Pelicans puristi yllätysvoiton

LIIGA / Raportti
Joskus matka sankarista luuseriksi on lyhyt. Sen sai maanantaina todeta Helsingin Jokerit, jonka hieno voittoputki päättyi kotitappioon Lahden Pelicansia vastaan. Liigan hännille juuttunut lahtelaisjoukkue osoitti, että peräänantamattomalla taistelulla ja tarkalla puolustuspelillä sen on mahdollista kaataa huonolla asenteella liikkeellä oleva huippujoukkue.

Kotijoukkueen valmentaja Hannu Jortikka kävi ottelun jälkeen syystäkin kuumana suojateilleen.

- Tämä nyt oli tällainen, että tämä peli pelataan puolilla valoilla ja torstaina on sitten tiukka peli Turussa, mutta toivottavasti tästä nyt jotain oppii - ei SM-liigassa ole yhtään sellaista peliä, johon voi tulla puolilla valoilla. Kyllä tämä kuitenkin ammattilaissarja on, Jortikka tilitti.

- Peliin pitää tulla keskittyneenä. Meillä tulivat viimeiset jätkät tänne miten sattuu ja kun tuota pelin alkuakin ajattelee, niin kyllähän se siemen oli kylvetty jo paljon aikaisemmin. Koko paketti näytti jo ennen peliä, että tämä vain pelaillaan pois.

Jokerit painostaa, Pelicans rankaisee

Sävel oli selvä heti alusta asti: Jokerit hyökkäsi ja Pelicans puolusti. Pian kävi myös selväksi, että kotijoukkueen keskittymisessä oli toivomisen varaa. Jokerit pääsi pelaamaan ylivoimaa jo kahden minuutin kohdalla ja vaikka Pelicansin alivoimaneliö pelattiin ulos useampaan kertaan, viimeistely ontui.

Jokerien ylivoimakuvioita oli ilmeisesti tutkittu Pelicans-leirissä, sillä vierasjoukkueen alivoimassa ylin hyökkääjä keskittyi eliminoimaan puolustajien laukaukset siniviivalta, jokeriylivoiman vaarallisimman osan. Erityisesti Brian Campbell oli vaikeuksissa, kun ei saanutkaan rauhassa sihtailla rannelaukaustaan, vaan joutui tekemään hätiköityjä ratkaisuja.

Kahdeksan minuutin kohdalla Campbellin harhasyöttö omalla alueella johti Petri Pakaslahden jäähyyn. Pelicansin ylivoima oli kuitenkin umpisurkeaa. Kaksiminuuttisen vaarallisin maalintekotilanne oli Marko Jantusella, joka pujotteli läpi Pelicans-puolustuksen, mutta epäonnistui viimeistelyssään.

Vajaa minuutti Pakaslahden jäähyn päättymisen jälkeen Pelicansin ykkösketju Hannus-Salonen-Widing antoi makupalan tulevasta. Sami Lepistö ajoi itsensä ulos tilanteesta keskialueella, ja seuranneesta ylivoimahyökkäyksestä Tommi Hannus laukoi Pasi Häkkisen torjunnan kautta kiekon maaliin.

Jokereilla on ollut aiemminkin käynnistysvaikeuksia, mutta tällä kertaa peli ei lähtenyt kulkemaan missään vaiheessa. Tomek Valtosen ensimmäisen erän lopussa tekemä tasoitusmaali sai ehkä kotijoukkueen kuvittelemaan, että ottelu väistämättä kääntyisi hallitsevalle osapuolelle, mutta Pelicansin puolustustaistelu onnistui täydellisesti. Jokerihyökkäykset ohjattiin kulmiin, eikä Karri Rämö huikeasta torjuntamäärästään huolimatta varsinaisesti joutunut edes koville.

- Me puolustimme todella hyvin, eikä ollut paljoa pahoja läpiajoja tai ylivoimahyökkäyksiä. Ihan peruskoppeja, niitä tuli tosi paljon, ottelun sankari kiitteli joukkueensa puolustusta.

- Täällä on iso kenttä, paljon isompi kuin meillä Lahdessa. Jos me annamme pelin hajota, eikä pidetä keskustaa kiinni, niin tulee paljon keskeltä laukauksia ja ne ovat paljon pahempia kuin laidoista tulevat, Rämö selitti joukkueensa taktiikkaa.

Vieraat karkaavat kolmannessa erässä

Ottelun toinen erä oli maaliton ja varsin tylsä. Jokerit hakkasi päätään Pelicans-puolustukseen. Kolmannessa erässä alkoi jälleen tapahtua. Jo erän toisella minuutilla vierasjoukkueen kapteeni Toni Koivunen kiersi hyökkäysalueen kulmasta laukaisupaikkaan. Koivusen ampuma kiekko kimposi maalin edessä olleesta pelaajakatraasta ohi hölmistyneen Häkkisen.

Osasyyn maalista saa kantaa Valtteri Filppula, joka kadotti tilanteessa Koivusen. Filppula päätyi jäälle vieraiden laiturien kanssa tuomarien komennettua edellisellä pelikatkolla Glen Metropolitin paikattavaksi.

Viisi sekuntia maalin jälkeen Jokerit pääsi ylivoimalle. Filppulan paikalle paikkausoperaationsa jäljiltä päätynyt Metropolit pyöritteli ylivoimaa koko kaksiminuuttisen ajan, mutta maalinteko onnistui vasta jäähyn päätyttyä. Juha Lind paini Pelicans-maalin edessä, ja Metropolit sai käydä tökkäämässä kiekon tyhjään maaliin.

Pasi Häkkinen vartioi jokerimaalia ensimmäistä kertaa tällä liigakaudella, eikä toista kertaa ihan heti taida tulla. Häkkinen pelasi hermostuneesti, eikä pystynyt ratkaisevissa paikoissa torjuntoihin. Pelicansin surkuhupaisa kolmas maali meni täysin Häkkisen piikkiin, vaikka hätäisempi tuomari olisikin voinut puhaltaa pelin poikki. Tommi Hannus laukoi siniviivan tuntumasta rannelaukauksen Häkkistä kohti. Laukaus kopsahti jokerivahdin kypärään ja pomppi Häkkisen ja puolustajien estelyistä huolimatta maaliin.

Pelicansin johtomaalin jälkeen kotijoukkueen oli pakko pyrkiä entistä innokkaammin ratkaisuihin. Niinkuin tavallista, liiallinen hyökkäysinto kostautui. Marko Jantusen pitkä kuljetus pysähtyi kiekonmenetykseen hyökkäyssiniviivalla. Sami Lepistö ja Kari Martikainen olivat jättäneet paikkansa, ja Pelicansin ruotsalaislaituri Daniel Widing pääsi läpiajoon. Häkkinen oli voimaton - Pelicans siirtyi jo kahden maalin johtoon.

tunnelmia

Jortikka kovana
[lue lisää]

Jokerit tuli vielä maalin päähän Glen Metropolitin ylivoimamaalilla, mutta kiri ei riittänyt. Pelicans teki juuri sen minkä lahtelaisjoukkueet Jokereille niin monta kertaa aiemminkin: nousi altavastaajan asemasta yllätysvoittoon.

Pelicans oli ottavana osapuolena ottelun alusta loppuun, mutta maalit ratkaisevat. Saman totesi myös vierasjoukkueen 18-vuotias maalivahti Karri Rämö, joka torjui ottelussa huimat 58 laukausta.

- Tämä on jääkiekkoa, tässä on kaikki mahdollista. Ei sillä ole väliä, millainen joukkue meillä on paperilla, se miten tuolla kentällä pelataan, ratkaisee. Hieno matsi joka jätkältä, joukkue voitti tänään, Rämö tiivisti pelin hengen.

Tunnustusta vastustajalle antoi myös jokerivalmentaja Hannu Jortikka.

- Toinen on nöyrä ja yrittää, niin sinne kuuluvat pisteet - ihan ansaitusti.

» Lähetä palautetta toimitukselle