Paluu sorvin ääreen

LIIGA / Raportti
Oulun Kärppien ja Hämeenlinnan Pallokerhon välinen mittelö ei jättänyt ketään kylmäksi, sillä tuomareiden toiminta tahtoi varastaa show:n hyvän ottelun pelanneilta joukkueilta. Ottelun lukuisista ylivoimista Kärpät käytti omansa tehokkaammin hyväkseen, joka sinetöi voiton kotijoukkueelle.

Ottelu lähti käyntiin kuten yleensä pidempien taukojen jälkeen on tapana ollut, kun molemmat joukkueet hakivat vielä askelmerkkejään. Ensimmäisellä minuutilla nähtiin kuitenkin ikävä loukkaantuminen, kun Kärppien Kristian Kuusela taklasi HPK:n Joonas Vihkoa puhtaasti, mutta epäonnekseen Vihko sai tilanteessa aivotärähdyksen.

- Vihko oli tilanteessa mielestämme kiekoton pelaaja, joten katsomme nyt tilanteen vielä nauhalta uudemman kerran ja päätämme jatkotoimenpiteistä, oli HPK:n apuvalmentaja Jussi Tapola tapahtuneesta toista mieltä.

Erä ei muodostunut klassikoksi, vaikka dramaattinen alku olisi hyvästä alkusoitosta käynytkin. Kumpikaan joukkue ei tahtonut saada hyökkäyspeliään kulkemaan, mutta puolustustyö sujui sen sijaan paremmin. Erän muutamat ylivoimat eivät ottaneet onnistuakseen kummaltakaan joukkueelta, vaikka Kärppien ykköskentällinen muutamia väläyksiä esittikin, joten erätauolle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Aina sattuu, kun tapahtuu

Toisen erän alusta alkoi näyttää siltä, että kotijoukkueen luistin alkaa kulkemaan Oulussa totutulla tavalla. Kärpät sai paremmin luotua maalipaikkoja HPK:n laadukkaasta puolustustyöstä huolimatta, mutta edes erän ensimmäisellä ylivoimalla Kärpät ei saanut kiekkoa toimitettua erinomaisesti pelanneen Teemu Lassilan selän taakse.

Ottelun erikoisin tilanne nähtiin erän puolivälin tienoilla, kun Marko Tuulolan jouduttua jäähyaitioon päähänkohdistuneen taklauksen johdosta. HPK:n vaihtoaitioon tuomittiin hieman harvinaisempi toimihenkilön ottelurangaistus. Otteluvalvojan kertoman mukaan HPK:n aitiosta olisi suusanallisen alatyylin kommentoinnin lisäksi näytetty kansainvälistä käsimerkkiä erotuomarille, josta syystä Jari Kaarela marssitettiin pukukoppiin.

Kärpät ei jättänyt annettua kahden miehen ylivoimaansa käyttämättä, johon kotijoukkue sai kyllä ylimääräistäkin apua, kun Ville Viitaluoman maila katkesi heti ensimmäisessä aloituksessa. Kärppien ylivoima toimi erinomaisesti ja lopulta lukuisten läheltä-piti-tilanteiden jälkeen Jari Viuhkola toimitti Lassilalta ponnahtaneen irtokiekon verkon perukoille.

Kärpät jatkoi etumatkaansa Kaarelalle tuomitun viiden minuutin jäähyn aikana, kun joukkueessaan ensiesiintymisen tehnyt venäläispuolustaja Dmitri Jushkevitsh laukoi Lassilan jalkojen välistä ensimmäisen maalinsa SM-Liigassa. Viisiminuuttisen kuluttua HPK:n Mikko Mäenpää jatkoi joukkueensa jäähytilastoa huitomisellaan, mutta Viuhkolan lukuisista tarjoiluista huolimatta niin Pavel Rosa kuin Vesa Viitakoskikaan eivät saaneet kiekkoa toimitettua maaliin saakka. Lassila oli päättänyt sulkea kotijoukkueen maalihanat lukuisilla huipputorjunnoillaan.

Kärppien karattua johtoonsa pääsi myös HPK kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta, kun tuomarikaksikko päätti tasapuolisuuden vuoksi viheltää jäähyjä välillä Kärpillekin. Kärpissäkin erinomaista laukaustaan ylivoimassa tehokkaasti käyttänyt HPK:n kapteeni Jukka Laamanen osoitti tarkkuuden olevan entisellään, kun hänen kova laukauksensa painui Tuomas Tarkin vartioimaan maaliin. Kauaa ei ehtinyt kulua HPK:n kavennuksesta, kun Karjala-turnauksessakin erinomaisesti esiintynyt Mäenpää laukoi erän viimeisellä minuutilla joukkueensa tasoihin ylivoimaosumallaan.

