Ilves jätti naapurin nollille

LIIGA / Raportti
Ilveksen toisen maalin tekemiseen vaadittiin useampi käsipari.
Kuva © Jarno Hietanen
Anders Lindbäck takasi Hakametsässä Ilvekselle kauden ensimmäisen voiton paikalliskilpailija Tapparasta torjumalla kaikki Ilves-maalia kohti lauotut kiekot. Toisessa päädyssä kiekko saatiin maaliin kolme kertaa ja näin pisteet jäivät kotijoukkueelle.

Tampereella lähes täysi tupa todisti Ilveksen kauden ensimmäistä voittoa paikallisvastustaja Tapparasta. Koko kauden pelinsä kanssa tuskaillut Ilves pelasi koko ottelun kurinalaista ja organisoitua puolustuspeliä. Toisen peräkkäisen nollapelin pelannut työsulkuvahvistus Anders Lindbäck piti huolen, että kolme tehtyä maalia riitti tänään yhtä moneen sarjapisteeseen.

Ottelun voittomaali nähtiin vasta toisen erän alussa kirvesrintojen puolustuksen uinahdettua hetkeksi. Ville Korhonen sai kiekon suoraan lapaan Tappara-puolustajalta ja tarjoili laatan Matias Soinnulle. Sointu eteni kuin kunniakujaa Juha Metsolan vartioiman Tappara-maalin eteen ja ujutti kiekon längistä sisään.

Kultaista kypärää jo muutaman ottelun ajan kantanut Sointu oli tyytyväinen tekemäänsä maaliin, mutta toiveissa on muutakin.

- Mieluummin sitä vaihtaisi tavalliseen kypärään, jos saisi useammin sarjapisteitä, Sointu mietti.

Tapparan kultakypärälle Aleksander Barkoville tarjottiin mahdollisuutta viedä joukkueensa johtoon jo ensimmäisessä erässä. 17-vuotiaan taiturin rangaistuslaukaus oli kuitenkin ponneton, eikä Lindbäckillä ollut vaikeuksia sen torjumisessa.

Voittomaalin lisäksi toisessa erässä ei maaleja nähty. Tappara pääsi erän lopulla pelaamaan yli viisi minuuttia ylivoimaa, mutta Lindbäck piti joukkuettaan pystyssä. Erityisesti Max Talbotin ja debyyttiottelunsa Ilves-paidassa pelanneen uuden NHL-vahvistuksen Daniel Paillen muodostama alivoimakaksikko piti Tapparan ylivoimaa lähes pilkkanaan.

Kolmas erä pitää asetelmat ennallaan

Kolmas erä alkoi toisen erän tapaan Ilveksen nopealla maalilla. Tapparan maalille syntyi kova ruuhka ja maalivahdin alueelle pakkautui molemmilta joukkueilta useita pelaajia kaivamaan kiekkoa. Kiekko päätyi lopulta maaliin ja päätuomari Mikko Kaukokari meni tarkistamaan tilannetta videolta. Kiekko oli tilanteessa koko ajan pelattavissa ja Erkki Rajamäen tekemä maali hyväksyttiin.

Kolmannen erän lopulla nähtiin ottelun jälkeen puhuttanut tilanne. Ilvekselle tuomittiin liian monta pelaajaa jäällä -rangaistus, mikä aiheutti isäntien vaihtoaitiossa kovaa protestointia. Syylliseksi osoitettiin ensin Ilveksen apuvalmentaja Vesa Viitakoskea ja tuomarit määräsivätkin hänet pukukoppiin. Pitkien keskustelujen jälkeen rangaistus muutettiin kuitenkin kahden minuutin joukkuerangaistukseksi.

- Se ei olisi ollut noin hiljainen heitto, jos se olisin ollut minä, Viitakoski naureskeli ottelun jälkeen.

Polemiikkia aiheutti myös tilanteen lopullinen ratkaisu, kun joukkuerangaistuksia laitettiin kärsimään vain yksi Ilves-pelaaja. Ratkaisun sääntöjenmukaisuudesta käytiinkin ottelun jälkeen keskusteluja pukukoppikäytävän molemmissa päissä.

Otteluvalvoja Reijo Ringbomin mukaan ratkaisu oli päätuomarikaksikolta kuitenkin täysin oikea.

- Kaksi samaan aikaan samasta syystä samalle taholle annettua rangaistusta kuuluu ketjuttaa, Ringbom selvensi.

- Molempien rangaistusten syynä oli joukkuerangaistus, joten 2+2-minuuttinen oli siitä aivan oikea tuomio.

Tappara ei kuitenkaan saanut ylivoimalla mitään aikaiseksi. Päinvastoin jo etukäteen hyväksi alivoimapelaajaksi hehkutettu Paille hyödynsi Tapparan 6-4-miesylivoiman. Ottelussa monta kertaa nopeuttaan esitellyt Paille polkaisi Tappara-puolustukselta karkuun ja iski kiekon tyhjään maaliin.

Laitahyökkääjä keräsi kehuja myös joukkuetovereiltaan.

- Kyllähän se tuo hyvin fyysisyyttä ja luisteluvoimaa. Hyvä lisä tähän nippuun, Sointu kehaisee.

Ilves-valmentaja Raimo Helminenkin oli tyytyväinen tuoreen vahvistuksensa otteisiin.

- Oli kyllä aika liukas poika. Kesäterässä vielä, mutta silti noin liukas. Kyllä se siitä vielä parantaa, kun pääsee kuntoon, Helminen naureskeli.

Voitto Tapparasta oli Helmiselle ensimmäinen valmentajana.

- Voitto tuntuu aina hyvältä, ei sillä ole niin väliä kenet voitat. Tapparan kohtaamisessa oli pelaajana enemmän latausta kuin valmentaja, Helminen pohti.

Silmiinpistävin ero Ilveksen pelissä aiemppiin otteluihin verrattuna oli selvästi organisoituneempi peli-ilme. Helminenkin oli ottelun jälkeen luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa otteisiin.

- Päästiin helpoista virheistä kokonaan eroon, se on isoin juttu. Olihan tässä ottelussa tietysti myös tunnelatausta ja leveämpi materiaali, kokonaisvaltaisesti pelattiin paremmin, Helminen analysoi.

Soinnulta irtosi ottelun jälkeen hieman pelillistäkin analyysiä.

- Muutettiin vähän karvausta tähän otteluun. Ei otettu niin ylhäältä kiinni, vaan sumputettiin keskialuetta ja pyrittiin kääntämään nopeasti peliä, Sointu kertoi.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi oli ottelun jälkeen vähäsanainen.

- Ilves oli sen verran parempi, mitä tulostaulu näyttää. Se on niin yksinkertaista, Rautakorpi kertoi.

Molempien joukkueiden ottelut jatkuvat viikonloppuna tuplaotteluilla. Ilves kohtaa perjantaina Kuopiossa KalPan ja lauantaina Hakametsään saapuu vieraaksi HIFK. Tappara pelaa perjantaina Hakametsässä TPS:ää vastaan ja matkustaa lauantaiksi Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle