Ässät Jokereita terävämpi

LIIGA / Raportti
Ässät kävi näyttämässä mallia vieraspelaamisesta, kun se haki tiistaina pisteet Jokerien kotihallista. Porilaisjoukkue pysyi omassa pelisuunnitelmassaan ja paransi peliään ottelun edetessä. Kotijoukkue Jokerit pystyi sekin pelaamaan ehjän ottelun, mutta terävyys maalipaikoissa jäi puutteelliseksi.

Porin Ässät kävi tiistaina näyttämässä Helsingissä, millä keinoilla varsin nimetön joukkue keikkuu SM-liigan kakkospaikalla. Vierasjoukkue jaksoi tehdä kurinalaisesti töitä läpi ottelun ja pelata omilla vahvuuksillaan, vaikka erityisesti ottelun avauserä olikin sille vaikea.

– Tänään sitkeällä taistelulla ja rehellisellä työnteolla oltiin pelissä mukana ja vietiin pisteet, summasi Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio ottelun jälkeen.

Vieraita kehui myös jokerikäskijä Erkka Westerlund.

– Ässien pelistä heijastuu itseluottamus. Pelaajat tekevät rohkeita ratkaisuja ja hartiavoimin töitä.

Ässät johti ottelua pitkään avauserän maalillaan. Jokerit tuli tasoihin toisen erän lopussa, mutta päätöserässä vierasjoukkueen ykkösketju iski. Aki Uusikartano pelasi nopean hyökkäyksen päätteeksi kiekon poikittain toiseen aaltoon Joel Armialle, joka onnistui ohittamaan Jan Lasakin.

Ässien nelonen avauserän valopilkku

Ottelun avauserää hallitsi kotijoukkue. Kiekollinen hallinta realisoitui myös muutamiksi hyviksi maalintekopaikoiksi, mutta niissä Jokerit oli heikko.

– Ratkaisut olivat enemmän maalia kohti laukomista kuin maalin tekemistä, kritisoi Westerlund.

Erän ainoan maalin tekaisi Ässien nelosketju, kun Jokerien Jan-Mikael Juutilainen menetti kiekon omalla alueellaan. Severi Sillanpää petasi ensin avopaikan Antti Mäkilälle, jonka laukauksen Lasak pystyi torjumaan. Seuraavalla kerralla Sillanpää ei enää syöttänytkään, vaan laukoi kiekon etukulmasta jokerivahdin jalan kautta maaliin.


Severi Sillanpää laukoi ottelun avausmaalin pienestä kulmasta.
Teemu Eirtovaara - teemu.eirtovaara@gmail.com

Vierasjoukkueen oma kiekollinen peli oli avauserässä pitkälti juuri Sillanpään johtaman kolmikon heiniä. Isokokoiset laiturit Mäkilä ja Tuomas Huhtanen pystyivät dominoimaan pientä jokeripuolustusta laitaväännöissä. Rautakallio kiitteli kolmikon panosta.

– Meillä on joukkueessa positiivinen kilpailutilanne. Jokainen tiedostaa, että on tehtävä parhaansa tässä ja nyt. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pelata yksi vaihto kerrallaan, ässäkäskijä kuvaili nelosketjunsa asemaa joukkueessa.

– Pojat tekevät sen mihin pystyvät ja mitä osaavat. Sitä kautta tulee tulostakin.

Väänäselle harvinainen maali

Toisessa erässä peli tasoittui. Jokerit piti edelleen kiekkoa vastustajaansa enemmän, mutta Ässät iski ahneesti kiinni kiekkoon ja ylitti keskialueen kerta toisensa jälkeen helpon näköisesti.

– Pystyimme pelin aikana nostamaan omaa pelillistä tasoamme, Rautakallio kertasi.

– Kiekolliseen pelaamiseen tuli vähän rauhallisuutta ja pystyimme luomaan muutamia makeitakin maalintekopaikkoja.

Kotijoukkue pystyi vastaamaan Ässien työntekoon hyvin, mutta ratkaiseva terävyys sen otteista puuttui. Lopulta Jokerien takalukon aukaisi erän viimeisellä minuutilla Ossi Väänänen. Joukkueen kapteeni pääsi tykittämään vastakiekkoon, ja Eero Kilpeläinen joutui antautumaan.

Jokereilla herkkyys kateissa

Jokereille tappio oli toinen perättäinen. Westerlund on korostanut tulosten sijaan pelin sisältöä, mikä tuli jälleen esille.

– Meidän peli alkaa löytyä, olen koko ajan ollut tyytyväinen sen paranemiseen, jokerikäskijä korosti.

– Ehkä meillä on vähän sellainen vaihe, ettei olla ihan herkimmillämme. Pelitahti on kova ja olemme yrittäneet harjoitellakin kovaa.

Jokerien kokoonpanoon teki paluun Ben Eaves, joka oli heti joukkueen parhaimmistoa. Uusilta hyökkäysketjuilta Westerlund jäi kuitenkin kaipaamaan parempaa otetta.

– Eivät kolmikot ihan parhaimmillaan olleet, pitää katsoa. Benin mukana saadaan kuitenkin lisää leveyttä selvästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle