Laajalla rintamalla

Oulun Kärpät nousi SM-liigan kärkeen kaatamalla kotona Turun Palloseuran lukemin 5-2. Ratkaisijaksi nousivat oululaisten kakkos- ja kolmosketjut, jotka takoivat ottelun kaikki kärppämaalit. TPS pyristeli mukana vielä ensimmäisessä erässä, mutta kotijoukkue jyräsi lopulta maalit kovalla prosentilla.

Loistavan alkukauden pelannut Kärppien ykkösketju Michal Brosin johdolla oli tiistai-illan ottelussa TPS:aa vastaan poissa parrasvaloista, kun show'n varastivat tauon jälkeen tasoaan nostaneet Tommi Paakkolanvaaran ja Kalle Sahlstedtin kentälliset. Viisikot pistivät jo ensimmäisessä erässä turkulaisia kuokkaan iskemällä paikoista maalit.

- Ykkösketjumme on kantanut meitä ja ollut tehokas. On hyvä, kun Sahlstedtin ja Paakkolanvaaran ketjut toivat peliin syvyyttä ja nelosketjumme oli myös hyvä, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen kiitteli.

TPS-vahti Juha Kuokkaselle ottelun alku oli synkkä. Kaksi ensimmäistä vetoa ja tilannetta johtivat maaliin ja ensimmäiset torjunnat, kaksi kappaletta, tulivat vasta erän lopussa. Kuokkasta maaleista ei voi kuitenkaan syyttää, sillä niille hän ei voinut käytännössä mitään.

Ottelun avausosumassa Paakkolanvaara jätti kiekon Ondrej Kratenalle, joka painoi TPS-maalille. Tshekkitaituri kiersi maalin taakse ja palautti kiekon Paakkolanvaaralle, joka tälläsi vapaasti lukemiksi 1-0.

Seuraavassa maalissa Kärpät pääsi varkain 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Sahlstedt tarjoili kiekon Teemu Normiolle, joka täräytti suoraa syötöstä oululaisten toisen osuman. Tilanteessa TPS-pakki Lee Sweatt ei pelannut kumpaakaan miestä pois.

Kärppien kahdesta maalista huolimatta TPS oli ensimmäisessä erässä pirteä. Se lähti liikkeelle hyvällä jalalla, mutta ei pystynyt hyödyntämään tätä kunnon maalintekotilanteisiin. Oululaisten viisikkopuolustus oli välillä tuuliajolla, kun turkulaiset loivat painetta. Etenkin molempien ykkösketjujen ollessa jäällä painopiste oli Kärppien päädyssä.

- Tulimme peliin hyvin mukaan, mutta Kärpät teki jämäkästi kahdesta paikasta kaksi maalia. Hyvä 20 minuuttinen, mutta sitten kolme maalia vei meiltä uskon, junaan kiirehtinyt turkulaisvalmentaja Hannu Virta kommentoi.

Kaikki onnistui

Jos Palloseuralla ei käynyt edes tuuri, niin Kärpillä tuntuivat kaikki kiekot pomppivan sisään. Maalit olivat kuitenkin taidokkaita tekomaaleja, joissa kahdessa seuraavassa arkkitehtinä toimi loistoillan pelannut Kratena.

Kärpät siirtyikin heti toisen erän alkuun 3-0-johtoon, kun Kratena syötti jälleen maalin nurkilta ja maanmies Jan Novak laukoi tulisesti kohti Kuokkasta. Kiekkoon pääsi osumaan matkalla Kristian Kuusela, jolle maali maistui kuuden pelin nollasarakkeen jälkeen.

TPS tarttui peliin vielä mukaan Novakin rangaistuksen aikana, kun Tomas Sinisalon viivasta laukoma kiekko muutti suuntaa Markku Hurmeen mailasta ja painui ohi Tuomas Tarkin.

Kärpät kuittasi kuitenkin nopeasti myös ylivoimalla. Kratenan syötöstä kauden avausmaalinsa pommitti maalikehikon kautta sisään puolustaja Topi Jaakola.

Ja kun kulkee, niin sitten kulkee. Seuraava kärppäosuma syntyi muutama kymmenen sekuntia Jaakolan tykityksen jälkeen. Mikko Lehtonen heitti laidasta kiekon maalille, jossa se kimposi Sahlstedtin kautta sisään lukemiksi 5-2.

Kärpät esitti taidokasta pelaamistaan laajalla rintamalla, eikä TPS pystynyt enää vastaamaan tähän ensimmäisen erän tapaan.

- Saimme pelissä teemamme näkyviin: kaksi riistomaalia ja kaksi suoralla hyökkäyksellä, missä olivat voiton avaimet. Paakkolanvaaran ketju oli suunnannäyttäjänä, Jalonen hekumoi.

Turkulaiset kaunistelivat vielä lukemia toisen erän lopussa jälleen Novakin jäähyn aikana. Tälläkin kertaa viivasta tullut laukaus ohjautui sisään. Asialla oli Tuomas Suominen, joka räppäsi Sweattin laukauksen väliin.

Kärpät oli kokonaisuutena parempi

Ottelu kääntyi oululaisten eduksi pitkälti paremman viimeistelyn ja maalintekotilanteiden luomisen kautta. Joukkue liikkui toisesta erästä lähtien Palloseuraa paremmin, ajoitti liikkeensä oikein, voitti kaksinkamppailuja ja pystyi pelaamaan ottelun loppuun kaikilla neljällä kentällä.

- Onnittelut Kärpille: se on jämäkkä ammattilaisjoukkue. Meillä on paljon töitä vielä edessä, ja tämä oli hyvä oppitunti pojille, Virta sanoi.

Kärpät teki ottelun loppuun kokoonpanoonsa pienen muutoksen. Kaksi erää kaukalossa haahuillut Hannes Hyvönen joutui vilttiin ja tilalle Brosin ja Janne Pesosen rinnalle nostettiin Mikko Alikoski.

- Ei jaksanut keskittyä pelaamiseen. Otettiin uusi mies tilalle, Jalonen kertoi.

Kärpät siirtyi voiton myötä sarjakärkeen pisteen erolla toiseksi tipahtaneeseen Lahden Pelicansiin.

- Sarjakärjessä olo nostaa tietysti itseluottamusta. Olemme jaksaneet tehdä laadukkaasti töitä, Jalonen totesi tyytyväisenä.

Ottelun päätuomarikaksikko Tom Laaksonen-Sami Partanen selvisi linjatuomarikaksikko Isometsien kanssa illasta moitteitta. Kaksi siististi pelannutta joukkuetta antoivat taidon puhua puolestaan törttöilyjen sijaan.

Kotikaukalossa hyviä otteita tällä kaudella esittänyt TPS saa vastaansa torstaina Tampereen Ilveksen. Kärpät jatkaa kotikamppailuja samoin torstaina, kun vieraaksi saapuu Helsingin IFK.