JYP sai ansionsa mukaan

LIIGA / Raportti
Toisin kuin verotuksessa, voi jääkiekossa saada vähistäkin ansioista kovat mätkyt. Tämän koki karvaasti JYP, jolta KalPa verotti ottelusarjan parhaalla pelillään toiveet helposta ottelusarjasta.

Alkuminuuttien perusteella ottelun käsikirjoitus näytti selvältä: JYP tulee, paiskoo kuopiolaiset seinille ja menee menojaan kohti ottelusarjan kolmatta voittoa. Mutta toisin kävi: KalPa osasi kääntää selkää seinää vastaan -asetelmasta saamansa vimman tuloksekkaaksi tekemiseksi ja pusersi arvokkaan vierasvoiton.

KalPan päävalmentaja Pekka Virran mielestä joukkue tuli peliin samalla pelisuunnitelmalla kuin aiemminkin - erona oli, että tällä kertaa joukkue pystyi ohittamaan prässin ja etenemään keskialueelle. Isännät eivät sen sijaan löytäneet tekemiseensä sellaista laatua ja voimaa, joka kaatoi kuopiolaiset kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Tekeminen jäi hieman puolittaiseksi.

- Tämä oli kolmesta pelistä selkeästi heikoin suoritus ja ei pystytty siihen mitä haettiin. Henkisen puolen juttuja, ei ehkä haluttu tarpeeksi [voittoa], arveli JYPin ainoan maalin värkännyt Harri Pesonen ottelun jälkeen.

JYP helpolla maalilla johtoon

Keskisuomalaisyleisön odotukset kotijoukkueen voitosta nousivat ajassa 7.55, kun nuori Pesonen teki ottelusarjan toisen maalinsa. Vaarattoman näköinen rannelaukaus upposi helpohkosti KalPan maalissa aloittaneen Mika Järvisen ohitse. Virta reagoi tilanteeseen välittömästi ja Järvinen vaihtui Mika Oksaan.

- Se maali olisi pitänyt ottaa kiinni. Meidän piti nollata tilanne, kun koko joukkue huokaisi vaihtopenkillä, Virta perusteli vaihtoa ja totesi, ettei playoffs-otteluita voi voittaa huonolla maalivahtipelillä.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että vaihto oli onnistunut veto. Maalille luistellut Oksa ei päästänyt ohitseen yhtään kiekkoa. Osansa "nollapelissä" oli toki KalPan kohentuneella puolustuspelilläkin.

- KalPa nosti selkeästi tasoaan edellisestä ottelusta. Ei tullut enää sellaisia ylivoimahyökkäyksiä kuin aiemmissa peleissä, Pesonen analysoi vieraiden otteita.

KalPa rinnalle ja ohi

Jos JYP on oli kahdessa ensimmäisessä pelissä aktiivisempi osapuoli, hallitsi KalPa ottelutapahtumia kahdessa ensimmäisessä erässä. Oksa ja Järvinen torjuivat erissä yhteensä kahdeksan kertaa JYPin maalille palanneen Tuokkolan estäessä kiekon etenemisen yhdeksäntoista kertaa.

- Kaksi ensimmäistä erää oltiin johdossa onnekkaalla maalilla, vaikka KalPa oli parempi. Hävittiin sitten kolmas erä, missä me taas oltiin parempia, Dufva kertasi kiekkomaailman kummallisuuksia.

KalPa sai raadannalle palkintonsa, kun Ville Mäntymaa laukoi alivoimalla purkukiekon epäonnekkaasti Olli Malmivaaran takapuoleen. Maalin edessä kärkkynyt Toni Mäkiaho ei erehtynyt, vaan luuti irtokiekon avopaikasta varmasti maaliin.

Kilpipaidat siirtyivät ottelun kolmannessa erässä johtoon ajassa 43.18 Teemu Hartikaisen näyttävällä maalilla. KalPan ykkösketjun Mäkiaho-Kapanen-kaksikko sahasi ahnaasti karvanneen JYP-puolustuksen sekaisin ja Hartikainen viimeisteli maalin viileällä tavalla parhaan maalintekosektorin keskeltä.

Punnukset tasoittuvat

JYP heräsi taisteluun välittömästi KalPan johtomaalin jälkeen. Lopullinen sinetti vieraiden voitolle oli kuitenkin 5-3-alivoiman tappaminen. KalPa ja Oksa torjuivat lähentelyt tuurilla ja taidolla, vaikka paine oli lähes yhtämittaista maalin roikkuessa ilmassa. Tällä kertaa onni suosi paitsi rohkeaa, myös ahkeraa.

- Loppu oli selviytymistaistelua, mutta saatiin ansaittu voitto. Uskon joukkueen fysiikkaan ja olen luottavainen siitä, että pärjäämme hyvin myös ottelusarjan lopussa, Virta vakuutti uskoaan joukkueesen.

Kotijoukkueella on sen sijaan mietittävää, miksi otteluun valmistautuminen oli puutteellista ja miksi ajatukset karkasivat tästä ottelusarjasta mahdollisiin tuleviin koitoksiin jo ottelusarjan kolmannessa pelissä. On selvää, että illan kamppailun jälkeen hurrikaanipaitojen toiveet ilmaisesta finaalipaikasta haihtuivat ilmaan.

- Toivottavasti tuo herätti joukkueen, sillä mitään ei ole vielä saavutettu, Pesonen totesi uudesta asetelmata.

JYPin terävyyttä testataan seuraavan kerran aprillipäivänä, kun liigavankkurit matkaavat kohti Kuopiota. Jää nähtäväksi, onko JYPin Tuomas Vänttinen tuolloin pelikuntoinen. Tärkeä playoffs-pelaaja Vänttinen joutui jättämään pelin havaintojen mukaan kesken ensimmäisen erän jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle