takanurkkaan, eikä Kuivalaisella ollut mitään mahdollisuuksia.

Tappio tuli, mutta paljon hyvääkin

Pelicansilla on kahden SM-liigakierroksen jälkeen koossa yksi piste ja kaksi tappiota. Turhaan huolestumiseen ei siltikään ole syytä, sillä peli oli lupaavan oloista, ja kunhan kausi etenee, ja miehet oppivat tuntemaan toisensa, alkaa jälkikin olla erilaista. Peli on huomattavasi suoraviivaisempaa kuin edelliskaudella, ja vaikka samanlaisia kiekkotaitureita ei olekaan, niin peli on viihdyttävää seurata. Lisäksi Joonas Jääskeläisen paluu piristi selvästi joukkuetta, ja Joonas olikin joukkueen ehdotonta parhaimmistoa.

HIFK otti kauden avausvoiton, mutta pelillisesti sekään ei häikäissyt. Virheitä tuli aika paljon, mutta nyt saatiin jäähyjä karsittua edellisestä pelistä. Tähtipelaajat kaipaavat vielä pelejä alle, mutta erityisesti Tuomo Ruutu ja Timo Pärssinen olivat hyvin esillä tänäänkin. Kunhan kausi etenee, on joukkueelta luvassa aivan erilaista peliä ja hyvään tahtiin pisteitä.