Hakametsän tähtenä tuikki Vesa Viitakoski

LIIGA / Raportti
Jalkapallo-ottelun takia perjantaille siirretty Ilves-SaiPa-ottelu ei tarjonnut harvalukuiselle tamperelaisyleisölle suurta kiekkoviihdettä. B-luokan draaman tähtenä tuikki liki Oscarin arvoisella suorituksella Vesa Viitakoski, joka pelasti tamperelaisten iltapuhteen.
lisää

Puurulan palkinto jäi saamatta
[lue lisää]



Leinosen haamuhanska vireessä
[lue lisää]



Kuvaajamme optiikka tavoitti ottelutapahtumia
[katso kuvat]

Ottelun käsikirjoitus oli kuin suoraan Hollywoodista. Tasaisen alun jälkeen sankari iskee kaksi osumaa ja kun kaikki näyttää lopussa kääntyvän poispäin onnellisesta lopusta, samainen mies nousee rangaistuslaukauskilpailussa jälleen ottelun juhlitun sankarin rooliin.

Viitakoski upotti käytännössä yksin SaiPan viimeistelemällä varsinaisella peliajalla kaksi osumaa ja tekemällä ratkaisevan osuman myös rangaistuslaukauskilpailussa. Hattutemppua mies ei kuitenkaan itselleen merkkauttanut, sillä rangaistuslaukauskilpailun voitto-osumaa ei lasketa maalipörssiin.

– Olihan se nyt rehellisempi hattutemppu kuin (Antti) Ruuskasen alamäkeen heitetty keihäsennätys, haki Ilves-luotsi Sakari Pietilä vertauskuvia yleisurheilun puolelta.

Istutaan yksi, pelataan kaksi

Harvoin on SM-liigassa nähty näin selvästi kolmeen näytökseen jakautunutta ottelua. Ensimmäinen erä oli ehkä Hakametsän liigasyksyn heikkotasoisin erä, jossa ainoa valonpilkahdus oli vierasjoukkueen työmoraali.

Toisessa erässä Ilves ryhdistäytyi ja iski kahdesti. Ensimmäisen osuman maestrona hääri itse maestro, kun Raimo Helminen jakoi namupassin vanhasta muistista takatolpalla päivystäneelle Vesa Viitakoskelle. Viitakoskella oli helppo työ pistää kiekko ohi Joni Puurulan. Osuma oli kuin tuulahdus kaksikon yhteispelin kulta-ajoilta muutaman vuoden takaa.

Keskimmäinen erä oli juuri ohittanut puolivälin, kun Puurula joutui toistamiseen kaivamaan kiekon selkänsä takaa. Mike Bishai toimitti kiekon maalille, jossa pikkumusta pomppasi maskimiehenä olleen Teemu Jääskeläisen mailasta Viitakoskelle ja konkari kauhoi kiekon maaliin.

– Avausmaalin jälkeen tuli pari varsin heppoista jäähyä, varsinkin se toinen, josta Ilves pääsi sitten tuikkaamaan 5-3-ylivoimalla. Ei päästy kahdessa ensimmäisessä erässä sellaiseen liikkeeseen ja taklauspeliin, jota tarvitsemme, harmitteli SaiPan päävalmentaja Heikki Mälkiä.

Kolmannessa erässä Ilves lopetti jälleen pelaamisen ja SaiPa pääsi otteluun mukaan. Ensin Ossi-Petteri Grönholmin rannelaukaus upposi helpohkon oloisesti siihen asti hyvin pelanneen Tero Leinosen selän taa.

Ja reilu minuutti ennen päätössummeria Arto Tukion ja Mikko Kuukan väliin unohtunut Dan Hacker pelasi lappeenrantalaisille pisteen tuikkaamalla kiekon verkon perukoille.

– Munattiin itse piste. Otettiin muutama laiska jäähy, eikä pelattu tarpeeksi kypsästi, harmitteli Pietilä.

– Tiedettiin kyllä SaiPan vahvuus etukäteen. He pelaavat energistä ja pelkistettyä peliä. Kiekkoa ylös ja maalille.

Viitakosken kolmas

Rangaistuslaukauskilpailussa kävivät vuorollaan epäonnistumassa SaiPasta Henrik Höglund, Ville Snellman ja Alex Nikiforuk. Ilveksestä epäonnistuivat tolppaan ampunut Sami Torkki sekä Toni Koivisto.

Ainoan osuman viimeisteli illan suvereeni tähti, Vesa Viitakoski, joka harhautti Puurulan ja pääsi pistämään kiekon käytännössä tyhjään maaliin.

– Siinä tilanteessa ei ole paljoa hävittävää. Tiesin, että Puurula tulee paljon vastaan, maalintekijä kertasi osumaansa.

SaiPa-leirissä ei luonnollisestikaan oltu tyytyväisiä rangaistuslaukauskilpailun lopputulokseen. Päävalmentaja Mälkiä äityi kritisoimaan koko järjestelmää.

– Rankkarikisat eivät minun mielestäni kuulu jääkiekkoon, mutta kuuluvat ne tähän show-maailmaan. Saahan ne täällä olla, mutta ratkaisut pitäisi tulla pelaamalla.

Isännistä pirteästi esiintyivät Viitakosken maalivahti Tero Leinonen, joka joutui muutamaan otteeseen venymään parhaimpaansa. Juurikaan huonompi ei SaiPan maalilla ollut virkaveli Joni Puurula, joka torjui muun muassa Mike Bishain ja Pasi Määttäsen läpiajot.

Vierailijoiden eliittiä oli kuitenkin lappeenrantalaisten tuorein ulkomaalaishankinta Dan Hacker, joka liikkui laajalla säteellä, teki lujasti töitä ja osoitti vaarallisuutensa myös hyökkäyspäässä.

– Hacker on hyvä yleispelaaja, loistava liike, lukee peliä hyvin ja pelaa molempiin suuntiin vahvasti. Ja vielä varmasti parantaa koko ajan, kun pääsee sisään tähän meidän juttuun, kehui myös Mälkiä.

Ottelu osoitti myös sen, että puheet perjantain ottamisesta säännöllisemmin pelipäiväksi ovat turhia. Kahden pirteästi aloittaneen joukkueen kohtaaminen keräsi Hakametsään ainoastaan reilut 4000 ihmistä, mikä on Tampereen kokoisessa kiekkokaupungissa säälittävä lukema.

Ilveksen urakka jatkuu lauantaina vierasottelulla KalPaa vastaan. SaiPa isännöi puolestaan kotonaan Lukkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle