Lukko palasi voittojen tielle

Syyskuun viimeinen torstai päättyi Raumalla iloisiin tunnelmiin, kun tiistaisesta Blues-tappiosta sisuuntunut kotijoukkue Lukko voitti KalPan Kuopiosta lukemin 6-2. Isäntien sankareita olivat tällä kertaa joukkueen nuoriso-osastoon kuuluvat Petri Lammassaari kahdella maalillaan sekä tulokaskauttaan pelaava Esa Lehikoinen neljällä syöttöpisteellään.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä ja molempien joukkueiden hyökkäysalueilla järjesteltiin tilanteita. Alkuminuuttien jälkeen kuitenkin vierasjoukkue KalPa lisäsi liikettään ja kiekko pyöri enimmäkseen Lukon päädyssä. Isännät joutuivatkin ottamaan ensimmäisen jäähynsä ajassa 4.36, kun päätuomari Aleksi Rantala passitti Lammassaaren istumaan kaksiminuuttista koukkaamisesta.

KalPan ylivoima pyörikin aluksi melko hyvin. Rangaistusta oli kulunut reilu minuutti, kun kauden ensimmäistä ottelua pelanneelle kokeneelle Mika Strömbergille sattui kohtalokas virhe keskialueella. Kiekko pomppi Strömbergin lavassa, jonka seurauksena Esa Lehikoinen sai karvattua sen pois ja vapautti Pekka Saarenheimon ja Juha-Pekka Haatajan 2-1-hyökkäykseen.

Saarenheimon ratkaisu b-pisteiden kohdalla oli syöttö Haatajalle, joka siirsi kiekon yli jäihin menneen Tuomas Nissisen ajassa 5.38. Maali oli Haatajalle kauden neljäs ja samalla se oli Lukon kauden ensimmäinen alivoimamaali.

Ensimmäisessä erässä vielä kaksi osumaa

KalPa ei kotijoukkueen yllättävästä johtomaalista huolimatta lähtenyt peruuttelemaan, vaan painoi peliä jatkuvasti Lukon alueelle. Isäntien peli sekoittuikin tästä, eikä kotijoukkue saanut edes järkeviä syöttöjä aikaiseksi. Turhautuminen paistoi kotijoukkueen pelistä.

Turhautumisesta seuraa kovin usein henkilökohtaisia virheitä ja niin kävi tälläkin kertaa. Erän neljännellätoista minuutilla kiekko jäi pyörimään Lukon vaihtoaition eteen, eikä kukaan oikein tiennyt, mitä sille pitäisi tehdä. Saarenheimo koetti ottaa kiekon itselleen, mutta menetti sen kuitenkin kauden ensimmäistä liigaotteluaan pelanneelle Tommi Jokiselle.

Jokinen siirsi kiekon nopeasti ketjukaverilleen, niin ikään ensimmäistä otteluaan pelanneelle Toni Hyväriselle, joka lähti hyökkäämään Lukon puolustajien ihmetellessä. A-junioreissa maalintekijänä kunnostautunut Hyvärinen näytti, että ratkaisut onnistuvat myös miesten sarjassa. 19-vuotiaan kuopiolaisen rannelaukaus lähti lujaa b-pisteeltä ja yllätti Lukon maalissa pelanneen Petri Vehasen.

KalPa jatkoi hyviä otteitaan myös tasoituksen jälkeen ja moni varmasti oletti vieraiden siirtyvän johtoon kotijoukkueen sijasta. Tällä kertaa onnetar oli kuitenkin Lukon puolella ja ajassa 16.09 syntyi varsin erikoinen maali.

Tilanne sai alkunsa, kun Petri Lammassaari heitti kiekon KalPan hyökkäysalueella hieman siniviivan jälkeen harmittoman näköisesti kohti maalia. Matkalla kiekko osui Mika Viinasen lapaan, josta se kimposi kuopiolaismaalivahti Nissisen olkapään kautta maaliin. Toiseksi syöttäjäksi osumaan merkittiin Otto Honkaheimo. 2-1-lukemissa mentiin myös erätauolle.

Neljä maalia ja palohälytys

Toinen erä alkoi kotijoukkueen ylivoimalla, sillä Timo Salon ensimmäisen erän lopulla ottamaa rangaistusta oli vielä minuutti ja neljäkymmentä sekuntia jäljellä. Isännät aloittivatkin vahvasti. Erityisesti hyökkäysketju Lammassaari-Janis Sprukts-Mika Viinanen sai pelin pyörimään kauniisti kuopiolaisten päädyssä.

Vierasjoukkue oli pakotettu ottamaan toisen rangaistuksensa ja HIFK:sta KalPaan siirtynyt puolustaja Timo Seppänen lähtikin istunnolle hieman ennen kuin Salo oli tuomionsa kärsinyt.

Tällä kertaa Lukon ylivoima toimi, kun loisto-ottelun pelannut Lehikoinen löysi ovelalla poikittaissyötöllä b-pisteellä vapaana olleen Spruktsin. Latvialainen ei turhia odotellut, vaan siirsi kiekon välittömästi maaliin ohi myöhässä olleen Nissisen. Toisen syötön maaliin sai Mike Siklenka.

KalPa sai kuitenkin jälleen hyökkäyspelinsä nopeasti toimimaan. Vieraiden kuviot pyörivät hyvin jo Saarenheimon viidennellä minuutilla ottaman rangaistuksen aikana ja kruunu tälle tuli hieman jäähyn päättymisen jälkeen, kun entistä seuraansa vastaan pelannut Jarkko Kauvosaari runnoi itsensä päädystä ohi lukkopuolustaja Markus Nordlundin.

Kauvosaaren lavasta kiekko tuli maalin eteen Tuomas Kiiskiselle, joka survoi kuopiolaisten kavennuksen ajassa 28.51. Kauvosaaren lisäksi maaliin sai syöttöpisteen kultakypärä Jani Tuppurainen. Huonosti tilanteen pelannut Lukon Nordlund ei valmentaja Mika Toivolalta kiitosta saanut, vaan hänen paikkansa otti loppupelin ajaksi Juha Alén.

Erän puolenvälin kohdalla sattui erikoinen tilanne, kun hallissa alkoi soida palohälytyskello. Aluksi tuomarit eivät vaimeasti soinutta kelloa huomanneet ja peli jatkui normaalisti. KalPan puolustuksen tilanne ilmeisesti jähmetti, sillä Lukon Marko Luomala sai karvattua kiekon itselleen kuopiolaisten hyökkäysalueella ja lisäsi terävällä laukauksella Lukon johdon 4-2 lukemiin.

Maalin jälkeen ottelu keskeytettiin noin viideksi minuutiksi, kunnes hälytyskello saatiin pois päältä. Kyseessä oli mitä ilmeisimmin väärä hälytys, sillä ottelua jatkettiin tämän jälkeen normaalisti.

Ajassa 35.17 saivat kuopiolaiset kiekon Lukon maaliin ja nostivatkin kädet pystyyn maalin merkiksi. Päätuomari Rantala levitti kuitenkin saman tien kätensä, koska Jani Tuppurainen oli häirinnyt lukkovahti Vehasta. Kun Rantala tämän lisäksi antoi Tuppuraiselle vielä rangaistuksen estämisestä, kävivät tunteet kuopiolaisleirissä todella kuumina.

Tuppuraisen rangaistuksella oli kuopiolaisittain vieläkin ikävämmät seuraukset, kun vajaan minuutin ylivoimapelin jälkeen oli kotijoukkueella taas kädet kohti kattoa. Maalintekijän kunnostautui tällä kertaa Lammassaari, joka nappasi Lehikoisen vedosta kimmonneen kiekon itselleen, vei sen b-pisteiden väliin, josta veti matalan laukauksen ohi Nissisen. Toisen syötön maaliin sai Saarenheimo. Näin kolmanteen erään lähdettiin kotijoukkueen 5-2 johdossa.

Kolmas erä pelailua

Kolmas erä lähti nihkeästi käyntiin. Kummallakaan joukkueella ei mitään suuria hyökkäyshaluja näyttänyt olevan. KalPa pääsi kuitenkin ylivoimalle vajaan kolmen minuutin kohdalla, kun Lehikoinen otti laitataklauksesta rangaistuksen. Mitään ihmeellistä kuopiolaisjoukkue ei kuitenkaan Lehikoisen, eikä viisi minuuttia myöhemmin tulleen Shayne Toporowskinkaan rangaistuksen aikana saanut aikaiseksi.

KalPan Jeremy Stevenson koetti erän puolivälin tienoilla Lukon pelaajien henkistä kestävyyttä, kun hän Miikka Tuomaisen taklauksen jälkeen haastoi ensin Tuomaista tappeluun ja kävi sen jälkeen ärsyttämässä muitakin kentällä olleita sinipaitoja koukkimalla ja puhumalla jostain aivan muusta kuin säätiloista. Tilanteista olisi Stevensonin ehkä voinut pistää rauhoittumaan pariksi minuutiksi, mutta Rantala ei kuitenkaan yhdysvaltalaishyökkääjän tekemisiin puuttunut.

Seuraavan rangaistuksen KalPa kuitenkin otti, kun Teemu Virtala otti erän puolivälin jälkeen rangaistuksen koukkaamisesta. Ylivoimalla paras paikka siunaantui Lehikoiselle maalin kulmalle, mutta KalPan puolustus sai kuitenkin mailan väliin jättäen nuoren miehen ensimmäisen liigamaalin vielä toistaiseksi odottamaan itseään.

Yhden tehopisteen Lehikoinen ottelussa kuitenkin vielä saalisti. KalPan otettua yllättäen erän lopulla kolmanteen erään vaihdetun Mika Oksan pois maalilta, pääsi Petri Lammassaari Lehikoisen ja Toporowskin esityöstä tälläämään kiekon tyhjään maaliin sinetöiden ottelun loppulukemiksi 6-2 ja palauttaen kettujoukkueen voittojen tielle huonosti menneen Blues-pelin jälkeen.

Pressitilaisuuden löpinät

Lehdistötilaisuudessa paikalla olivat molempien joukkueiden päävalmentajat, sekä neljä maalia syöttänyt Esa Lehikoinen. Ensimmäisen puheen vuoron käytti KalPan Pekka Virta.

- Hyvin lähdettiin tähän peliin. Kyllähän sen ensimmäisen erän torjunnoistakin näkee, että oltiin pirteämmällä jalalla liikkeellä. Tänään vaan vastustaja käytti paikat paremmin.

- Erikoistilanteissa meillä lopulta ne suurimmat ongelmat on. Yv-av-suhde on aivan aneeminen. Kyllä tänään taas kaveri näytti, miten noita tilanteita kuuluisi pelata. Kyllähän me kaivattaisiin ratkaisijaa tuonne porukkaan, mielellään ulkomailta.

Jotain positiivistakin Virta pelaajistaan löysi.

- Meidän kolmos-nelosketjut olivat tänään hyviä, eli nämä nuoriso-osaston kaverit. Hyvä tietää, että on ratkaisijoita, jos sattuu pahempi loukkaantumissuma tulemaan, Virta kehui.

Lukon valmentaja Mika Toivola oli luonnollisesti tyytyväinen voittoon, mutta löysi jotain negatiivistakin.

- Henkilökohtaisia virheitä tuli tänään aivan liikaa varsinkin puolustuspäässä. Siellä otetaan vähän turhan kovia riskejä noiden syöttöjen kanssa.

- Ensimmäisestä erästä olen Pekan kanssa samoilla linjoilla. Oltiin kipsissä siinä, mutta hyvä oli huomata, ettei lopulta jääty kuitenkaan luistelussa jalkoihin.

- Blues pelistä parannettiin kuitenkin huimasti. Silloin tuli maaleja nolla. Nyt niitä tulikin jo enemmän.

Paikalla olleesta Lehikoisesta Toivolalla oli myös positiivinen mielipide.

- Kaveri on tehnyt hyvän nousun seitsemännestä puolustajasta ykköspariin. En nyt kuitenkaan viitsi liikaa alkaa kehua, kun mies istuu tuossa vieressä, ettei rupea kopissa leijumaan.

Ottelun hahmo itse oli vaatimattomalla päällä.

- No tänään sattui kiekko pomppimaan hyvin minulla, en ole yleensä hirveästi tehopisteillä juhlinut.

- Liigakiekko on ollut Mestikseen verrattuna vauhdikasta. Kaverit on paljon taitavampia, mutta hyvin olen toistaiseksi pysynyt mukana.

- En olisi kyllä ennen kauden alkua voinut ajatellakaan, että pelaan ykkösparissa. Tavoite oli vain päästä pelaamaan liigassa. Taistelu pelipaikoista on kuitenkin edelleen kovaa, joten ei tässä auta yhtään jäädä lepäilemään, Lehikoinen totesi.

Lehikoinen ja kumppanit kohtaavat seuraavaksi ylihuomenna lauantaina HIFK:n Helsingissä. KalPa sen sijaan ottaa kotijäällään mittaa toisesta pääkaupungin joukkueesta, Jokereista niin ikään lauantaina.