HPK haki ilmaiset vieraspisteet Hakametsästä

Hakametsässä nähtiin todella heikkotasoinen ottelu, jossa keskinkertaisesti esiintynyt vierasjoukkue HPK riepotteli aneemista Ilvestä lukemin 0-6. Kotiyleisö vaati äänekkäästi Sakari Pietilää ulos joukkueen peräsimestä.

Illan ottelun kulminaatiopisteeksi muodostui ensimmäisen erän loppu. Ensin Joona Karevaara pääsi iskemään kauden ensimmäisen osumansa Arto Tukion huidottua pomppukiekosta ohi. Karevaara karkasi puolittaiseen läpiajoon ja kun vielä heikosti esiintynyt Ilves-vahti Hannu Toivonen jätti ammottavan aukon patjojensa väliin oli HPK:n nelosketjun laiturilla helppo työ siirtää vieraat johtoon.

Ilveksen ottelun paras tilanne tuli reilu minuutti tämän jälkeen, kun Geoff Platt kiihdytti vauhdilla hyökkäysalueelle ja tarjosi oivallisen poikkisyötön takatolpalle. Lauri Tukonen ei kuitenkaan pystynyt ohittamaan huippuillan pelannutta vierasvahtia Teemu Lassilaa.

- Ensimmäinen erä lähinnä odoteltiin, että kumpi saa ensimmäisen maalin. Oli meille tärkeää, että onnistuimme ensin, HPK:n päävalmentaja Jukka Rautakorpi kertasi avauserän tapahtumia.

- Lassila pelasti meidät erätauolle johtoasemassa. Hän oli pelin tärkein pelaaja.

Ilves pysyy avauserän pelissä mukana

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, kuten tauon jälkeisten otteluiden tunnuspiirteisiin kuuluu. Kummallakaan ei ollut kiirettä ottaa kenttätapahtumia haltuunsa ja Ilveksen jonkinlaiseksi tavaramerkiksi muodostunut kova kotiavaus jäi näkemättä.

- Kuviteltiinko sitten, että tämä homma lähtee liian helposti liikkeelle.
Hävittiin päätykiekot ja kaksinkamppailut, eikä reagoitu millään tavalla. Kun liikkuva joukkue oli vastassa, niin lopputulos on tämä, Ilveksen päävalmentaja Sakari Pietilä pohti.

Erää hallitsivat myös runsaat jäähyt. Kummankaan joukkueen ylivoimapelaaminen ei kuitenkaan vakuuttanut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. HPK:n kakkosylivoima pelasi hienolla kuviolla puolustaja Kai Syväsalmen läpi. Hyökkääjät tyhjensivät keskikaistan ja hyvin luisteleva Syväsalmi leikkasi puolustajien väliin hakemaan Marko Tuulolan nappisyötön. Hannu Toivonen Ilveksen maalilla esti kuitenkin maalin synnyn.

Yksi maali erässä kuitenkin nähtiin, kun Joona Karevaara pääsi karkaamaan onnekkaasti läpiajoon Tuukka Mäkelän päätykiekoksi tarkoittaman kiekon pompattua Ilves-puolustuksen jalkojen kautta ja mailojen yli Karevaaralle. Toinen syöttöpiste tilanteessa merkittiin Antti Kerälälle.

Game over

Toinen erä lähti käyntiin vierasjoukkueen vahvalla rynnistyksellä. Kiekko pyöri kotijoukkueen päädyssä lähes täyden minuutin, kunnes löysi tiensä maalin perukoille. Steve Kariya ja Jussi Makkonen tekivät loistavan esityön ja Jari Sailio pääsi päättämään syöttökombinaation puolityhjään maaliin. Osuma oli Sailiolle kauden viides.

Vain vajaa kolme minuuttia edellisestä vierasjoukkue katkaisi Ilveksen selkärangan 0-3 -osumalla. Joona Karevaara iski illan ja kauden toisen osumansa suorasta hyökkäyksestä B-pisteen yläkaarelta lähteneellä kovalla lyöntilaukauksella. Hannu Toivosta Ilveksen maalilla ei voi osumasta suoranaisesti syyttää, mutta täysin torjuttavissa laukaus oli.

- Kaksi nopeaa maalia toisen erän alkuun vapautti peliä. Kaverin pakka hajosi heidän nostaessa karvaustaan, HPK:n Jukka Rautakorpi analysoi tapahtunutta.

Ilves koetti vielä kolmen maalin takaa-ajoasemassa päästä peliin mukaan ja sai luotua muutaman kohtalaisen maalipaikan. Teemu Lassila HPK:n maalilla oli kuitenkin itse varmuus. Kauaa ei kuitenkaan Ilveksen ryhtiliike kestänyt ja kun HPK:n pelaaminenkaan ei missään kohtaa häikäissyt nähtiin Hakametsän jäällä melko irvokasta kiekkoviihdettä.

Pelin taso oli niin heikkoa, että jopa Ilveksen äärimmäisen lojaali kannattajakunta käänsi selkänsä joukkueelle. Kannustusta enemmän katsomosta kuultiin buuausta ja rytmikkäitä ”Sakke Ulos” -huutoja. Kotikatsomo oli saanut tarpeekseen, mutta lisää oli luvassa.

- Ollaan muka pyritty järkevöittämään puolustuspeliä, mutta tänään
vastustaja teki neljä maalia tasakentällisin. Tämä ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Muodollisesti oltiin pelissä välillä mukana, mutta Teemu Lassila vastustajan maalissa pelasi myös todella hyvin, pettynyt Sakari Pietilä analysoi joukkueensa romahdusta.

Nöyryytys

Toinen erä päättyi vieraiden neljän maalin johtolukemiin Jari Sailion osuttua neljä sekuntia ennen summeria. Myös ensimmäistä ja kolmatta osumaa lähietäisyydeltä seurannut Arto Tukio täydensi sysimustaa iltaansa häviämällä kaksinkamppailun maalin nurkalla antaen näin Sailiolle avaimet maalin tekoon.

Päätöserä oli mitäänsanomatonta pelailua ja jännitys kohdistui pääasiassa siihen, että tekevätkö turhautuneet Ilves-pelaajat ylilyöntejä. Onneksi näiltä kuitenkin vältyttiin, vaikka hermokontrolli vaikuttikin olevan aavistuksen hukassa muutamalta pelaajalta.

Erän loppupuolella vierasjoukkue viimeisteli nöyryytyksen ja iski vielä kahdesti. Kai Syväsalmi viimeisteli ensin uransa ensimmäisen liigaosuman Hannu Toivosen avustuksella. Löysähkö laukaus upposi maalin yläkulmaan. Päätöslukemat 0-6 viimeisteli läheltä Roni Andersson kenenkään estelemättä.

- Meidän nelosketju voitti Ilveksen Plattin ketjun 3-0. Syväsalmi teki ensimmäisensä. Hienoa kun uusia onnistujia löytyy, tyytyväinen HPK-luotsi Jukka Rautakorpi makusteli.

Ottelun loppuun asti sinnitelleillä noin kahdellatuhannella kotikannattajalla oli edessään ankea kotimatka todellisen pohjanoteerauksen jälkeen.