Vierailija tuhlailee

Jos edellisessä erässä Kärpät syyllistyi selvien maalipaikkojen tuhlailussa, syyllistyi HPK siihen viimeisessä erässä. Erän ensimmäisellä minuutilla kiekko oli karata Tarkin torjunnasta maaliin, mutta Atte Ohtamaa pelasti kiekon lähes maaliviivalta. HPK oli erän alussa selvästi niskan päällä, mutta maalinteko tuntui liian vaikealta hyvistäkin paikoista huolimatta. Kärppien puolustus oli todella pahasti helisemässä välillä, kun HPK:n kaksi ensimmäistä kentällistä olivat jäällä.

Kolmas erä ehti yli puolen välin, kun HPK sortui hieman liiankin innokkaaseen hyökkäämiseen. Jushkevitsh käänsi suunnan syötöllään toiselle joukkueessa ensiesiintymistään tekevälle Lukas Kasparille, joka karkasi koko kentällisen kanssa ylivoimahyökkäykseen. Kasparin ratkaisu kertoi omalla tavallaan, miksi hänen laukaustaan pidetään vahvuutena. Kova ja tarkka laukaus kilpikäden puolelle oli mahdoton otettava Lassilalle, joten hieman yllättäen Kärpät olikin karannut johtoon.

Kauaa ei ehtinyt Kärpät ihmetellä johtoon pääsemistään, kun Mika Viinasen kentällisellä petti puolustuspeli pahasti. HPK kiitti Kärppien seisoskellessa ja Aleksi Holmbergin laukaus painui maaliin. Totta puhuen Tuomas Tarkki saa ottaa tästä maalista ison osan omalle kontolleen, vaikka kentällinen edessä hänet yksin jättikin.

Tasatilanteessa HPK oli edelleen aktiivisempi ja hallitsevampi osapuoli ottelussa, kun Kärpiltä ei tahtonut edes yksinkertaiset syötöt onnistua. Kärpät pääsi kuitenkin HPK:n ylihyökkäämisen vuoksi muutamiin ylivoimahyökkäyksiinkin, mutta tuloksetta. Pekka Saarenheimon ja Kasparin karattua yhteen Kärppien ylivoimahyökkäyksistä erässä, oli Tuulolan otettava rangaistus maalin estämiseksi. Ylivoiman aikana myös Mäenpää sortui hieman erikoiseen estämiseen ja Kärpät pääsi jälleen kahden miehen ylivoimalle. Viuhkolan johtaman ylivoimakentällisen peli oli jälleen tehokasta, kun Kuuselan laukaus viuhui tulisesti suoraan päätylaudoitukseen ja siitä suoraan takatolpalla päivystäneen Viuhkolan lapaan.

Erän viimeisellä minuutilla Ossi-Petteri Grönholm hölmöili ensin itsensä ensin jäähylle, sekä siitä suoraan päätyovesta pihalle käytösrangaistuksen saattelemana. HPK käytti aikalisänsä ja Lassila sai luistella pelaaja-aitioon. Kärppien nelikko hoiti tehtävänsä kuitenkin melko vaivatta ja kolme pistettä jäivät Ouluun.

- Ikävä loppu, sillä me olimme kolmannessa erässä parempia, Tapola summasi ottelua.

- Hermostunut alku, kun uudet miehet jännittivät meitä ja me heitä. Hieno marraskuun aloitus meiltä kuitenkin, Matti Alatalo tyytyi toteamaan omiensa otteista.

Pitkin ottelua erikoisesti viheltänyt tuomarikaksikko oli myös lehdistötilaisuudessa kommentoineiden hampaissa, kun molempien joukkueiden edustajat arvostelivat raitapaitojen toimintaa tänään.

- Tuomaritoiminnan vuoksi peli oli vaikea, kun mitään ehyttä peliä ei päässyt syntymään, Alatalo viittasi.

- Epämääräisten vihellysten lisäksi Kaarelan ulosajo, sekä linja tuntui olevan koko ajan hukassa, Tapola suomi erotuomareita.

» Lähetä palautetta toimitukselle