HPK:lle vihdoin rutiinivoitto

Viisi perättäistä yhden pisteen ottelua pelannut HPK sai viimeinkin saalistettua täydet kaksi pistettä. Lukko kaatui, kun Kerhon ykkösvitja laittoi hihat heilumaan. Raumalaiset vieraat jäivät täysin vastaantulijaksi, kun kotijoukkueen vauhtihirmut painoivat turbonappulaa.

Ottelu lähti käyntiin tutulla ja odotetulla HPK:n painostuksella, varsinkin ykkösketju Miettinen-Santala-Somervuori laittoi ison pyörän pyörimaan Lukon päädyssä. Maalipaikkoja tuli kuin liukuhihnalta, mutta viimeistely ontui yhä pahasti. Ketsuppipullon korkin poksahtamista on Rinkelinmäellä odoteltu koko alkukauden ajan.

HPK:n iloinen hyökkäyspeli jatkui koko erän alun ajan, mutta puuttuvista maaleista johtuva takalukko näytti jo iskevän päälle. Kerhon vapautti piinasta kuitenkin Jan Pardavy näyttävän yksilösuorituksen jälkeen. Puolustaja Aki Heino napautti erinomaisen avauksen slovakkisniperin lapaan ja tämä rynni röyhkeästi oikealta laidalta kohti maalia. Harhautuksella Pardavy laittoi Jaakko Harikkalan tekemään rintauintikuvioita jään pintaan ja pääsi nokikkain Lukon maalia vartioineen Petri Vehasen kanssa. Vehanen oli voimaton slovakin viimeistellessä rannevedolla avausmaalin ylänurkkaan.

Marko Tuulola juhlii Kerhon maalia

© Matti Liljaniemi
alt="Marko Tuulola juhlii Kerhon maalia">

HPK iski erän loppuun toisenkin maalin, tällä kertaa asialla oli Teemu Aallon vihainen lyöntilaukaus. Kerho oli päässyt pelaamaan ylivoimaa, kun erotuomari Kimmo Siipo palkitsi Jason Cipollan ja Toni Porkan ronskista mailankäytöstä kaksiminuuttisilla. Muutamien epäonnistuneiden yritysten jälkeen kiekko kierrätettiin Marko Tuulolalle, joka tarjoili Aallolle tekopaikan. Lämäri suoraan syötöstä upposi Vehasen längistä sisään.

Lukko pääsee mukaan

Ensimmäinen erä oli kotijoukkueen selvää hallintaa, mutta toisessa erässä puntit tasoittuivat hieman. Tosin Kerho olisi voinut useampaankin otteeseen jo ratkaista pelin roiskimalla lisämaaleja, mutta hyvienkin paikkojen mennessä sivu suun alkoi kipsi kovettua Kerhon hyökkääjien käsissä. Erän pelitapahtumia sekoittivat entisestään Kimmo Siipon omituistakin omituisemmat ratkaisut.

Heti erän alussa Antti Miettinen kilautteli maalitolppia, tarjoilijana vastahyökkäyksessä Tuulola. Myös Lukko-puolustaja Harikkala oli lähellä maalintekoa, valitettavasti vain väärään päähään, Lukko säästyi nololta osumalta vain Vehasen valppauden ansiosta.

Maalipaikkoja HPK:lla riitti myös, kun kotijoukkue pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa – kiekko pyöri jo pariin otteeseen aivan maaliviivalla, mutta lisäosumat jäivät ampumatta. Kertaalleen kiekko tosin maaliinkin asti saatiin, mutta Erkki Rajamäen ohjaama maali hylättiin maalivahdin häirintänä. HPK oli hyödyntää myös oman alivoimansa, Jyrki Louhi vapautti Miettisen läpiajoon ja tämä harhauttikin Vehasen täysin kahvilan puolelle, mutta onnistui kuin ihmeen kaupalla ampumaan tyhjän maalin edestä kiekon Lukko-vahdin räpylään.

Samalla ylivoimalla olikin sitten Lukon vuoro iskeä kavennusosuma, maalia edeltävät tapahtumat olivat sangen mielenkiintoisia. Lukon Matti Kaipainen jäi makaamaan Vladimir Sicakin päälle hieroen tämän nenään jäätä vasten ja tehostamalla vaikutusta poikittaisella mailalla annetulla selkähieronnalla. Tuomari Siipo katseli touhua kymmenen sekunnin ajan vierestä eleettömästi. Lukko hyödynsi yhtäkkiä 5-4-ylivoimasta 4-3-ylivoimaksi muuttuneen tilanteen ja käytti lisätilan erinomaisesti. Toni Koivisto kaivoi kiekon veteraani Erik Hämäläiselle, jonka lyöntilaukaus yllätti erinomaisen ottelun torjuneen Joni Puurulan.

Vihdoinkin maaleja

Rinkelinmäen yleisön joukossa pelättiin edellisten kotiotteluiden toisintoa, HPK menettäisi selvän hallinnan jälkeen johtonsa viimeisessä erässä. Toisin kuitenkin kävi, sillä nyt HPK:n ykkösnyrkki oli päättänyt venytellä maaliverkkoja oikein olan takaa.

Kerhon kolmas maali syntyi jälleen kerran loistopelin pelanneen Marko Tuulolan mailasta. SMS-ketjun hyrskynmyrskyn-pyörityksen jälkeen Lukon pakka oli niin sekaisin, että Antti Miettisellä oli helppo työ passata kiekko ”Tuuskille” mainioon maalintekopaikkaan.

HPK:n pakisto piti Lukon hyökkääjät hyvin aisoissa

alt="HPK:n pakisto piti Lukon hyökkääjät hyvin aisoissa">

Myös seuraava osuma syntyi saman kolmikon pyörityksen jälkeen. Tällä kertaa hyvästä syötöstä vastasi Tommi Santala, jonka rystyneppaus tavoitti Miettisen. Miettinen otti kiekon haltuun ja saman tien sutaisi pikkumustan rystyltä yläpesään Vehasen jäädessä ihmettelemään kiekon nopeaa kulkua.

Ottelun jo kääntyessä loppuaan kohti HPK kaunisteli lukemia vielä kahden miehen ylivoimalla. Kiekko tuntui karttavan Lukko-maalia kuin ruttoa, mutta sähellyksen ja sähläyksen päätteeksi Tuulola iski ottelun toisen osumansa. Loppuminuutit kuluivatkin sitten toivottaessa kaikkien pelaajien välttyvän käsimurtumilta ja nyrkkitappeluidenkin jäävän väliin tällä kertaa.

Vaitonainen Lehkonen, tyytyväinen Jalonen

Lukon valmentajalla Ismo Lehkosella ei ottelun jälkeen kovin suuria mietteitä illan pelistä ollut, keskittyminen oli jo siirtynyt lauantain koitokseen. Omiensa jäähyilyä Lehkonen joutui harmittelemaan jälleen kerran. HPK:n Jukka Jalonen oli puolestaan silmin nähden tyytyväinen, kun maalintekokipsiä saatiin murrettua ainakin jonkin verran ja tasuriputki katkaistua.

- 5-1 käkättimeen. Nyt täytyy saada ajatus huomiseen, huomenna pelataan taas kahdesta pisteestä. Huomisen jälkeen täytyy rauhassa valkoviinin ääressä plarata noita pöytäkirjoja ja katsoa minkä vuoksi saamme noin paljon jäähyjä. En ole saanut opetettua poikia pelaamaan niin kuin pitäisi, Lehkonen harmitteli.

- Voittaminen ei ole helppoa kuten ollaan huomattu monta kertaa. Nytkin tehtiin aika vaikeaksi tuo peli, vaikka meillä oli paikat ratkaista peli jo aiemmin. Kyllä me kuitenkin ansaitsimme voiton noilla numeroilla. Kuten nyt nähtiin, niin kyllä pitkässä juoksussa palkitaan se kova työnteko ja maalipaikkojen luominen, Jalonen kommentoi.

Outoa, perin outoa

Lukko on ottanut vieraspeleissään jäähyjä peräti 23 minuutin keskiarvollaan. Perjantain esityksen perusteella tuota huimaa rangaistusmäärää on turha ihmetellä, raumalaisten otteille voisi suositella K-18-lätkää. Mailalla suoritetut viikatelyönnit eivät kuulu jääkiekkoon, tänään loukkaantumisilta onneksi vältyttiin. Tässä huiskimisessa kunnostautuivat varsinkin Toni Porkka, Jason Cipolla sekä Teemu Kesä. Lukon yhdeksästä jäähystä neljä annettiin huitomisesta, näitä olisi tarkemmalla linjalla voinut puhaltaa vähintäänkin kaksinkertaisen määrän.

Myöskin illan tuomarityöskentely kuuluu outo-kategoriaan. Kimmo Siipo epäonnistui tehtävissään pahasti ja vain tuurilla pelistä selvittiin ilman ambulansseja ja tappeluita. Siipo ei pyrkinyt missään vaiheessa puuttumaan huimaan mailankäyttöön. Myös Lukon maali herätti kovasti parranpärinää kuten myös Santalalle ja Kesälle tuomitut kaksiminuuttiset.

HPK:n ylivoimaiset ykköset löytyivät SMS-ketjusta, kolmikon kaikki jäsenet olivat tänään parhaalla pelipäällään. Erityisen kiitoksen ansaitsevat myös loistopelin pelannut veskari Puurula sekä tuttuun tapaan kaukalon kinginä häärinyt Marko Tuulola. Pettymykset löytyvät kolmosketjusta, jossa Kenigin veljesten otteet jättivät paljon toivomisen varaa. Varsinkin Kasper pelasi heikon ottelun vastaten yhdestä heikoimmista allekirjoittaneen näkemistä 2-1-hyökkäyksen päättämisistä. Puolustaja Tuomas Eskelinen nosti profiliaan erinomaisilla taklauksilla, joita nähtiin varsinkin kolmannessa erässä.

Lukko taasen oli pahasti kohmeessa. Puolustuspään peli tökki läpi ottelun ja Kerho pääsi pyörittämään peliä raumalaisten puolustusalueella pitkiä jaksoja. Ainoastaan Lukon ykkösvitja Pasi Saarelan ja Quinn Hancockin ansiosta saa puhtaat paperit. Kaikkein pahin pettymys oli sittenkin Lukon raju mailankäyttö, tuloksienkin kannalta Lehkosen tulisi saada suojattinsa aisoihin, muuten pisteet jäävät jatkossakin saamatta vastustajan maalatessa ylivoimalla.

HPK:n kolmen tähden pelaajan valitsi Tinja, 4v.