Nieminen HIFK:n sankari

LIIGA / Raportti
HIFK:n maalilla loisto-ottelun pelannut Jani Nieminen oli kentän kuningas Kuopiossa. KalPa tuhri omat ylivoimansa ja vierailija rankaisi tehokkaasti maalin edestä. Arvokkaat sarjapisteet matkasivat pääkaupunkiin.

Kuopiossa SM-liiga palasi tauolta tapahtumarikkaalla ottelulla. Värikkäiden vaiheiden jälkeen HIFK onnistui kaatamaan KalPan maalein 1-3. Ottelun sankarista ei ollut suurta epäselvyyttä, kun Jani Nieminen torjui miltei kaiken mahdollisen.

- Lämmin tuli tänään. Jouduin paljon liikkumaan, kun oli paljon alivoimaa. Siinä se hiki sitten tulee, myhäili tyytyväinen Nieminen ottelun jälkeen.

Helsinkiläisten maalivahtiongelmasta on aivan turha puhua, jos Nieminen jatkaa samalla tasolla. KalPa ei löytänyt millään lääkkeitä helsinkiläisvahdin ohittamiseen.

KalPa painoi päälle, mutta HIFK teki maalin

Ottelun alusta näki, että kotijoukkue tuli vauhdilla peliin. HIFK puolestaan lähti liikkeelle maltillisella keskialueen tukkimisella. Molempien joukkueiden intensiteetti kaukalossa oli kovalla tasolla.

- Meillä oli teemana hyvä henki ja taistelutahto. Onnistuimme mielestäni niissä asioissa erinomaisesti, kertoi IFK:n päävalmentaja Kari Jalonen ottelun päätyttyä.

Helsinkiläisvieraat eivät näyttäneet minkäänlaista vieraskoreutta, kun HIFK käytti harvat maalipaikkansa murhaavan tehokkaasti. Tasakentällisin vierailija sai ensimmäisen laukauksensa maalia päin, kun ottelua oli pelattu 17.23. Silti ensimmäisen erätauolle lähtiessä HIFK lähti johtoasemasta.

KalPa hölmöili itsensä kahden miehen alivoimalle erän alkupuolella, ja HIFK rokotti välittömästi. Ilkka Heikkinen siirsi kiekon poikittain siniviivalla Ilkka Pikkaraiselle. HIFK:n hyökkääjä laukoi kiekon biljardilla kaukalon päädyn kautta Kim Hirschovitsille, jolla oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. Pikkaraisen komea syöttö näytti tarkoituksenmukaiselta, mutta miehen omien sanojen mukaan asia ei ollut niin.

-Pakko sanoa, että en yrittänyt, mutta onneksi kävi kerrankin näin päin, tuumaili Pikkarainen komeaa syöttöään.

Ensimmäisessä erässä KalPan parhaat maalipaikat muodostuivat Sami Kapaselle, Aatu Hämäläiselle, Kalle Sahlstedtille ja Joonas Riekkiselle. HIFK:n maalilla koko ottelun paras pelaaja Nieminen oli kuitenkin täysin ohittamaton.

- Hyvin lähdimme otteluun. Joukkue oli energinen ja vauhtia riitti. Yhtäkkiä olimme kahden miehen alivoimalla ja vastustaja kuittasi heti. Loppupeli sitten oli vuorotellen yli- ja alivoimaa, kertaili KalPan päävalmentaja Pekka Virta ottelua.

KalPa iski tasoihin värikkään erän loppusekunneilla

Ottelun toinen erä oli melkoista KalPan pyöritystä. HIFK otti erän aikana kolme kaksi minuuttista, Toni Söderholm sai ottelurangaistuksen arvoisen suihkukomennuksen ja Hannu Pikkarainen mussutti itsellensä kymmenen minuutin käytösrangaistuksen.

Erän puhuttavin tilanne oli, kun Söderholm lanasi vauhdilla kyynärpää edellä KalPan Teemu Hartikaisen laitaan. Ottelun erotuomarikaksikko Jyri Rönn-Antti Hämäläinen eivät epäröineet heittää IFK:n puolustajaa suihkunpuolelle.

KalPa rakensi ylivoiman aikana muutaman maukkaan maalipaikan, mutta Nieminen vierailijoiden maalilla ei lopulta ollut yllätettävissä. Kuopiolaisten maalilla Mika Oksa sai värjötellä toisen erän miltei työttömänä.

- Tokassa erässä oli paljon alivoimaa, kun otettiin tyhmiäkin jäähyjä. Tosin tuomaritkin antoivat vähän kyseenalaisia jäähyjä, mietiskeli Nieminen.

KalPan puolustaja Ville Varakas iski lopulta helpottavan tasoituksen kotijoukkueelle. HIFK:n kasvatti laukoi kiekon ranteella maalin alakulmaan. Samalla mureni Niemisen unelma nollapelistä.

HIFK tehokas maalinedessä

Ottelun kolmas erä oli edelleen KalPan pienoista hallintaa. Tosin helsinkiläisvieraat sumputtivat maalintekosektorin tehokaasti.

Ratkaisun makua alkoi olla ilmassa, kun vierailijoiden Ilkka Pikkarainen vei ylivoimalla HIFK:n johtoon. Hyökkääjä parkkeerasi itsensä maalin eteen ja Hirschovits tarjoili namupassin laiturilleen.

Illan viimeisen maalin viimeisteli puolestaan Matias Loppi maalinedustalta Dan Hackerin komeasta poikittaissyötöstä. Helsinkiläiset tekivät kaikki maalinsa oikeaoppisella maalinedustapelaamisella.

- Ainahan me olemme maalin edessä kovia. Hyökkäyspäässä pitää tietenkin mennä maalin eteen, että saa maaleja aikaiseksi, tiivisti Pikkarainen itsestään selvyyden.

Ottelun loppu oli silkkaa kosmetiikkaa, kun KalPa ei saanut viimeistä kirivaihdetta päälle. HIFK kuittasi järkevällä pelillä ja Niemisen loisto-otteilla tärkeät pisteet.

- Nieminen on tuonut stabiilin tilanteen maalivahtipeliimme. Hän antaa meille mahdollisuuden voittaa otteluita. Toisessa erässä Niemisen otteet olivat huippuluokkaa, kertoi Jalonen kentän parhaasta pelaajasta.

Tuomarit puhuttivat - mitä ratkaisuksi?

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa tuomaritoiminta herätti monipuolista keskustelua. Oikean linjan löytäminen tuntuu olevan mahdotonta. Kumpikaan valmentaja ei ollut täysin tyytyväinen illan tuomarikaksikkoon.

- Tuomaritoiminnassa on kehitettävää. Toivotaan, että kevättä kohti paranee ja tuomari eivät ole jäällä sotkemassa, tuumaili Jalonen.

Jalonen ei halunnut enempää kommentoida tuomarityöskentelyä median edessä. Kuopiolaisten valmentaja Virta puolestaan heitteli avoimesti kysymyksiä otteluvalvoja Kari Niemiselle jääkiekkoilun ja tuomarityöskentelyn suunnasta.

- Mihin suuntaa lajia halutaan kehittää? Jäähyjä ei voi oikeastaan tuota enempää antaa. Me harjoiteltiin tauolla jääkiekon pelaamista. Nyt kaukalossa suurin osa oli vain yli- tai alivoimaa, tiivisti Virta.

- Eikö säännöt ole tehty suojelemaan pelaajia? Nyt meillä on 3-5 pelaajaa poissa, kun näin ei ole. Nostan hattua seuran talousmiehille, jotka rakentavat joukkuetta pienillä resursseilla, kun osa on aina sivussa loukkaantumisien vuoksi, lopetti Virta.

» Lähetä palautetta toimitukselle