Pelicansin kokenut kaarti edelleen kadoksissa, Bluesin nuoret ratkaisijan rooleissa

Jos Lahden Pelicansin kaksi edellistä ottelua olivat olleet maalirikkaita ilotulituksia, tänään Bluesia vastaan palattiin hieman tyypillisempään SM-liigakiekkoiluun. Lahdessa nähtiin tarkka ja loppuun asti tiukka kamppailu jonka Espoon Blues vei lopulta nimiinsä lukemin 2-1. Espoolaisten nuoriso-osasto esiintyi edukseen ja teki vierasjoukkueen molemmat maalit.

Hyvä lukija, kuvittele mielessäsi tyypillinen erä SM-liiga jääkiekkoa. Poista mielikuvastasi vaaralliset tilanteet, taklaukset, ylipäänsä yrittäminen, vauhti ja maalit. Voilá; olet juuri kuvitellut ottelun avauserän.

Erä oli selkeästi puuduttavin tällä kaudella Lahdessa nähdyistä enkä ollut mielipiteineni yksin. Jopa yleensä niin innokkaat seisomakatsomon pikkupojat poistuivat jäähallin käytäville kikkailemaan 15 minuutin kohdalla. Se kertoo paljon se.Loistavan ottelun pelannut Bluesin Sami Blomqvist oli koko erän positiivisesti harmaasta massasta erottunut pelaaja.

Kotijoukkueen passiivinen pelitapa yllätti myös Blues-luotsi Petri Matikaisen:

- Kyllä kotijoukkueen passiivisuus ja trap-pelaaminen yllätti kovasti. Koko erä meni molemmilta joukkueilta vähän sellaiseksi varovaiseksi kyttäilyksi.

5.divisioona tasosta takaisin liigakiekkoon

Molempien joukkueiden herääminen otteluun, katsojien onneksi, tapahtui toisessa erässä. Tilanteita rupesi syntymään molempiin päätyihin ja ottelun avausmaalista vastasi Pelicansin Mikko Kousa. Puolustajan röyhkeä nousu ja suoraviivainen ajo maalille palkittiin kauden toisella maalilla.

Avausmaalin jälkeen ote siirtyi vierailijoille ja tasoitus syntyi reilu minuutti johtomaalin jälkeen. Bluesin Aleksi Laakson liigauran ensimmäinen maali syntyi ylivoimalla upealla lyöntilaukauksella siniviivalta.

Vauhti ja yritys oli moninkertaista avasuerään nähden ja molemmilla oli tilaisuutensa siirtyä ottelussa johtoon. Lopulta voittomaaliksi jääneen 2-1 maalin teki kuitenkin vierasjoukkue. Jani Lajunen pääsi Pelicans-puolustuksen estelystä huolimatta iskemään paluukiekosta vieraat johtoon ajassa 35.16. Lahtelaisten maalinsuulle otteluun palannut Tommin Nikkilä oli tilanteessa vailla mahdollisuuksia. Nikkilä oli tyytyväinen joukkueensa puolustuspeliin, mutta hyökkäyspäässä etenkin viimeistely jätti toivomisen varaa:

- Kyllä meillä paikkoja oli, mutta ei vain laitettu sisään. Näitä pelejä aika harvoin voitetaan yhdellä maalilla.

Pussinokkien kiri viiden minuuutin mittainen

Pelicans sai viimeiseen erään kirivaihteen päälle, mutta valitettavasti vain liian myöhään. Viimeiset viisi minuuttia peli pyöri vimmatusti Blues-päädyssä mutta maalit jäi tekemättä. Yksi syy tähän oli vierasjoukkueen maalissa varmasti esiintynyt Iiro Tarkki. Toinen syy kotijoukkueen luokaton viimeistely. Laukaukset viimeisessä erässä kohti maalia tilastoissa kotijoukkueen eduksi 10-8, mutta Pelicansilla oli tämän lisäksi toista kymmentä ohilaukausta.

Ottelun lopussa nähtiin tunteita etenkin Blues-leirissä herättänyt tapaus, kun turhautunut Samuli Suhonen huitaisi päätössummerin jo soitua Blues-pelaajaa. Matikainen oli pelinjälkeen tilanteesta selvästi käärmeissään:

- Todella törkeää käytöstä. Suhonen sietäisi saada selkäänsä.

Pelicansin Mika Toivola oli tapahtumasta hieman vaitonaisempi:

- En nähnyt tilannetta, mutta kuulemani mukaan kysessä oli vain yhden käden huitaisu. Jos siinä tapahtui jotain pahempaa niin tapaus käsitellään joukkueen sisällä.

Ottelun tuomarikaksikko vihelsi tilanteesta Suhoselle pelirangaistuksen.

Pelicansia vaivaa edelleen koko syksyä hyvin kuvaava ongelma. Joukkueen "duunariosasto" hoitaa ruutunsa mallikaasti ja energisesti illasta toiseen, mutta vanhemmen kaartiin "tekijämiehet" uinuvat pahoin. Teemu Rinkinen ja Mikko Kousa ovat tällä hetkellä joukkueen kantavia voimia. Kaikki kunnia kavereille, mutta näin ei varmasti ajateltu joukkueen sisällä kauteen lähdettäessä. Herrat Jantunen, Paakkolanvaara ja Latvala ovat tehneet tällä kaudella yhteensä kolme maalia. Valmennusjohdon pitää saada näistä miehistä enemmän irti mikäli Lahdessa meinataan pelata keväällä pudotuspelejä eikä karsintasarjaa.

Bluesin otteet paranevat ottelu ottelulta niin kuin nuorelta joukkueelta sopii odottaakin. Joukkue tekee töitä kovalla asenteella ja etenkin kolmannen erän kypsä pelaaminen kovan paineen alla oli merkillepantavaa. Päävalmentaja Matikaisen sanoin: punainen lanka on löytymässä.