TPS nujersi Kärpät

Turun palloseura kävi hakemassa pisteet Oulun Kärpiltä lauantai-illan ottelussa. Voitto oli TPS-luotsi Kai Suikkaselle ensimmäinen Oulusta. Voittomaalin maalirikkaassa ottelussa laukoi Antti Halonen ylivoimalla toisessa erässä. Ottelun varsinainen ratkaisu tapahtui kuitenkin ensimmäisessä erässä, jonka vieraat veivät tyylipuhtaasti 3-0.

Ottelun ensimmäiseen erään luisteli valmiiksi lyödyn näköinen kärppäjoukkue. Luistelu ei ollut perinteiseen tapaan lennokasta, eivätkä syötöt napsahdelleet kohdalleen. Tämän lisäksi pelaajat eivät pyrkineet tekemään itseään pelattaviksi, joten kotijoukkueen alku näytti varsin synkältä.

Vierasjoukkue TPS tuli otteluun puolustuksen kautta. Ensimmäinen viisiminuuttinen olikin varsin sekavaa, ennen kuin turkulaiset huomasivat Kärppien vaisuuden. Tämän jälkeen alkoikin varsin yksipuolinen näytös.

Kai Suikkanen löysi ottelun ensimmäisen erän vahvan esityksen syyn omasta tekemisestä.

- Me saatiin erittäin hyvä alku ja mun mielestä me pelattiin erittäin hyvä erä, Suikkanen ynnäsi vahvaa alkua.

- Numerot ehkä hieman mairittelee meitä ekassa erässä, vähätteli Suikkanen joukkueen suoritusta.

Hunajata

Vierailijoiden loistokkaan ensimmäisen erän maalisikermän aloitti puolustaja Markus Nordlund ylivoimalla. Aluksi Nordlund harjoitteli maalausta Aki Uusikartanon syötöstä lakaisten kiekon tyhjästä maalista ohi. Nordlund käänsi tähtäimestä pari napsua sivulle ja identtinen kuvio toistui muutamaa sekuntia myöhemmin. Nordlund maalasi tyhjän maalin ammottaessa takatolpalta. Uusikartanon lisäksi toinen syöttäjä oli Michal Birner.

Toinen maali syntyi ajassa 17.39. Kärppien tähtipuolustaja Teemu Aalto laiskotteli omalla siniviivalla ja TPS-hyökkääjä Jarkko Hattunen kaivoi hyökkäysalueen siniviivan tuntumassa Aallolta kiekon pois. Hattunen toimitti kiekon Ilari Filppulalle, joka sivalsi pelivälineen ratkaisevan tuntuisesti Tuomas Tarkin selän taakse maalin edestä.

Turkulaisten kolmatta maalia sai kärppien paluumuuttaja Kimmo Koskenkorva vuorostaan ihastella jäähypenkiltä. Koskenkorva kahvasi erän viimeisellä minuutilla hyökkäyspäässä karvatessaan Joonas Järvistä ja joutui ansaitusti istunnolle. Hienoa ylivoimapeliä esitellyt TPS sai jälleen välittömästi rauhoitettua kuvionsa ja rakensi maalipaikan pikaisesti. 0-3 osuman pohjusti Tuomas Suominen lähettämällä ohjurin maalille, joka päätyi Tarkin suojien kautta Uusikartanolle. Uusikartano ei kiekkoa jäänyt ihastelemaan, vaan suti sen Tarkin suojien läpi maaliin.

Toiseen erään luisteli jälleen nälkäinen ja uuttera TPS. Jo erän ensimmäisellä minuutilla Uusikartano luistelee hölmistyneen kärppäpuolustuksen keskeltä maalille pahantekoon. Myöhässä tilanteeseen tullut Justin Forrest huitoi itselleen rangaistuksen ja siirretyn rangaistuksen aikana Uusikartano löi kiekon maaliin. Tuomarin hätäisen tuntuinen pelinkatkaisu pelasti kotijoukkueen kuitenkin takaiskulta ja maali hylättiin.

TPS oli kuitenkin läpi ylivoiman lähellä korjata erehdystä. Kiekko liikkui hyvin ja tilanteita sateli. Neljättä maalia piti kuitenkin odotella vielä erän kuudennelle minuutille, kun harvakseltaan hyökännyt kotijoukkue pohjusti vierailijoiden osuman. Koskenkorva pyöri hyökkäyspäässä ja yritti syöttää kiekkoa viivaan. Syöttö ei kuitenkaan onnistunut toivotulla tavalla vapauttaen Jarkko Hattusen puhtaaseen läpiajoon. Hattunen nosti kiekon hallitusti yläkulmaan läpiajon päätteeksi.

Maalin jälkeen TPS pääsi vielä kertaalleen ylivoimalle Antti Aarnion huidottua itsensä jäähylle. Tilanteesta eri mieltä oli kärppäkapteeni Ilkka Mikkola, joka kauden ensimmäisessä pelissään mussutti itsensä 10 minuutin käytösrangaistukselle. Aarnion jäähyn aikana paras maalintekotilanne syntyi yllättäen Kärpille, kun Pavel Rosa tarjoili upealla syötöllä Kristian Kuuselan läpiajoon. Kuuselan yritys oli terävä, mutta David Leggio TPS-maalillaan hoiti tilanteen mallikkaasti.

Pientä toivoa kotileirille

Edellisessä kotiottelussaan nollille jäänyt Kärpät sai toisen erän puolivälissä vihdoin liennytystä maalinteon tuskaansa. Kärppien ylivoima jauhoi ja tilanteitakin syntyi. Lopulta kuivan kauden päätti Juho Jokinen, jonka lyöntilaukaus suoraan syötöstä painui TPS-maalin alanurkkaan. Tämä aloittikin kotijoukkueessa uuden taistelun, jonka harvalukuinen kotiyleisö palkitsi kannustuksellaan.

Kesken kotijoukkueen painostuksen vierailijat iskivät jälleen. Birner ja Jens Skålberg petasivat laukaisupaikan Antti Haloselle, jonka laukaus painui helpohkosti Tarkin ohi maaliin. Osuma jäi lopulta voittomaaliksi.

Kotijoukkue oli kuitenkin päättänyt palkita yleisön kannustuksen yrityksellä ja heti seuraavassa vaihdossa tapahtui jälleen. Pitkän poissaolon jälkeen paluun tehnyt Mika Viinanen kuskasi kiekon hyökkäysalueelle ja veti jarrut kiinni. Viinanen tarjoili toiseen aaltoon Rosalle, jonka laukaus painui vastustamattomasti ylänurkkaan. Maali oli Rosalle ensimmäinen kärppäpaidassa.

Toisen erän jälkimmäistä kymppiä hallinnut Kärpät pääsi vielä pariin kertaan ylivoimalle. Uutta voimaa saanut kotijoukkue painoi peliä sinnikkäästi kohti vastustajan maalia ja erän lopussa työ toi tulosta. 15 sekuntia ennen erän päätössummeria Ossi-Petteri Grönholm ampui siniviivalta ja Pekka Saarenheimo oli ensimmäisenä paluukiekolla. Saarenheimo siirsi kiekon vielä takatolpalle Koskenkorvalle, joka nosti pelivälineen tyhjään maaliin.

Kolmannessa erässä Kristian Kuusela otti alkajaisiksi ohjat käsiinsä. Kuusela purjehti koko kentän läpi ja punnersi vahvasti maalille. Päättäväisyys palkittiinkin maalin muodossa ja TPS-johto kutistui lukemiin 4-5. Kärpät painoi tämän jälkeen peliä kohti TPS-maalia, mutta maalipaikat alkoivat olla harvassa. TPS pyrki pelaamaan paineenkin alla rauhallisesti, eikä menettänyt itseluottamustaan missään vaiheessa, vaikka maalitaululla ei enää selkeää johtoa ollutkaan.

Viimeinen niitti

Vierailijoiden rauhallisuus toikin toivottua tulosta kolmannen erän puolivälissä. Kuin varkain TPS pääsi keskeyttämään Kärppien painostuksen ja aloitti omansa. Pienen pyörityksen jälkeen Antti Ylönen purki kiekon oman maalinsa edestä katsomoon ja joutui pelin viivyttämisestä istunnolle. Tätä tilaisuutta ei kovassa iskussa ollut TPS-ylivoima päästänyt käsistään vaan viimeisteli vain 12 sekunnin ylivoimapelin jälkeen taululle tylysti 4-6. Tehokkaasti häärännyt Birner sai kahdelle maalisyötölleen kruunun maalin muodossa ja syöttäjinä toimivat myöskin tehokkaina hääränneet Uusikartano ja Nordlund.

Ottelun loppu oli enää muodollisuus. TPS ei päästänyt Kärppiä maalintekoon ja Mike Radja tyylitteli tyhjiin loppulukemat 4-7.

Ottelun joutui lopettamaan kesken kärppäpakki Atte Ohtamaa. Kärpiltä tippui myös ennen ottelua nuori Joonas Donskoi lihaskrampin vuoksi.

Matti Alatalo ei ollut tyytyväinen suojattiensa esitykseen.

- Seitsemän maalia omiin kertoo meidän puolustuksesta kaiken oleellisen, manasi Alatalo.

- Noin paljon kun annetaan eteen niin melkoisia temppuja pitää esittää päästäkseen vielä mukaan. Tietysti valon pilkahduksen toi muutamat onnistumiset, että tehtiin neljä maalia, mutta ei tähän voi olla ollenkaan tyytyväinen.

Turkulaiskäskijä Suikkanen harmitteli myös ottelun maalimäärää.

- Vähän liikaa meni tänään omiin, mutta taisi kaverille mennä vieläkin pari enemmän, Suikkanen heitti.

- Ensimmäinen voitto Oulussa liigavalmentajana ja siitä voisi keksiä kaikenlaisia korulauseita. Lopulta tämä oli kuitenkin vain yksi ottelu muiden lomassa, kommentoi Suikkanen suoritustaan.