SaiPa vahvisti asemiaan taistossa pudotuspelipaikasta

LIIGA / Raportti
Ville Hämäläinen otti ilon irti SaiPan voittomaalista.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
SaiPa katkaisi pitkän vierastappioputkensa. Ilves onnistui tekemään ensimmäistä kertaa Tuomas Tuokkolan alaisuudessa enemmän kuin kaksi maalia yhteen otteluun. Siinä Tampereen kiekkoilta tiivistettynä.

Lappeenrantalaiset matkasivat Tampereelle kahdentoista vierastappion putkessa. Edellisen kerran SaiPa oli onnistunut voittamaan vieraskentällä marraskuussa Porissa.

Hyvältä ei näyttänyt alkuun Hakametsässäkään. Ottelu oli ehtinyt vanhentua vain kolme minuuttia, kun LeKistä siirtorajan kynnyksellä Tampereelle siirtynyt puolustaja Jarkko Näppilä nostatti kotiyleisön mielialaa. Näppilä punnersi kiekon kanssa viivasta maalin taakse, harhautti takaraudan kautta mailatta pelanneen puolustajan, nousi maalin eteen ja nosti kiekon maalin kattoon.

Kauan eivät 1-0-lukemat ehtineet tulostaululla vanhentua, kun vasta neljättä liigaotteluaan pelannut 20-vuotias Valtteri Järviluoma sai laittaa kiekon lähes tyhjään maaliin Samuli Kivimäen tehtyä hyvän esityön osumaan.

- Ei oltu valmiina ollenkaan alussa. Maalineduspeli oli koko ottelussa vähän heikkoa, mutta erityisesti alussa olimme siinä jäljessä, SaiPa-luotsi Pekka Tirkkonen luonnehti ottelun alkua pelin jälkeen.

SaiPa ei päässyt ensimmäisessä erässä pelin juoneen kiinni lainkaan. Ilveksellä oli lukuisia hyviä maalipaikkoja, mutta Hannu Toivosen hyvät torjunnat entistä joukkuettaan vastaan pitivät lukemat vieraiden kannalta siedettävinä.

- Eka erä oli meiltä huikeaa pelaamista. Se tehty työ kantoi nyt sitä hedelmää ja nähtiin, kuinka hyviä pystytään olemaan, Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola antoi tunnustusta joukkueelleen.

SaiPa ottaa tahtipuikon

Toisessä erässä kotijoukkueen keskittyminen herpaantui ja SaiPa pääsi otteluun mukaan. Ilves otti erän alkupuolella kaksi peräkkäistä jäähyä, ja SaiPa pääsi yrittämään kahden miehen ylivoimalla. Ylivoimaa ei ehtinyt kauan kulua, kun hyvin läpi ottelun pelannut Stefano Giliati iski illan ensimmäisen osumansa.

Ilves-maalia vartioinut Ville Kolppanen sai lähes heti perään kaivaa kiekon uudelleen selkänsä takaa, kun sekavan tilanteen päätteeksi Jesper Piitulainen ampui kiekon maaliin.

Ilveksen musta kuusiminuuttinen täydentyi, kun kultakypärää kantava Matias Sointu neppaili kiekon kanssa Ilveksen hyökkäyssiniviivalla alimpana miehenä. SaiPa karkasi tilanteesta ylivoimahyökkäykseen. Kiekon maaliin ampui lopulta Jaakko Rissanen.

Ilves-valmennus teki kolmannesta maalista omat johtopäätöksensä ja käytti aikalisän.

- Päästettiin siinä kolme maalia. Ei siinä sen kummempaa. Yksi kokemus lisää. Heti kun päästettiin siima irti pelistä, niin tiedetään mikä se tulos on, Tuokkola summasi.

SaiPan penkin takana toisteltiin Ilveksen aikalisän aikana tuttua mantraa.

- Mikään ei muutu! Samalla lailla jatketaan, ohjeisti Tirkkonen pelaajiaan.

Kolmas erä toden sanoo

Ilves tuli kolmanteen erään positiivisella ilmeellä ja saikin painettua peliä takaisin SaiPa-päätyyn. Toivonen piti kuitenkin keltapaidat johdossa, eikä Ilves hyvistäkään paikoista huolimatta saanut palkintoa yrityksestään.

Giliati vei SaiPan jo ratkaisevan tuntuisesti 4-2-johtoon ylivoimalla ja runsaslukuisina Tampereelle saapuneet vierasfanit saivat lisää pontta lauluihinsa.

Tupsukorvat eivät kuitenkaan luovuttaneet. Erän puolen välin jälkeen Michael Keränen nosti Ilves-hyökkäyksen SaiPan puolustusalueelle ja tarjoili hyvän ottelun pelanneelle Tommi Välimaalle b-pisteiden väliin. Välimaa ei hyvältä paikalta erehtynyt, vaan kavennusmaali oli tosiasia.

Kotiyleisön toiveita nostatettiin vielä toistamiseen erän aikana, kun SaiPa-puolustus pelasi oman pään aloitustilanteen löysästi. Samuli Kivimäki tasoitti ottelun, kun ottelua oli jäljellä neljä minuuttia.

Tasoitusmaalia kuulutettiin vielä Hakametsän kaiuttimista, kun seuraava maali näki päivänvalon. Brian Salcido sai kiekon siniviivalle ja laukoi kovan ruuhkan läpi voitto-osumaksi jääneen 5-4-maalin.

- Tehtiin hyvä takaa-ajo ja päästiin tasuriin. Mutta en lähtisi ketään syyttämään voittomaalista, se oli hyvä pelimaali. Viivasta veto ja siinä oli varmaan neljä-viisi miestä maskissa. Kunnia SaiPalle voitosta, ja meille paljon työkaluja eteenpäin, Tuokkola kertasi kolmannen erän tapahtumia.

Ilves joutui pelaamaan valtaosan ottelusta neljällä puolustajalla, kun Konsta Mäkinen ei Jokerit-ottelussa saamansa vamman vuoksi voinut pelata ollenkaan, ja Atte Pentikäinen loukkaantui harmittoman näköisessä taklaustilanteessa. Keskushyökkääjä Antti Kangasniemi pelasikin viidentenä puolustajana.

Ilveksen loukkaantumistilanne on viime aikoina elänyt todella paljon. Miehiä on tippunut rivistä tiuhaan tahtiin. Helpotusta on kuitenkin luvassa.

- Valitettavan paljon meitä noita loukkaantumisia on ja tulee. Ville Koistisesta en ole varma, mutta Arto Tukio ja Mika Viinanen palaavat ensi viikolla. Jere Laaksonen ja Tuomas Huhtanenkin ovat todennäköisesti taas pelissä mukana. Masi Marjamäestä en osaa vieläkään sanoa mitään. Antti Hölliä toivotaan takaisin peleihin vielä, mutta varmaksi ei voi sanoa, Tuokkola kertasi loukkaantumislistaa.

SaiPallakin avainmiehiä on ollut sivussa useampia.

- Ville Kohosta ei osaa vielä sanoa. Anssi Löfman ei missään tapauksessa pelaa ensi viikolla. Jesse Mankisesta on vähän toiveita, että voisi ensi viikolla pelata, Tirkkonen kertoi oman joukkueensa sairasosastosta.

SaiPan pelin jatkuvat tiistaina, kun lappeenrantalaiset kohtaavat kotikaukalossaan TPS:n. Ilveksenkin tulevaisuudensuunnitelmat ovat jo selvillä.

- Keskiviikkona voitetaan sitten Tappara, Tuokkola kuittasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle